BIST Piyasa Beklentisi

23.11.2015

Piyasa Beklentisi
Endeks, geride bıraktığımız haftada beklentilere paralel açıklanan ABD enflasyonu ve Fed tutanakları temelinde oynaklıklar görüldü. Özellikle Fed tutanakları sonrası "güvercin" algılanan ifadeler ile beraber iyimserlik yakalayan piyasalar, gün içinde ise realizasyonların etkisinde zayıf değer kazanımları gösterdi. Cuma günü özelinde ise önemli bir gündem maddesi olmayan endeks 81.000 direnci üzerinde tutunamadı ve haftanın son işlem gününü %0.3 değer kazanımı ile 80.682 seviyesinde tamamladı. Böylece haftalık bazda %1.46 değer kaybeden BIST-100'de hacim kaybı da dikkat çekti.

Yeni haftada yoğun bir gündem bizi bekliyor olacak. Özellikle Salı günü (yarın) açıklanacak olan veriler ve faiz kararları haftanın yönünü belirleyecek önemdedir. Perşembe tam, Cuma yarım gün kapalı olacak olan ABD açısından ise Salı günü kadar Çarşamba gününü de takip ediyor olacağız. Salı günü TCMB'nin faiz kararı ve Çarşamba günkü banka analistleri toplantısı haftanın en önemli gündemi olacak. Buna ek olarak, Yarın Almanya ve ABD büyüme verileri, Çarşamba günü ise ABD'de kişisel gelir-gider verileri,dayanıklı tüketim malları siparişleri, öncü Hizmet PMI, yeni konut satışları ve Michigan tüketici güveni izlenecek. Önemli bir konuşma takviminin olmadığı haftanın ilk işlem gününde ise ABD, Euro Bölgesi ve Almanya'nın öncü İmalat PMI verileri ve ABD'nin ikinci el konut satışları verileri yakından izleniyor olacak. Ayrıca Hükümet'in kurulma süreci de Meclis Başkanı'nın seçilmesi sonrası iyiden iyiye gündemde yer alacağını düşünüyoruz.

Hafta başı fiyatlamalar, bir miktar negativiteye işaret etmekte. Özellikle ABD Başkanı Obama'nın, Suriye'nin siyasi geleceğine ilişkin olarak Rusya ile aralarında görüş ayrılığı olduğuna ilişkin açıklamaları, emtia fiyatlarını baskı altına almış durumdadır. Petrol fiyatlarındaki geri çekilmenin $40 seviyelerine kadar derinleştiği, Altın (Ons) fiyatlarının ise yeniden $1070 seviyelerine geri çekildiği yeni günde Dolar/TL'de 2,83'ün üzerinde fiyatlamaları ve Avrupa'da gitgide yükselen Terör endişeleri Eur/USD paritesinin ise 1,0610 desteği üzerinde tutunma çabaları küresel bazda USD'nin değer kazancına net bir şekilde işaret etmektedir. Bu durum gelişmekte olan piyasalar üzerinde NEGATİF bir algı yaratmaktadır. TL özelinde; Dolar-Euro sepetinde önemli bir değişim olmaması, sınırlı da olsa bir miktar iyimserlik yaratmaktadır.

Dış piyasalarda ise Asya'da hafif değer kazanımları mevcut. ABD vadelilerinde ise nispeten sakin ancak Cuma 17:30'dan bu yana satıcılı bir seyir hakim. Euro'daki güç kaybı ve emtialardaki sert düşüş nedeniyle Avrupa piyasalarının yataya yakın hafif satıcılı bir açılış göstermesi bekleniyor.

Teknik anlamda 81.000 direncinde yer alan seçim boşluğu dolduktan sonra söz konusu seviye etrafında hareketlerini sürdüren endeksin saatlik göstergelerindeki görünüm herhangi bir bozulma göstermiyor. 50-saatlik (üssel) H.O'nın 200-saatliğe yakınsamasına rağmen günlük grafiklerdeki Golden-Cross sinyallerinin belirginliğini koruması orta vadede iyimserliğin korunmasına neden oluyor. Yeni güne ağırlıklı olarak temel dinamikler nedeniyle hafif satıcılı başlamasını beklediğimiz endekste 81.000 direncini yeni haftada da izlemeye devam ediyor olacağız. Hacim artışıyla beraber 81.000 aşılmadıkça endeskte aşağı yönlü hareketin devamı beklenebilir. Bu durumda 79.500 ilk destek olarak yeni haftada karşımıza çıkıyor. 81.000 geçilmeden yeni pozisyonların açılmasını uygun bulmadığımız endekste kâr amaçlı gün içi al-sat fırsatları değerlendirilebilir. 81.000 üzerinde ise 82.600, üst direnç olarak haftalık bazda izleniyor olacak.

Bugün Açıklanacak Veriler
10:30 Almanya İmalat PMI (Öncü) Kas. (Bekl: 52)
10:30 Almanya Hizmet PMI (Öncü) Kas. (Bekl: 54.3)
11:00 Euro Bölgesi İmalat PMI (Öncü) Kas. (Bekl: 52.3)
11:00 Euro Bölgesi Hizmet PMI (Öncü) Kas. (Bekl: 54.1)
15:30 ABD Chicago FED Uls. Akt. End. Eki (Önck. -0.37)
16:45 ABD İmalat PMI (Öncü) Kas. (Bekl: 54)
17:00 ABD İkinci El Konut Satışları Eki. (Bekl: 5.4 mn)
Japonya Borsası "Şükran Günü" nedeniyle kapalı olacak.

Yukarı