BIST Piyasa Beklentisi

09.11.2015

Piyasa Beklentisi
Veri bazlı fiyatlamaların etkisinde geçen haftanın son işlem gününde, oldukça önemli olan Tarım Dışı İstihdam'ın (TDİ) beklentileri çok ciddi ölçüde aşmasıyla beraber bir anda gündeme oturan ABD'de Aralık ayında son 9 yılın ilk faiz artışının gelebileceği beklentisiyle satışlar birden derinleşti ve BIST-100 endeksi %1.24 değer kaybıyla 81.930 seviyesinden kapandı. 1 Kasım seçimleri sonrası gelen %5.4'lük yükselişin de etkisiyle endekste haftalık artış %3.17 seviyesinde gerçekleşti. Hacim ortalamasının 4.79 mlr TL olduğu hafta, tarihin en yüksek günlük hacmi olan 7.04 mlr TL'ye de seçim sonrası ilk işlem gününde şahitlik etti.

Geçtiğimiz haftanın en önemli iki gündem maddesi Tarım Dışı İstihdam verisi ile, S&P'nin olağan kredi notu gözden geçirme raporu idi. Tarım Dışı İstihdam'da beklentiler 185 bin kişi civarında idi ve öncü göstergeler ışığında Eylül verisi olan 142 bin kişi'de aşağı yönlü bir revizyon beklenmiyordu. Piyasa fiyatlamalarının da bu yönde olduğu TDİ verisi Ekim ayında 271 bin kişilik bir artış gösterdi ve endekste anlık olarak 650 puanlık sert düşüşle etkisini gösterdi. Dolar/TL tarafında ise 2.91 üzerinde hareketler görüldü. Fiyatlamaların temel aldığı nokta ise Fed'den faiz artırımı ihtimalini güçlenmesi oldu. Bloomberg konsensusuna göre Perşembe günü %56 olan Fed'in Aralık ayında faiz artırımı olasılığı veri sonrası %70'e yükselmiş durumdadır. S&P ise "BB+" olan kredi notunu ve "negatif" olan kredi görünümünü teyid etti.

Bugün ise yurtiçinde saat 10:00'daki Eylül ayı sanayi üretimi verisi, günün en önemli verisi olarak karşımıza çıkıyor. Günün diğer önemli gündem maddesi ise OECD'nin açıklayacağı küresel ekonomik tahminleri olacak. Haftanın kalanında ise fiyatlamalara yön verecek olan veriler'de Çarşamba günü Eylül ayı Cari İşlemler dengesi, Perşembe günü Almanya TÜFE ve Euro Bölgesi Sanayi üretimi ile Cuma günü Almanya ve Euro Bölgesi 3Ç15 öncü büyüme verileri ile ABD ÜFE ve Perakende Satışları takip edilecek. Tüm bu veri akışının yanısıra özellikle Çarşamba gününden itibaren yoğun bir konuşma takvimi de piyasaların radarında olacak. Çarşamba günü Draghi, Perşembe günü ise Yellen ve 4 Fed yetkilisinin konuşmaları, özellikle Merkez Bankaları'nın para politikalarına ilişkin adım atmaya yakın olduğu bu dönemlerde dikkatle izlenecek.

Fiyatlamalar, TDİ sonrasındaki ilk işlem gününde Türkiye açısından sakin bir görünüme işaret ediyor. Dolar/TL'nin Cuma kapanışı olan 2,9140'a yakın seviyelerde seyretmesine ek olarak Euro/Dolar paritesi ve Altın(Ons) fiyatlarındaki yükseliş, gelişmekte olan piyasaları pozitif etkileyebilecek doneler olarak karşımıza çıkıyor. Ancak borsalar cephesindeki ilk fiyatlamalar bir miktar endişe yaratıyor. Küresel piyasalarda Asya cephesinde Çin ve Japonya'daki güçlü alımlara diğer borsaların eşlik edemediği görülüyor. ABD vadelilerinin yataya yakın hafif yukarı yönlü hareketlerine rağmen Avrupa piyasalarının yukarı yönlü açılış beklentileri yurtdışı piyasaların yön belirleme çabasında olduğunu gösteriyor. Bu durum, hisse dışı piyasaların yarattığı iyimser hava açısından bir miktar endişe oluşmasına neden oluyor.

Hafif pozitif açılış beklentisi temelinde 81.800 üzerinde etkili olabilecek tepki alımlarında 82.500 ilk direnç olarak takip edilebilir. 82.500 üzerinde gün içi tepki alımları güç kazanabilir ve 82.800-83.200 bandı üst dirençler olarak izlenebilir. Aksi halde endekste satış baskısı devam edebilir. Bu durumda ise 81.800'ün altında hareketler görebiliriz. 81.800'ün kırılması halinde haftalık bazda destek seviyesi olan 81.000'e kadar geri çekilme görebiliriz.

Bugün Açıklanacak Veriler
10:00 Türkiye Sanayi Üretimi - Aylık Eyl. (Bekl: -%0.9)
10:00 Türkiye Sanayi Üretimi - Yıllık Eyl. (Bekl: %2.3)
11:30 Euro Bölgesi Sentix Yatırımcı Güv. Kas. (Bekl: 12,7)
12:30 Küresel OECD Ekonomik Tahminlerini açıklayacak.
16:00 Euro Bölgesi Ekonomi Bakanları toplantısı başlıyor.
17:00 ABD Fed İşgücü Piy. End. Ek,. (Önck: 0)
19:00 ABD Fed/Rosengren konuşacak.
Türkiye 3Ç15 Konsolide bilançolarının son günü
ABD McDermott International (3Ç15) finansalları.

Yukarı