BIST Piyasa Beklentisi

20.11.2015

Piyasa Beklentisi
Global bazda değer kaybeden USD'ye ek olarak dış borsaların da coşkusuyla düne alıcılı başlayan endeks, gün içinde gelen sert satış dalgasının etkisiyle -%0.09 gibi sınırlı bir değişim göstererek 80.441 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. Gerek günlük gerek saatlik grafiklerde teknik görünümün bozulma gösterdiği endekste düşüşler bankacılık temelli oldu. Sanayi endeksi %0.27 değer kazanırken, bankacılık endeksi %0.29 geri çekildi.

Dün önemli bir gündem maddesinin olmadığı günde ağırlıklı olarak ECB'den gelen açıklamaları ve toplantı tutanaklarını takip ettik. Bu noktada ortaya çıkan tablo, ECB'nin teşvikleri artırmak için Aralık toplantısında ciddi bir değerlendirme yapacağı olurken, bu kararı almasında "petrol" ve "emtia" tarafına vurgular dikkat çekiciydi. Özellikle ECB'nin hem İcra Kurulu üyesi hem de baş ekonomisti olan Peter Praet, ucuzlayan enerjinin bir uyarı işareti olduğuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Fed tutanakları sonrası yabancı aracı kuruluşlardan gelen nispeten olumlu raporlar ise tutanakların olası baskısını hafifletmiş görünüyor. Dün açıklamalarda bulunan Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer Fed'in piyasaları şaşırtmamaya çalışarak olabildiğince şeffaf şekilde faiz artışlarını gerçekleştirmeye çalıştığını ifade etti.

Yeni günde öncü kabul edebileceğimiz göstergeler, net bir yön belirtmiyor. USD tarafında akşam kapanışımızdan sonraki yatay hareketler, gelişmekte olan ülke para birimlerinin performansıyla beraber değerlendirildiğinde -çok sert olmasa da- olumsuz bir görünüme işaret ediyor. Asya borsaları ve ABD vadelilerindeki alışların zayıf kalması da haftanın son işlem gününde daha sakin ve risk iştahının düşük olacağına işaret ediyor. Buna ek olarak Avrupa piyasalarındaki satıcılı açılış beklentisi risk unsuru olarak masada duruyor. Emtialar tarafında ABD ham petrolleri (NYMEX ve WTI), Altın(Ons) ve Paladyum fiyatlarındaki yükselişler de gelişmekte olan ülke borsalarında hisse ve sektör bazlı oynaklıklara neden olabilir.

Bugün ise gündem oldukça zayıf. Yurtiçi ağırlıklı verileri takip edeceğimiz yeni günde saat 10:00'daki Kasım ayı tüketici güven endeksi ve 14:30'da açıklanacak olan TCMB beklenti anketi sonuçları izleniyor olacak. Buna ek olarak 17:00'da açıklanacak olan Euro Bölgesi tüketici güven endeksinin iç piyasalar üzerinde oldukça sınırlı etki yapması beklense de, Euro/Dolar paritesinde enflasyon -dolayısıyla parasal genişleme politikalarına ilişkin beklentiler- bazlı oynaklıklar görülebilir.

Teknik anlamda ise BIST-100 endeksinde görünüm bozulmuş durumdadır. Uzun zamandır açılan 50 ve 200 saatlik (üssel) H.O makasının hafta içinde gelen satışlarla beraber daralmaya geçmesi ve indikatörlerin bozulma sinyalleri, yeni güne bir miktar endişeyle bakmamıza neden oluyor. Bununla beraber risk iştahındaki zayıflama beklentisi ve kur cephesinde enteresan bir gelişme olmaması, endeksin yeni güne yatay başlayabileceğine işaret ediyor. Destek direnç seviyeleri olarak 81.000 önemli bir direnç olarak izlenmeye devam edecek. Bu seviye aşılmadıkça pozisyon alma konusunda temkinli olmalı. 81.700'ü üst direnç olarak izleceyeceğimiz endekste 80.000 ise destek olarak takip ediliyor olacak.

Bugün Açıklanacak Veriler
10:00 Türkiye Tüketici Güv. End. Kas. (Önck: 62.78)
14:30 Türkiye TCMB Beklenti Enk. Kas.
17:00 Euro Bölgesi Tüketici Güven End. Kas. (Bekl: -7.4)
18:00 ABD Kansas Fed İml. End. Kas. (Bekl: 0)

Yukarı