BIST Piyasa Beklentisi

21.10.2015

Piyasa Beklentisi
Dün güne alışlarla başlayan endeks, gün boyu alıcılı seyrini sürdürdü ve günü %0.96'lık yükselişle 80.496 seviyesinden tamamladı. 200-günlük üssel H.O'nın üzerindeki kapanışlar sonrası 80.000 eşiğinin de aşılırken hacimli bir yükseliş görülmesi, borsa açısından pozitif görüşü detekler niteliktedir. Dünkü yükselişlerin bankalar temelinde olduğunu gördüğümüz piyasalarda sanayi endeksi %0.54 değer kazanırken bankacılık endeksi, sanayinin iki katına yakın %1.08'lik artış göstermiştir.

Hafta genelinde olduğu gibi Asya seansında sakin seyreden USDTRY kurunda dün gece de benzer bir seyir izledi. Ancak hafta başından bu yana görülen dalgalanma ve 2.87'lerden başlayarak kısa vadeli olarak 2.90'lara stabilize olan USD, gün içi olmasa da haftalık bakışta endekste baskı unsuru olabilir. Ancak küresel piyasalarda Dolar'ın değer kazanma eğilimine rağmen TL'nin güçlü duruşu, söz konusu baskıyı şimdilik bertaraf edebilir. Petrol'de görülen düşüşle birlikte, özellikle kırılgan 5'li ülke paralarında ve Asya para birimlerinde görülen yükseliş eğilimi küresel algıyı bir miktar bozsa da, TL'de güçlü duruş devam etmektedir.

Dün önemli veriler ABD'de idi. ABD'nin konut başlangıçları ve inşaat izinleri verileri karışık sinyaller verdi. Konut başlangıçları Eylül ayında %6.5 artarak 1.21 milyon adet oldu. İnşaat izinleri ise %5 gerileyerek 1.1 milyon adet ile Mart'tan bu yana en düşük seviyeye indi. Ancak veriler yurtiçi piyasalarda herhangi bir etkiye neden olmadı. Sabah saatlerinde açıklanan Japonya dış ticaret verilerine göre, ihracatın son 1 yılın en yavaş büyümesini göstermesiyle birlikte Asya para birimlerinde sert değer kayıpları gördük.

Bu noktada bugün yapılacak olan PPK toplantısına ve yaklaşan seçimlere yönelik fiyatlamaların etkili olduğunu görmekteyiz. Toplantıya ilişkin beklentiler, Merkez Bankası'nın herhangi bir politika değişikliğine gitmeyeceği yönünde. Toplantı özeti ve yarın yapılacak banka analistleri toplantısından çıkacak mesajlar haftanın kalanında fiyatlamalara yön verebilir.

Yurtdışı piyasalarda ise Dolar'ın tüm para birimleri karşısında güç kazanması ve emtia fiyatlarının değer kaybetmesine rağmen güç kaybının sadece Çin ve Hong Kong ile sınırlı olduğunu görüyoruz. Avrupa ve ABD vadelilerinin de yeni günde gösterdiği pozitif fiyatlamalar, dış faktörlerin de şu an için lehimize olduğunu gösteriyor.

Gerek küresel borsaların para birimlerine rağmen gösterdiği pozitif seyir, gerek dün seans sonunda vadeli piyasalarda görülen alım dalgasına rağmen açılışa doğru Dolar/TL'de 2.91'e doğru görülen atak, yeni güne yatay bir başlangıç yapabileceğimize işaret ediyor. Teknik olarak, geçtiğimiz günlerde güç kaydeben kısa vadeli indikatörlerin de yeniden toparlandığını izlemekteyiz. Trendin devamını destekleyebilecek bu toparlanma sonrası 81.200-81.400 bandı gün içi direnç olarak hedef alınabilir ancak 81.400'den gelebilecek kâr satışlarına karşı temkinli olunmalı. 79.300-79.900 seviyeleri ise gün içi destekler olarak izlenecektir.

Bugün Açıklanacak Veriler
11:00 Güney Afrika TÜFE-Aylık Eyl. (Bekl: %0.1)
11:00 Güney Afrika TÜFE-Yıllık Eyl. (Bekl: %4.7)
14:00 Türkiye TCMB PPK Politika Faizi (Bekl: %7.5 Sabit)
14:00 Türkiye TCMB PPK Alt Bant (Bekl: %7.25 Sabit)
14:00 Türkiye TCMB PPK Üst Bant (Bekl: %10.75 Sabit)
17:00 Kanada Merkez Bankası Faiz Kararı (Bekl: %0.5 Sabit)
19:30 ABD Fed/Powell konuşacak.
ABD Coca-Cola, Boeing, eBay ve Motorola bilançoları

Yukarı