BIST Piyasa Beklentisi

04.11.2015

Piyasa Beklentisi
Volatilitenin yüksek ve hacimli fiyatlamaların olduğu bir günün ardından, gece Draghi'nin teşvikleri destekleyici açıklamalarıyla beraber Dolar'ın değer kaybıyla yeni bir işlem gününe başlıyoruz. Dün günü seans sonunda satışların derinleşmesi ile birlikte %0.93'lük düşüşle 82.913 seviyesinden tamamlayan BIST-100'de 4.9 milyar TL'lik hacim risk iştahının halen sürdüğüne işaret etti.

Yeni işlem gününe, Mario Draghi'nin dün yaptığı açıklamalara ek olarak seçim sonrası fiyatlamaların kur cephesinde etkisini sürdürmesi nedeniyle pozitif başlangıç yapacağımızı düşünmekteyiz. Özellikle USD/TL'nin; 2.83'ün altında fiyatlamaları ve küresel bazda Dolar'ın değer kaybetme eğilimi içerisinde pozitif ayrışma göstermesi yeni güne ilişkin ilk sinyallerin pozitif tarafta kaldığını gösteriyor. İsviçre Frangı, Zloty ve Riyal haricindeki tüm para birimlerinin Dolar karşısında değer kazanma eğilimi oldukça dikkat çekmekte. Ayrıca Brezilya ve Endonezya gibi kırılganlığı yüksek ülke borsalarında görülen güçlü yükselişler, aynı klasmanda yer aldığımız bu ülkelerde görülen para girişinden bizim de pay alabileceğimize işaret ediyor. Burada alışları sınırlayacak olan tek risk unsuru, ABD'de işlem gören ETF'lerin %0.48'lik geri çekilme ile günü tamamlaması olabilir.

Dün enflasyon ve ABD fabrika siparişleri dışında ECB Başkanı Draghi'nin yaptığı açıklamalar dikkat çekici idi. Draghi dün yaptığı açıklamalarda yeniden Aralık ayına işaret ederek, ECB'nin harekete geçmeye hazır olduğunu ifade etti. Bu söylemler 22 Ekim'deki ECB toplantısından farklı değil ancak burada önemli olan ifade, ECB'nin "gerektiğinde mümkün olan tüm enstrümanları kullanmak konusunda 'istekli' olduğu" cümlesi idi. Bu noktada Aralık ayında; parasal teşviklerin genişletilebileceği algısı iyiden iyiye kendini göstermiş durumdadır. Yurtiçinde açıklanan enflasyon verileri ise piyasa beklentilerine uyumlu açıklandı bu nedenle fiyatlama etkisi yok denecek kadar sınırlı idi. ABD'de seans kapanışı sonrası açıklanan fabrika siparişleri ise beklentilere paralel şekilde %1 düşüş gösterdi ve üst üste ikinci ayda da geriledi.

Bugün ise oldukça yoğun bir veri ve konuşma takvimini izliyor olacağız. Sabah saatlerinde açıklanan Japonya ve Çin'de beklentilerden güçlü Hizmet PMI verileri sonrasında hizmet sektörüne bakışın Avrupa'da nasıl olduğunu izleyeceğiz. Saat 11:55'de Almanya ve 12:00'da Euro Bölgesi'nin Hizmet PMI verileri açıklanacak. ABD'de ise saat 17:45'te Markit'İn 18:00'da ISM'in Hizmet PMI verileri -özellikle ISM verisi- yakından takip edilecek. Öte yandan ABD'de bugün saat 16:15'te açıklanacak olan ADP Özel Sektör İstihdamı ve 16:30'da açıklanacak olan Eylül ayı dış ticaret dengesi verileri oldukça önemli ve fiyatlamalar üzerinde etkili olabilecek noktalar olarak takipte olacaktır. Piyasaların bugün odak noktasında yer alacak olan ADP Özel Sektör İstihdam değişiminin 180 bin kişi olacağı tahmin ediliyor. Beklentilerin altında bir veri, istihdam piyasasının henüz istenilen düzeye gelmediği algısı üzerinden gelişmekte olan piyasalara (EM) para girişini hızlandırabilir. Açıklamalar tarafında ise en önemli gündem, 18:00'da Fed Başkanı Yellen'in yapacağı konuşmadan çıkacak mesajlar olacak. Söz konusu mesajlar yarın sabah açılışta güçlü değişimlere neden olabilir. Bu nedenle açıklanacak verilerin, Yellen'in yapacağı tonlama ve vereceği mesajlar ile birlikte değerlendirilerek fiyatlamaların gerçekleştirilmesini daha doğru bulmaktayız. Yurtiçinde ise saat 10:00'da TCMB Aylık Enflasyon Değerlendirme Raporu ve 14:30'daki Reel Efektif Döviz Kuru verisi izleniyor olacak.

Dünya piyasalarında ise alışların güçlü olduğunu görüyoruz. Özellikle EM'lerde %1'lerin üzerinde değer kazanımı söz konusu. Çin ve Japonya borsaları da %1.5-2.5 bandında değer kazanmış durumda. Zayıf Euro nedeniyle yükselişlerin sınırlı kaldığı Avrupa piyasalarının yeni güne küresel iyimserliğin etkisinde alıcılı başlaması bekleniyor. ABD endeks vadelileri ise iyimserliğin küresel boyutta süreceğine işaret etmektedir.

Temel anlamda alıcılı açılış beklentisinin teknik seviyelere yansımasını göreceğimiz bir gün olacaktır. 83.400 seviyesi bu noktada ilk direnç olarak karşımıza çıkıyor ancak 83.900 halen orta vadeli olarak önemini korumakta. Uzun vadeli düşüş trendinin de desteği olan 83.900 üzerinde kapanışlar olmadığı sürece alışlar tepki boyutunda kalacaktır. 82.600 seviyesi ise ilk destek seviyesi olarak takip edilerek, kırıldığı takdirde seçim sonrası boşluk doldurma eğilimi hız kazanabileceğinden pozisyonlara söz konusu seviyenin altında stop-loss uygulanmasını uygun bulmaktayız.

Bugün Açıklanacak Veriler
10:00 TR TCMB Aylık Enflasyon Değ. Raporu Eki.
11:55 Almanya Hizmet PMI Eki. (Bekl: 55,2)
11:55 Almanya Bileşik PMI Eki. (Bekl: 54,5)
12:00 Euro Bölgesi Hizmet PMI Eki. (Bekl: 54,2)
12:00 Euro Bölgesi Bileşik PMI Eki. (Bekl: 54)
13:00 Euro Bölgesi ÜFE - Aylık Eyl. (Bekl: -%0.5)
13:30 ABD Brainard konuşacak.
14:30 TR Reel Efektif Döviz Kuru Eki. (Önck: 90,95)
16:00 ABD Fed/Harker konuşacak.
16:15 ABD ADP Özel Sektör İstihdamı Eki. (Bekl: 180 bin)
16:30 ABD Dış Ticaret Dengesi Eyl. (Bekl: -$41 mlr)
17:45 ABD Markit Hizmet PMI Eki. (Bekl: 54,5)
18:00 ABD ISM İmalat Dışı PMI Eki. (Bekl: 56,5)
18:00 ABD Fed/Yellen konuşacak.
22:30 ABD Fed/Dudley konuşacak.
ABD Motorola, Tesla, MetLife, WesternDigital ve Facebook finansalları
TR TOASO, EREGL, AKCNS,CIMSA 3Ç15 finansalları

Yukarı