BIST Piyasa Beklentisi

28.10.2015

Piyasa Beklentisi
Volatilite açısından güçlü, risk iştahının zayıfladığı ve seans sonuna doğru hafif bir toparlanma görülen BIST-100 endeksi, dün günü %0.76 düşüşle 78.662 seviyesinden günü tamamlarken, hacim 3.09 milyar TL'ye kadar geriledi. Yatırımcıların seçim riskini almak istemediğini net bir şekilde gördüğümüz piyasalarda teknik olarak 200-günlük (üssel) H.O'nın altında kapanış gerçekleşmesi bir miktar risk unsuru oluşturmaktadır.

Yeni günün sabahında gerek kur gerek emtia cephesinde, 1.5 gün sürecek olan Cumhuriyet Bayramı tatilinden önce oldukça sınırlı değişimler görülmekte. Dün kapanışta 2.91'in hafif üzerinde işlem gören Dolar/TL kuru, sabah saatleri itibarıyla 2.91'in altına kırılsa da kapanışlara oldukça yakın seyretmektedir. Gelişmekte olan para birimlerinde ise Fed toplantısı öncesi sınırlı yön bulma çabaları görüyoruz.

Dün ABD'den gelen yoğun veri akışı orta vadede ekonomiye bakış hakkında net bir sinyal vermedi ancak tüketici güveninin Ekim ayında düşüş göstermesi ve beklentilerin altında kalması Fed'in bakış açısını etkileyebilir. Dün başlayan ve bugün 21:00'da faiz kararını açıklayacak olan Fed'in FOMC toplantısından bir değişiklik çıkması beklenmiyor. Fed'in yıl sonu faiz artırım ihtimali %34.7 olurken, Nisan toplantısında değişikliğe gitme ihtimali ise %61 seviyelerinde yer alıyor. 2016 yıl sonu ihtimalleri ise daha fazla güçlenmekte. Dayanıklı Tüketim Malları Siparişlerinde ise manşet tarafta %1.2 ile beklentilerden daha sınırlı daralsa da, ulaştırma hariç veride daralma ve bir önceki ayın manşet verisinin -%3'e (Önck: -%2) revize edilmesi, tüketici tarafındaki endişeleri artırdı. Geçtiğimiz dönem verilerine yönelik güçlü revizyonların sıklaşması, gelecek ay bu verilerin yarattığı sürpriz pozitif etkinin terse dönmesine neden olabilir. Bu nedenle Kasım ayı revizyonları, Fed'in Aralık ayı ihtimali üzerinde önemli ölçüde etkili olacaktır.

Bugün ise Fed'in faiz kararı dışında yurtiçinde saat 10:30'da 4. dönem enflasyon raporu ve 14:00'da TCMB PPK Toplantı Tutanakları yakından takip edilecek. Fed'den bir değişiklik beklenmiyor ancak son açıklanan makroekonomik veriler sonrası toplantı karar metninden, Fed başkanlarının eğilimlerini takip edeceğiz. Kararın fiyatlama etkileri ise Cuma günü ağırlıklı olarak hissedilecek.

Yarım gün işlem göreceğimiz bugün, küresel piyasalarda karışık bir görünüm söz konusu. Asya piyasalarının Japonya hariç negatif olduğu günde ABD vadelileri, sport piyasaların düşüşle kapanması sonrası hafif alıcılı seyrediyor. Avrupa borsalarında ise ılımlı yukarı yönlü açılışlarla hafif tepki alımları bekleniyor.

Teknik olarak 50-saatlik (üssel) H.O'nın altında satış baskısının iyiden iyiye güçlenerek 200-saatlik (üssel) H.O'lara kadar gevşemenin hızlandığını ancak söz konusu ortalamadan tepki alımlarının geldiğini gördük. Bu durumun etkisi, günlük grafiklerde 200-günlük (üssel) H.O'nın altında kapanış gerçekleşmesi ile kendini göstermişti. Yeni güne temel faktörlerin de ağırlığıyla yatay başlamasını beklediğimiz BIST-100'de saatlik göstergelerin toparlanması tepki ihtimalini güçlendirse de bu denemelerin güç kazanması için 79.000'in geçilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. 79.300-79.900 üst dirençler olarak takip edilebilir. 77.900-78.000 bandı ise gün içi destekler olarak karşımıza çıkıyor.

Bugün Açıklanacak Veriler
10:00 Almanya İthalat Fiyat End.-Aylık Eyl. (Bekl: -%0.2)
10:00 Almanya İthalat Fiyat End.-Yıllık Eyl. (Bekl: -%3.5)
10:00 Almanya GfK Tüketici Güv. Ank. Kas. (Bekl: 9.4)
10:30 Türkiye TCMB Enflasyon Raporu (IV)
12:15 Euro Bölgesi ECB/Praet konuşacak. 15:00 Türkiye TCMB PPK Toplantı Tutanağı Eki.
17:45 Euro Bölgesi ECB/Constancio konuşacak.
21:00 ABD Fed Faiz Kararı (Bekl: %0-%.25 Sabit)
ABD BGC Partners, Hilton, Hershey's ve Paypal finansalları
TR BIZIM 3Ç15 finansalları.

Yukarı