BIST Piyasa Beklentisi

18.11.2015

Piyasa Beklentisi
Küresel bazda piyasaların iyimserliğiyle birlikte alıcılı açılış sonrasında yukarı yönlü hareketine devam eden BIST-100 endeksi, seans sonunda ise 81.857'den bir miktar realizasyon ile karşılaştı. Böylece endeks günü %0.13 gibi sınırlı bir artışla 81.152 seviyesinden tamamladı. Sanayi hisselerinin görece daha iyi bir performansa sahip olduğu günde XBANK endeksinin %0.23'lük değer kazancına karşın XUSIN endeksi %0.44 yükseldi.

Dün gündemde yakından takip edilen ABD Ekim ayı TÜFE verisinin gerek manşet gerek çekirdek tarafta beklentilere paralel açıklanmasıyla beraber endekste yukarı yönlü hareketlerin bir süre ivme kazandığı , ardından USD'nin değer kazanımına, emtialar tarafındaki sert düşüşlere ve küresel piyasalara paralel geri çekilmeler görüldü. Veri sonrasında Euro/Dolar paritesi 7 ayın dibi olan 1.0630'a gerilerken, Altın(ons) fiyatları son $1.064 5 yılın en düşük seviyesine geldi. Buna paralel olarak diğer kıymetli madenlerde de enflasyonun negatif etkisi görüldü. ABD ham petrolünde ise düşüş trendine ek olarak veri etkisiyle de beraber $40 seviyelerine iyiden iyiye yaklaşıldı. TÜFE'nin ardından gelen Sanayi Üretimi verisi %0.2 düşerek sürpriz yapsa da, veriden beklenen o pozitif havayı sağlayamadı.

Sabah saatleri itibarıyla para piyasları ve küresel borsalar daha sakin fiyatlamalar gösteriyor. Bugün saat 21:00'da açıklanacak olan Fed tutanaklarına odaklanmış olan piyasalarda bir miktar volatilite yaratabilecek olan veriler 15:30'daki ABD konut başlangıçları ve inşaat izinleri verileri olabilir. Ancak söz konusu verilerin piyasa etkisinin Fed tutanakları öncesinde sınırlı kalacağını düşünmekteyiz.

TL'nin USD karşısındaki değer kaybının sınırlı kalması, Dolar endeksi (DXY) ve Euro/Dolar paritesinin dün kapanışımızdaki seviyelerine göre halen yatay konumda olması ve kırılganlığı yüksek ülke para birimlerine kıyasla değer kaybının daha hafif olması; yeni günde yatay açılış ve sakin bir seyir görme ihtimalini güçlendiriyor. Asya piyasalarındaki karışık fakat sınırlı değişimlere ek olarak ABD vadelilerindeki sınırlı düşüş ve Avrupa piyasalarındaki zayıf aşağı yönlü açılış beklentisi; açılışta hafif satıcılı fiyatlamaların sürpriz olmayacağına işaret etmektedir.

Teknik anlamda ise 81.000 desteğini yakından takip etmeye devam ediyoruz. Ancak göstergelerdeki güç kaybı, 81.000'in kırılma ihtimalini güçlendiriyor. Söz konusu seviye kırılmadıkça pozisyonlar korunarak kısa vadeli maliyetlenmelerin gerçekleştirilebileceği kanaatindeyiz. 81.000 kırıldığı takdirde pozisyonların kademeli olarak azaltılması uygun olacaktır. 81.700 ise gün içi ilk direnç seviyesi olarak izlenecektir. Bunun yanı sıra Golden-Cross için gereken makasın 380 puana kadar daralmış olması, yakın vadede "yıl sonu rallisinin başlayacağı" ihtimalini canlı tutmaktadır.

Yukarı