BIST Piyasa Beklentisi

05.11.2015

Piyasa Beklentisi
Geride bıraktığımız güne alıcılı başlangıç sonrası tepki hareketlerinin güç kazandığını gördüğümüz BIST-100 endeksi %0.93'lük bir değer kazancı ile 83.684'ten günü tamamladı. Yüksek hacmin devamına rağmen endeksin 500 puanlık dar bir bantta zirvelerine yakın kapanması, alışlar konusunda yatırımcıların temkinli olduklarına işaret etmekte.

Fed Başkanı Janet Yellen, dün borsamız kapalıyken yaptığı açıklamada "Fed'in Aralık'ta faiz artırımı halen canlı bir ihtimal" ifadesini kullanması; paritede 1.08'in altında gevşemeyi bir miktar ivmelendirirken, USD/TRY'nin Asya kotasyonlarında 2.86'nın üzerine çıkmasına neden oldu. Kıymetli madenler ve petrol tarafındaki geri çekilmeler ise kur cephesindeki hareketlerden daha sert gerçekleşiyor. Küresel para birimlerinde ise Riyal ve Endonezya Rupiah'ı hariç diğer tüm para birimleri Dolar karşısında değer kaybederken, kırılganlığı yüksek ülke paraları olan Rand, Real ve Ruble; TL'ye benzer bir güçle düşüyor. Fed'in Bloomberg'de hesaplanan faiz artırım ihtimali, Aralık toplantısı için, açıklamalar sonrasında %56'lar seviyesine yükseldi.

Yoğun bir veri ajandasının ardından yeni günde piyasalardaki fiyatlamaları etkileyecek nitelikte bir veri akışı bulunmuyor. Saat 10:00'da Almanya fabrika siparişleri ve 13:00'da Euro Bölgesi perakende satış verilerinin yanı sıra öğleden önce ECB'nin aylık ekonomi raporu ve Avrupa Komisyonu ekonomik tahminleri de yakından izleniyor olacak. Öğleden sonra ise saat 15:00'da günün en önemli gündem maddesi olan İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararı ve varlık alım programını açıklayacak. BoE'den herhangi bir değişim beklenmiyor. Saat 16:30'da ise haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve 3. Çeyrek birim istihdam maliyetleri verileri açıklanıyor olacak. Öte yandan Fed başkanlarından Dudley, Fisher ve Harker'ın konuşmaları da dün Yellen'in ve diğer Fed başkanlarının Aralık ihtimalini canlandıran açıklamaları sonrasında daha yakından takip edilecek.

Küresel piyasalar ise genel olarak negatif bir seyir gösterse de Asya tarafında Çin ve Japonya borsaları, BoJ'un Uzakdoğu'nun makroekonomik yapısına ilişkin endişeleri temelinde parasal tabanda genişlemeye gidebileceği beklentisiyle güçlü değer kazanımları gösteriyor. ABD vadelilerinde görülen hafif geri çekilme ve Avrupa piyasalarındaki yatay başlangıç beklentisi, dış faktörlerin yeni günün açılışında beklenen olumsuzluğu telafi edemeyeceğini gösteriyor.

Endekste teknik olarak satıcılı açılış sonrası desteklerin daha ön plana çıktığını görmekteyiz. Açılışta takip edilecek olan 83.300 seviyesinin kırılması durumunda gün içi daha önemli destek seviyesi olarak izleyeceğimiz 82.800 seviyesinin hangi bölgesinde konumlanacağımız yön açısından belirleyici olacaktır. 82.800'ün de kırılması halinde pozisyonlarda ısrarcı olunmamalı. Son 3 gündür altında hareket edilen ve uzun vadeli düşüş trend direnci olan 83.900 ise önemli bir direnç olarak izlenmeye devam ediyor.

Bugün Açıklanacak Veriler
10:00 Almanya Fabrika Siparişleri-Aylık Eyl. (Bekl: %1)
12:00 Euro Bölgesi ECB Aylık Ekonomi Raporu
13:00 Euro Bölgesi Perakende Sat.- Aylık Eyl. (Bekl: %0.2)
13:00 Euro Bölgesi Avrupa Kom. Ekonomik Tahm.
15:00 İngiltere BoE Faiz Kararı (Bekl: %0.50)
15:00 İngiltere BoE Varlık Alım Programı (Bekl: £375 mlr)
16:30 ABD Haftalık İşsizlik Maaşı Başv.-31 Eki. (Bekl: 262 bin)
16:30 ABD Birim İstihdam Maliyeti 3Ç15 (Bekl: %2.5)
16:30 ABD Fed/Harker, Dudley, Fisher ve IMF/Lagarde konuşması
ABD Symantec ve Kraft/Heinz bilançoları
Türkiye ENKAI, TKFEN, AKSEN, VAKBN 3Ç15 finansalları

Yukarı