BIST Piyasa Beklentisi

03.11.2015

Piyasa Beklentisi
Seçimler sonrası ilk işlem gününe beklendiği gibi oldukça sert yukarı yönlü fiyatlamalarla başlayan BIST-100 endeksi açılışta 4.245 puanlık bir boşluk (gap) ile yeni haftaya giriş yaptı. Ancak fiyatlamaların açılış sonrası daha sınırlı kaldığı günde BIST-100 kapanışını açıldığı seviyenin sadece 40 puan üzerinde 83.694 seviyesinde gerçekleştirdi. Günlük getirinin %5.4 olduğu Kasım ayı başlangıcında, fiyatlamalar banka hisseleri temelinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi %9.36 değer kazanırken, sanayi endeksinde değer kazancı %3 oldu. Ayrıca dün tüm zamanların en yüksek günlük hacminin yaşandığı endekste 7.05 milyar TL'lik günlük işlem hacmi gerçekleşti.

Yeni güne başlarken ise kur cephesinde seçim coşkusunun tamamlanarak 2.81-2.83'lerde stabilizasyon hareketleri görmekteyiz. Gelişmekte olan ülke -özellikle kırılgan 5'li ülkeleri- para birimlerinin hafif de olsa değer kazanımlarına karşın TL tarafında görülen, oldukça sınırlı da olsa, değer kaybı eğilimi; teknik olarak görülme ihtimali güçlü olan kısa vadeli kâr realizasyonu ihtimalini canlı tutmaktadır. Öte yandan ABD'de işlem gören ETF'lerimizde akşam kapanıştan sonra %0.16'lık bir değer kazancı olması beklentileri canlı tutuyor.

ABD ile aramızdaki saat farkı nedeniyle seans sonrası açıklanan ABD Markit ve ISM İmalat PMI verileri karışık sinyaller verdi. ISM İmalat tarafında beklentilerin hafif aşsa da Mart 2013'ten bu yana en düşük seviyesine gerileyen endeks, ABD'de üretim ve sanayi tarafında halen endişelerin hakim olduğunu ifade ediyor. Ancak Fed'in bu yıl faiz artırımı ihtimalinin oldukça düştüğü ortamda veri etkilerinin oldukça sınırlı kalacağını söylemek mümkündür. Avrupa ve Asya tarafında açıklanan PMI verileri ise üretim tarafına güveni net bir şekilde ortaya koymuştu. Ancak yurtdışı piyasaların odak noktasında ABD istihdam verilerinin kısa vadeli fiyatlamalar açısından yer aldığını hatırlatmakta fayda var. Özetle Avrupa'nın ve Asya'nın imalat tarafına bakışının daha güçlü olduğu, ABD'nin ise kendi makro dinamikleri nedeniyle daha temkinli baktığını söyleyebiliriz.

Veri ajandasında az fakat öz verileri bulunduğu bir güne başlayacağız. Sabah saatlerinde açıklanan kararında %2 olan faizlerde değişikliğe gitmeyen Avustralya Merkez Bankası sonucu gözlerin tamamen Fed'e çevrildiğini söylemek mümkündür. Yurtiçinde saat 10:00'da açıklanacak olan Ekim ayı TÜFE verisinde piyasa konsensusu; aylık %1.45-%1.6; yıllık %7.5-%7.8 bandında oluşuyor. Kurum olarak enflasyon beklentimiz ise Ekim ayı özelinde aylık %1.19; yıllık %7.2 seviyesinde yer alıyor. Öte yandan ABD'de yine bizim piyasalarımızın kapanmasıyla beraber saat 18:00'da Eylül ayı fabrika siparişleri verisi açıklanacak.

Küresel piyasalarda dün açıklanan İmalat PMI verilerinin yarattığı pozitif hava kendini Asya fiyatlamalarında göstermekte. Japonya piyasalarının tatil olduğu Asya borsalarında Çin yatay seyrederken diğer borsalar alıcılı seyrediyor. ABD ve Avrupa vadelilerinin bizim kapanışımızın ardından güçlü alımlarla karşılaşmasına ek olarak analistlerin Avrupa piyasalarına ilişkin pozitif açılış beklentisi; yeni günde alıcılara destek olabilir.

Teknik olarak hafif alıcılı bir açılış sonrası 83.200-83.900 bandı önemli destek-direnç seviyeleri olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle 83.900, yükseliş hareketinin devamı açısından önemlidir. Bu seviyenin üzerinde hareketlerin kalıcı olması durumunda yukarı yönlü ivmenin arttığını görebiliriz. 83.200'ün altında ise 4.245 puanlık boşluğun dolmasına yönelik geri çekilmeler hızlanabilir. Bu bakış açısıyla, 83.200'ün altındaki hareketler sat-al denenmesi için uygun destek noktası olarak izlenebilir.

Bugün Açıklanacak Veriler
10:00 Türkiye TÜFE-Aylık Eki. (Bekl: %1.6)
10:00 Türkiye TÜFE-Yıllık Eki. (Bekl: %7.8)
10:00 Türkiye Çekirdek TÜFE-Yıllık Eki. (Bekl: %8.4)
10:00 Türkiye ÜFE-Aylık Eki. (Önck: %1.53)
17:45 ABD ISM New York End. (Önck: 44.5)
18:00 ABD Fabrika Siparişleri-Aylık Eyl. (Bekl: -%0.9)
22:00 Euro Bölgesi ECB/Draghi konuşacak.
ABD Pfizer, Kellogg, Goodyer ve Herbalife 3Ç15 finansalları

Yukarı