BIST Piyasa Beklentisi

30.10.2015

Piyasa Beklentisi
1.5 günlük aranın ardından bugün yeniden işleme başlayacak olan BIST-100 endeksi yarım gün işlem gördüğü Çarşamba'yı -%0.16 gibi sınırlı bir değişimle 78.536 seviyesinden tamamladı. Bankacılık ve sanayi endekslerinde önemli değişikliklerin olmadığı günde, hareketli ortalamların altında fiyatlamaların sürdüğünü takip ettik.

Piyasalarımızın kapalı olduğu süreç özellikle Merkez Bankalarının açıklamaları ve toplantılarının ön planda olduğu bir gündeme sahip idi. Çarşamba günü TCMB; 4. Dönem enflasyon raporuna ilişkin sunum ve Ekim ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı tutanaklarını açıkladı. Enflasyon raporu sunumunda 2015 ve 2016 yılı enflasyon tahminleri 1 puan yukarı çekilerek 2015'te %7.9, 2016'da %6.5 seviyesine revize edildi. Sunumun soru-cevap kısmında ise Fed kararının etkilerinin görülmesi gerektiğine dikkat çekildi. PPK tutanaklarında ise enflasyon ve kur baskısına ilişkin vurgular devam etti.

Dün gece ve bugün sabah saatlerinde sırasıyla ABD ve Japonya merkez bankalarının kararları açıklandı. Fed ve BoJ para politikalarında değişikliğe gitmedi ancak özellikle Fed'in Aralık ihtimalini masada tutan açıklamaları USD tarafında, BoJ'un teşviklere devam kararı ise Yen cephesinde değer kazançlarına neden oldu. Ayrıca Fed'in 'küresel ekonomi ve finansal gelişmeler ekonomik aktiviteyi bir şekilde olumsuz etkileyebilir' ifadesini kaldırması da ekonomik görünüme ilişkin Fed'in iyimserliğini yansıtınca USD gelişmekte olan para birimleri karşısında güçlü yükselişler gösterdi. Ayrıca dün ABD'de 3Ç15 büyümesine ilişkin ilk tahmin verileri, ekonominin beklentilerin hafif altında %1.5'lik bir büyüme gösterdiğine işaret etti. 2015 ikinci çeyreğinde %3.9 büyüyen ekonominin üçüncü çeyrekte söz konusu büyüme tahmini, ABD ekonomisine ilişkin endişeleri sınırlı da olsa canlı tutmaya devam etti.

Bugün açıklanacak veri takvimi piyasaları etkileyecek nitelikte.Yurtiçinde saat 10:00'da açıklanacak olan Dış Ticaret Dengesi'nin yanısıra saat 13:00'da Euro Bölgesi'nde Ekim ayı tahmini TÜFE verisi takip edilecek. Öğleden sonra ise ABD'de tüketici tarafını ilgilendiren verilerden 15:30'da kişisel gelir-gider ve harcama endeksleri ile 17:00'daki Michigan Tüketici Güven Endeksi izlenecek.

Küresel piyasalar, bugün karışık fiyatlamalar gösteriyor. Asya tarafındaki satıcılı eğilime ve ABD 10 yıllıklarının %2.17'lere kadar yükselmesine rağmen ABD vadelilerinin yukarı yönlü hareketi, yurtdışında yön arayışının devam ettiğine işaret ediyor. Avrupa piyasalarının da açılışta ılımlı yükseliş göstermesi bekleniyor.

Fed kararına 2,89'lar seviyesinde giren USD/TL kuru ise kararın ardından 2.93'lere kadar yükseldi. Asya seansında 2.93'lerde stabilize olan Dolar /TL kuruna ek olarak seçim riskini almak istemeyen yatırımcıların pozisyon kapatma eğilimleri, haftanın son işlem gününe olumsuz bir bakışa neden olmaktadır. ABD'de işlem gören Türkiye ETF'lerinin dün görülen %1.27'lik düşüşü de bu görünümü destekler niteliktedir.

Teknik olarak satıcılı bir açılış ve devamında baskının sürmesini beklediğimiz endekste, destek seviyelerinin yakından takip edileceği ve dar bir aralıkta belirlenebileceği bir günde olacağız. Kısa vadeli göstergelerdeki bozulmasının ardından orta vadeli MACD göstergesinin günlük grafiklerde uzun bir aradan sonra "SAT" sinyali üretmesi temel anlamdaki olumsuzluğun teknik olarak da desteklendiğini göstermektedir. Çarşamba günü destek olarak belirlediğimiz 77.900-78.000 bandında tutunan endekste bugün de söz konusu seviyeyi destek olarak izleyeceğiz. Trade maksatlı maliyetlenmeler için 77.900 üzerinde taban oluşumları takip edilmelidir.

Bugün Açıklanacak Veriler
10:00 Türkiye Dış Ticaret Dengesi Eyl. (Bekl: -$4 mlr)
13:00 Euro Bölgesi Tahmini TÜFE Eki. (Bekl: %0.0)
13:00 Euro Bölgesi Çekirdek TÜFE (Tah.) Eki. (Bekl: %0.9)
13:30 Rusya MB Faiz Kararı (Bekl: %10.75-25 bp. aşağı)
15:30 ABD Kişisel Gelirler Eyl. (Bekl: %0.2)
15:30 ABD Kişisel Harcamalar Eyl. (Bekl: %0.2)
15:30 ABD Çek. Kiş. Tük. Harc. End. (PCE) Eyl. (B: %0.1)
15:30 ABD PCE-Aylık Eyl. (Bekl: %0.2)
16:45 ABD Chicago PMI Eki. (Bekl: 49.5)
17:00 ABD Michigan Tüketici Güv. End. Eki. (Bekl: 92.5)
ABD Chevron,Palmolive,Moody's, Phillips (3Ç15) Finansalları
TR Konsolide olmayan bilançoların son tarihi

Yukarı