BIST Piyasa Beklentisi

06.11.2015

Piyasa Beklentisi
Borsalar dalgalı bir haftanın son işlem gününe Tarım Dışı İstihdam (TDİ) ve Fed beklentileri özelinde fiyatlamalar ile 82.955 seviyesinden giriş yapıyor. Dün endeksin %0.87'lik değer kaybının güçlü hacim ve geniş bir bantta seyrederek gerçekleşmesi yatırımcıların risk iştahını güçlü tutan doneler olarak karşımıza çıkıyor.

Piyasaların gözü kulağı bugün açıklanacak olan TDİ ve İstihdam verilerinde olacak. Özellikle Yellen'in açıklamaları sonrasında, Fed başkanlarından Aralık ayında faiz artırımına işaret eden sözlü yönlendirmeler ile beraber çok önemli hale gelen Tarım Dışı İstihdam'da beklenti 185 bin kişilik artış yönünde. İşsizlik oranının %5'e gerilemesi beklenirken, ortalama saatlik kazançların aylık olarak %0.2 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Bu noktada sadece cari verinin değil, Eylül ayında 142 bin kişi olarak açıklanan TDİ artışının ne yönde revize olacağı da dikkatle izlenecek. Geçtiğimiz ay zayıf açıklanan veriye rağmen, öncü olarak kabul edilen ADP verisinin aşağı yönlü revizyonu, piyasaların bu noktada kararsız kalmasına neden olmaktadır. Yine de analistlerin yorumları ve tahminleri; beklentileri aşan bir veri sonrasında Fed'in faiz artırımı yönünde hamleler yapacağı yönünde.

Sabah saatlerindeki ilk fiyatlamalar, TDİ'nin beklentileri karşılayacağı hatta aşabileceği yönünde. Hindistan ve Endonezya dışındaki ülkelerin para birimlerinde Dolar karşısında değer kaybı eğilimi görülmekte. TL bu noktada; 2.86 üzerindeki hareketler ile nisbeten pozitif ayrışan para birimleri arasında yer alıyor.

Dün açıklanan verilerde haftalık işsizlik maaşı başvuruları 276 bin kişi seviyesine yükselirken, birim işgücü maliyetleri 3. çeyrekte %1.4 seviyesinde gerçekleşti. Öte yandan İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz ve varlık alım programında değişikliğe gitmezken, Carney'in yaptığı açıklamalar, 2016 yılında faiz artırımı geleceğine ilişkin oldukça ciddi sinyaller oluşturdu.

Küresel piyasalarda sabah saatleri itibarıyla karışık bir fiyatlama görmekteyiz. Asya cephesindeki kararsız seyir'e ek olarak ABD vadelilerinin aşağı yönlü hareketi ve Avrupa borsalarında Euro/Dolar paritesi bazlı yatay açılış beklentisi; yurtdışı piyasaların bu önemli güne bakışının henüz netleşmediğini göstermektedir.

Teknik olarak günlük grafiklerde Golden-Cross sinyalleri veren hareketlerin ne yönde gelişeceği, bugün açıklanacak olan veri sonrası daha da netleşecek. 82.800 seviyesi ise destek olarak izlenmeye devam ediyor. Yatay açılış beklentimiz ışığında, göstergelerdeki zayıflamaya istinaden 82.800'ün üzerinde kalınamaması durumunda endekste gevşemeler hız kazanabilir. 83.300 ve 83.900 ise direnç olarak izlenecek seviyeler olarak karşımıza çıkıyor.

Bugün Açıklanacak Veriler
10:00 Almanya Sanayi Üretimi-Aylık Eyl. (Bekl: %0.5)
12:30 İngiltere Sanayi Üretimi-Aylık Eyl. (Bekl: -%0.1)
12:30 İngiltere Dış Ticaret Dengesi Eyl. (-2.87 mlr £)
16:30 ABD Tarım Dışı İstihdam Eki. (Bekl: 180 bin kişi)
16:30 ABD İşsizlik Oranı Eki. (Bekl: %5.1)
16:30 ABD Ortalama Saatlik Kzn.-Aylık (Bekl: %0.2)
17:00 Fed/Bullard konuşacak.
23:00 ABD Tüketici Kredileri Değişimi Eyl. (Bekl: 17.75 mlr $)
ABD Citrix, Wells Fargo ve Berkshire Hathaway finansalları
TR TUPRS, MGROS, BIMAS, TAVHL, ASELS finansalları
TR S&P Kredi Notunu gözden geçirecek.

Yukarı