BIST Piyasa Beklentisi

16.10.2015

Dün güne dolardaki geri çekilmeyle pozitif açılışın ardından 80.000'in üzerinde tutunma çabaları gördüğümüz endekste, Nowotny'den enflasyonist endişelere ilişkin açıklamalar ve ABD verilerinin beklentilerden daha olumlu açıklanması; parite ve USD bazlı fiyatlamalarla beraber endeksi aşağı çekti. Seans sonuna doğru gelen sert realizasyon ile birlikte BIST-100 günü %0.15 değer kaybı ile 79.263 seviyesined tamamladı. Dün gün boyu üzerinde seyrettiğimiz 200-günlük (üssel) H.O seviyesi üzerinde kapanış görememiş olmamız, söz konusu ortalamanın direnç konumunu güçlendirmektedir.

ABD'den gelen enflasyon verileri ile beraber endeksteki güçlü duruşta bozulma görüldü. ABD TÜFE verisinde yıllık bazda düşüş beklentilerine rağmen %0 olarak açıklanmasına ek olarak haftalık işsizlik maaşı başvurularının beklentilerin altında açıklanması, Fed'in faiz artırımı sürecindeki makroekonomik görünümünü canlı tutunca, endekste geri çekilmeler görüldü. Öte yandan dün Fed başkanlarından Loretta Mester ve John Dudley'in yaptıkları açıklamalarda ağırlıklı olarak yıl içinde faizin artırılabileceğine ilişkin beklentileri yansıtması da olumsuz tarafta kalan diğer doneler olarak karşımıza çıkıyor.

Bugünün gündeminde ise ABD'den gelecek sanayi üretimi verisi ve Euro bölgesinin Eylül ayı enflasyon rakamları öne çıkacak. Özellikle dün ECB'den Nowotny'nin deflasyon endişelerini dile getirmesi sonrası gerek manşet gerek çekirdek enflasyonda görülecek olan gelişmeler dikkatle izlenecek. Euro Bölgesi'nde eylül ayı yıllık enflasyonunun -%0.1 seviyesinde oluşması bekleniyor. Öte yandan 16:15'de açıklanacak olan ABD sanayi üretiminin ise eylülde aylık olarak %0.2 daralması bekleniyor. Kapasite kullanım oranının %77.4'e gerilemesi beklenen ABD'de beklentilerden kötü veriler, dün açıklanan TÜFE'nin gelişmekte olan piyasalarda yarattığı olumsuz havayı bir miktar dağıtabilir.

Haftanın son işlem günü, kur cephesinde sabah saatleri itibarıyla daha sakin seyrediyor. Dolar endeksi (DXY) ve paritede önemli bir değişimin olmadığı günde gelişmekte olan para birimlerinde USD karşısında bir değer kaybı eğilimi görünüyor. Öte yandan Ruble ve Real'deki değer kazanımına rağmen, kırılgan ülke para birimlerinin geri kalanında görülen değer kazanımı eğilimi, yeni güne bir miktar NEGATİF bakmamıza neden olmaktadır. ABD vadelilerinde yeniden %2'nin üzerinde hareketler görülmekte. Dün Fitch'in Brezilya'nın "BBB" olan kredi notunu "BBB-"ye düşürmesine rağmen Real'in değer kazanması, dikkat çekmektedir.

Küresel piyasalarda ise alıcılı bir hava hakim. Hindistan ve Endonezya'da görülen kâr realizasyonları dışında Asya piyasaları alıcılı seyrediyor. ABD'de özellikle S&P500 spot ve vadeli endeksleri, Citigroup'un pozitif kâr etkisiyle 2.000 seviyesinin üzerine yeniden çıktı. Avrupa'da %1'in üzerinde görülen kapanışlar sonrası yeni güne küresel iyimserlik ve Euro'nun gücünü korumasıyla birlikte alıcılı açılışlar bekleniyor.

200-günlük (üssel) hareketli ortalamanın halen doğal güçlü destek olduğu endekste, bu seviyenin üzerinde sert hareketler görülmesine rağmen, söz konusu ortalamalarda kapanış görülmesi, seçim öncesinde önemini bir miktar daha artırıyor. 78.700 gün içi önemli bir destek olarak karşımıza çıkıyor. Bugün üzerinde tutunmasını beklediğimiz endekste yükselişin güç kazanması için 79.300 seviyesi (200-günlük üssel H.O) mutlaka aşılarak üzerinde kapanış görülmeli. 79.300 üzerinde hareketler, gün içi al-sat amaçlı pozisyonların artırılması noktasında izlenmelidir.

Bugün Açıklanacak Veriler
10:00 Türkiye Bütçe Dengesi Eyl. (Önck: -5.24 mlr TL)
12:00 AB Dış Ticaret Deng. Ağu. (Bekl: €22.1 mlr)
12:00 AB TÜFE-Aylık Eyl. (Bekl: %0.2)
12:00 AB TÜFE-Yıllık Eyl. (Bekl: -%0.1)
12:00 AB Çekirdek TÜFE-Yıllık Eyl. (Bekl: %0.9)
14:30 Türkiye TCMB Beklenti Anketi Sonuçları
16:15 ABD Sanayi Üretimi-Aylık Eyl. (Bekl: -%0.2)
16:15 ABD Kapasite Kullanım Oranı Eyl. (Bekl: %77.4)
16:15 ABD İmalat Üretimi-Aylık Eyl. (Bekl: -%0.2)
17:00 ABD JOLTS İş İmkanları Ağu. (Bekl: 5.58 mn)
17:00 ABD Michigan Tük. Güv. (Öncü) Eki. (Bekl: 89.0)
ABD General Electric bilançosu açıklanacak

Yukarı