BIST Piyasa Beklentisi

23.10.2015

Piyasa Beklentisi
BIST'de hafif alıcılı açılış sonrası yükselişlerin, risk faktörlerine rağmen güç kazanarak devam ettiğini izlediğimiz bir günü geride bıraktık. Özellikle Moody's ile Fitch'ten açıklanan riskler ve Draghi konuşmasının Euro'ya değer kaybettirmesine rağmen BIST-100 dün günü %0.62'lik bir değer kazancı ile 80.256 seviyesinden tamamladı. 80.000 eşiğinin temel faktörlere rağmen aşılarak kapatılması, yatırımcıların Türkiye'de fırsat gördüklerine işaret ettiğini söyleyebiliriz. Öte yandan yükselişin hacimli olmaya devam etmesi oldukça önemlidir.

Dün en önemli gündem maddesi olan ECB kararları ardından yapılan basın toplantısında Draghi'den gelen açıklamalar, önce paritenin ardından ise içeride döviz sepetinin sert değer kaybetmesine neden oldu. Faizlerde beklenildiği üzere değişikliğe gitmeyen ECB'de Başkan Draghi, "Mevduat faizi indiriminin tartışıldığını", "varlık alım programının dizaynını gerektiğinde ayarlamaya hazır olduklarını" ve "para politikası uygunluğunu Aralık ayında yeniden gözden geçireceği" ifadeleriyle beraber Euro/Dolar paritesinde 1.13'lerden 1.11 seviyelerine doğru hızlı bir geri çekilme gördük. Döviz sepeti ise 3.08'den sert düşüşle 3.03'e kadar gevşedi.

ECB'nin yanı sıra Türkiye özelinde Fitch ve Moody's açıklamaları takip edildi. Fitch dünkü konferansında TL'deki değer kaybının para politikası güçlüklerini artırabileceğini ve TCMB'nin Fed ile birlikte faiz artışına gidebileceğini söylerken mevcut kredi notunun, bu faktörleri yansıttığını da ifade etti. Moody's ise yayınladığı raporda, Türkiye ekonomisinin kırılgan 5'li ülkeleri arasında dış risklere karşı en hassas ekonomi olduğunu ifade etti. Seçimlere 10 gün kala gelen bu "uyarı niteliğindeki" açıklamalar endeksi bir ara 80.000'in altına çekse de, güçlü duruşunu pek fazla bozmadı.

Sabah saatleri itibarıyla Dolar/TL'de, kırılgan 5'li ülkelerine benzer bir performans ile 2,86'nın üzerinde hareketler görsek de emtia tarafındaki değer kazancının sınırlı kalması gelişmekte olan ülkeler açısından bir miktar endişe uyandırıyor.

ABD'den önemli veri akışları olmasına rağmen özellikle gelişmekte olan ülke para birimleri ve borsaları ECB sonrası verilere pek aldırış etmedi. ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları beklentilerin altında 259 bin kişi olarak açıklanırken, konut fiyatları beklentilerin altında %0.3 artış gösterdi. Ancak konut fiyatlarındaki azalışa rağmen 5.55 mn adet ile beklentileri aştı. Aylık bazda artışında oldukça yüksek olduğu veri konut talebinde ciddi bir toparlanma emaresi olsa da piyasalar, ağırlıklı olarak Euro'nun gücünü sorgulayarak fiyatlama yaptıkları için, veri etkisi oldukça sınırlı kaldı. Yurtiçinde ise Ekim ayı tüketici güven endeksi beklentileri aşarak 62.78 seviyesine yükseldi. Sabah saatlerinde açıklanan verilere göre Güney Kore ekonomisi 3Ç dönemde %1.2 büyüyerek toparlanma gösterdi.

Bugün ise önemli bir gündem maddesi yok. Saat 10:30'da Almanya, 11:00'da Euro Bölgesi'nden öncü PMI verileri, 16:45'de ABD'den öncü İmalat PMI verisi açıklanacak. 15:30'da ise Kanada enflasyonu açıklanıyor olacak.

Küresel borsalarda alış eğilimi hakim. Asya piyasalarının tamamının pozitif olduğu günde, ABD vadelileri de bizim kapanışımız sonrası %1'in üzerinde değer kazanımı göstermiş durumda. Avrupa piyaslarında ise alıcılı kapanışlar sonrası teşvik beklentilerinin yarattığı iyimserlikle beraber güne güçlü yukarı açılış bekleniyor.

Teknik olarak 80.600 direncinin ön plana çıktığı bir günü izliyor olacağız. Alıcılı açılış beklediğimiz endekste, 80.600'ün aşılması durumunda 81.500-81.800 bandı yükseliş trendinin devamının takip edileceği üst dirençler olacak. Öte yandan 79.800-79.300 bandı ise olası geri çekilmelerde destek olarak izlenebilir. Kısa vadeli göstergelerdeki toparlanma eğilimi, dirençlerin bir adım daha öne çıkarak takip edileceğini ortaya koymaktadır.

Bugün Açıklanacak Veriler
10:30 Almanya İmalat PMI Eki.-Öncü (Bekl: 51.7)
10:30 Almanya Hizmet PMI Eki.-Öncü (Bekl: 53.9)
11:00 Euro Bölgesi İmalat PMI Eki.-Öncü (Bekl: 51.7)
11:00 Euro Bölgesi Hizmet PMI Eki.-Öncü (Bekl: 53.5)
15:30 Kanada TÜFE-Aylık Eyl. (Bekl: -%0.1)
15:30 Kanada TÜFE-Yıllık Eyl. (Bekl: %1.1)
15:30 Kanada Çekirdek TÜFE-Yıllık Eyl. (Bekl: %2.2)
16:45 ABD İmalat PMI Eki.-Öncü (Bekl: 52,7)
ABD American Airlines finansalları

Yukarı