BIST Piyasa Beklentisi

02.11.2015

Piyasa Beklentisi
Cuma günü seçim öncesi fiyatlamaların etkili olduğu günde, teknik seviyelerin dalgalanmada net bir şekilde temel teşkil ettiğini izledik. Cumhuriyet Bayramı sonrası, 200-saatlik (üssel) H.O'yı test eden endeks, bu seviyelerden gelen seçim beklentileri temelli tepki alımları ile beraber 50-saatlik (üssel) H.O'nın üzerine çıktı ve günü %1.11'lik değer kazancı ile 79.409 seviyesinden tamamladı. Böylece endeks seçim öncesi, kısa süre işlem gördüğü haftada %0.89 değer kaybetmiş oldu.

Türkiye 1 Kasım 2015 günü parlamentonun belirleneceği erken seçimi gerçekleştirdi. Seçim öncesi anketlerde iktidar partisi AK Parti'nin %41'ler civarında (Ekim ayı anket ortalaması: %40.9) oy alacağına ilişkin bir konsensus oluşurken piyasa fiyatlamalarının da 7 Haziran seçimlerine benzer bir sonucun çıkacağı yönünde oluşması idi. Ancak seçim öncesi Cuma günü yayınlanan AK Parti'nin %47'lere yakın oy alacağını tahmin eden anket sonrası piyasalar tek parti ihtimalini de fiyatlamaya başlamıştı.

Seçimlerden AK Parti 1. parti olarak çıktı tek başına hükümet kurmak için yeterli milletvekili sayısını elde etti. Bu sonuçların ilk etkisini ölçtüğümüz Dolar/TL cephesinde Asya kotasyonlarının 2.82-2.83'ler seviyesinden geçtiğini izledik. Yeni günün açılışı öncesi Dolar/TL'nin 2.80'lere kadar çekilerek, 2.80'in hafif üzerinde fiyatlamalarına devam etmesi, yeni günün açılışında güçlü yukarı yönlü başlangıç olacağına net bir şekilde işaret ediyor. Zira Cuma günü 2.9120 seviyesindeki Dolar'ın 2.80'lere kadar %4'e yakın değer kaybı borsalarda kendini güçlü alımlar olarak gösterecektir. Öte yandan ABD'de işlem gören Türkiye ETF'leri de %3'ün üzerinde değer kazancı gösteriyor. Dolar/TL'deki söz konusu yükseliş hareketi sonrası alıcıların iyiden iyiye güç kazanması, yıl sonu rallisinin başladığı sinyali olarak da algılanabilir.

Seçim sonrası haftada ise yurtiçi ve yurtdışı yoğun bir veri takvimine sahne olacak. Türkiye'de yarın Ekim ayı enflasyon verileri, Çarşamba günü reel efektif döviz kuru açıklanacak. Cuma günü ise S&P kredi notu gözden geçirme raporunu yayınlayacak. Hatırlanacağı üzere 8 Mayıs'ta S&P Türkiye'nin yabancı para cinsinden "BB+" olan kredi notunu ve "negatif" olan kredi görünümünü teyid etmişti.

Yurtdışında ise Bugün İmalat PMI verileri izleniyor olacak. Saat 17:45'te ABD'nin İmalat PMI verisi açıklanacak. Yarın ABD fabrika siparişleri ve ECB Başkanı Draghi'nin konuşmaları izleniyor olacak. Haftanın geri kalanında ise Çarşamba Hizmet PMI verileri ve Yellen'in konuşması, Perşembe günü İngiltere merkez bankası faiz kararı takip edilecek. Cuma günü ise haftanın en önemli verisi olan Tarım dışı istihdam ve ortalama saatlik kazançlar verileri piyasaların yakın takibinde olacak.

Küresel piyasalarda ise Asya borsalarının tamamının ekside olduğu bir yeni haftaya başlıyoruz. ABD ve DAX vadelilerinde de negatif fiyatlamalar gördüğümüz piyasalarda Avrupa borsları açılışında gerilemeler bekleniyor. Siyasi istikrar algısı perspektifinde, yurtdışı piyasalardan çıkan paranın ağırlıklı olarak Türkiye'ye gireceğini ve bu paranın gün içi hareketlerde özellikle yabancı fonlar kaynaklı olarak alıcılara güç kazandıracağını düşünmekteyiz.

Tek parti hükümetinin teknik olarak da piyasalara yansıyacağı beklentisi ile güçlü alımlarla açılacağını tahmin ettiğimiz endekste 81.000 üzerindeki olası açılışın ardından 82.500 seviyesi ilk üst direnç olarak izlenecek olup, bu seviyenin üzerinde 83.700 üst direnci izlenecek. Aynı zamanda uzun vadeli düşüş trendinin direnci olan bu seviyenin üzerinde bir kapanış halinde, yıl sonu rallisine ilişkin teknik sinyallerinde alındığını görüyor olacağız.

Bugün Açıklanacak Veriler
10.00 TR İmalat PMI Eki. (Bekl:49.1)
11.50 FR İmalat PMI Eki. (Bekl:50.7)
11.55 Almanya İmalat PMI Eki. (Bekl:51.5)
12.00 Euro Böl. İmalat PMI Eki. (Bekl:52)
17.45 ABD İmalat PMI Eki. (Bekl:54)
18.00 ABD ISM İmalat PMI Eki. (Bekl:50)
TR HALKB-VAKBN-TKNSA 3Ç2015 Finansallları
ABD Visa-Pioneer 3Ç2015 Finansalları

Yukarı