BIST Piyasa Beklentisi

12.10.2015

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününe Dolar/TL'nin 2.89'u test etmesi ile birlikte alıcılı açılış gösteren BIST-100 endeksinde hareket, Dolar'daki 2.91 seviyesine doğru değer kazancına rağmen devam etmesine rağmen ivme kazandı. Gündemin yoğun olmadığı Cuma gününü BIST-100 endeksi %0.7 değer kazancıyla 79.214 seviyesinden tamamladı. Haftalık getirisi %6.48 ile son 29 haftanın en yüksek haftalık yükselişini gösterdi. Sanayi hisselerinim haftalık %4.29 getiri sağladığı haftada bankacılık endeksi %9.85 artış gösterdi. Haftanın günlük ortalama işlem hacmi ise bir önceki haftaya göre %35'lik bir artışla 4.43 milyar TL oldu.

Olumlu geçen haftanın ardından ise, haftasonu üzücü gelişmeler yaşandı. Ankara'da yaşanan patlamada resmi rakamlara göre 97 vatandaşımızın hayatını kaybetmesi; Cumartesi günü Gaziantep'te 1, Pazar günü Erzurum'da 3 askerimizin şehit edilmesi haber akışları jeopolitik risk primini artırdı.

Suriye'de yaşanan operasyonlara ek olarak, haftasonu yaşanan gelişmeler, yeni haftanın başlangıcında negatif beklentileri güçlendirmiş durumdadır. İlk sinyalleri USDTRY'nin Asya kotasyonlarında %1'den fazla yükşelişle 2.94 üzerindeki fiyatlamalardan alabilmekteyiz. Geçtiğimiz haftayı 3.10 seviyesinde tamamlatyan Sepet kur ise 3.14'lere kadar yükselmiş durumdadır. USD'nin gelişen para birimleri karşısında hafif de olsa değer kaybettiği ve Euro/Dolar'ın 1.13 üzerinde fiyatlamalarını sürdürerek başladığımız haftada; TL'deki bu negatif ayrışma, BIST-100 endeksinin, boşluklu ve aşağı yönlü açılış yapma ihtimalini oldukça güçlü tutuyor.

Geçtiğimiz hafta CDS'lerde pozitif hareketler görülmüştü. 5 Yıllık CDS'ler haftalık bazda %15.3 değer kaybederek 265.7 seviyesine gerilemesi (29 Eylül'deki 329.4 zirvesine göre %18.25 değer kaybı) ile birlikte ABD'de işlem gören Türkiye ETF'lerinin %12.1 değer kazanması pozitifliği artırırken, yeni haftada CDS primlerinde, veri akışına da bağlı olarak yeniden 300'lerin üzerine doğru bir hareket görebiliriz ki bu durum piyasa fiyatlamaları açısından olumsuz bir gelişme olacaktır.

Haftasonu açıklanan Orta Vadeli Program'da ise ekonomide revizyonların negatif tarfta olduğu sinyalleri alındı. Bu da risk primine ek olarak piyasaların negatif fiyatlayabileceği bir diğer unsur olabilir. Özetlenecek olursa, yıl sonu büyüme beklentisi 2015 ve 2016 yılları için aşağı yönlü revize edilirken, dış ticaret tarafında zayıflama ve enflasyon hedefine ilişkin endişeleri artıracak nitelikte tahminlere yer verildi.

Geçtiğimiz haftanın zayıf gündeminin ardından gerek yurtiçi, gerek yurtdışı veri ve haber akışı açısından yoğun bir haftaya başlıyoruz. Bugün, Columbus günü nedeniyle bankaların kapalı piyasaların ise açık olduğu ABD'de Fed başkanlarından Lockhart, Evans ve Brainard'ın açıklamaları takip edilecek. Hafta genelinde ise yurtiçinde Çarşamba Cari İşlemler Dengesi, Perşembe İşsizlik Oranı ve Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi ile Cuma günkü TCMB Beklenti Anketi sonuçları piyasaların yakın takibinde olacak. Yurtdışında ise Avrupa'da Salı günü Almanya ve İngiltere enflasyonları, Çarşamba Euro Bölgesi Sanayi Üretimi ve Cuma günü Euro Bölgesi enflasonu izleniyor olacak.

ABD özelinde ise oldukça yoğun bir haber ve veri akışı izleniyor olacak. Özellikle Çarşamba günü sonrasında yoğun veri ve açıklama takvimi yer alıyor. Çarşamba Perakende satışlar, ÜFE ve üçüncü çeyrek beklentilerine ilişkin mesajların izleneceği Bej Kitap raporu; Perşembe Enflasyon; Cuma ise Sanayi üretimi ve Michigan Tüketici Güven endeksi öncü verileri açıklanacak. Açıklanacak veriler ve raporlar, ABD faiz artırımı sürecine direkt etki edebilecek gündem maddeleri olması nedeniyle, fiyatlamaların değişkenlik gösterdiği bir hafta izleme ihtimalimiz oldukça güçlü. Özellikle enflasyonda beklentilerin halen yükseliş tarafında olmaması ve sanayide toparlanma beklentilerinin zayıf kalması, yurtiçinde risk primi tabanlı negatif fiyatlamaların bir miktar toparlanmasına neden olabilir.

Küresel piyaslarda ise fiyatlamalar hafta başlangıcında sakin. Asya'da Çin öncülüğünde güçlü alışlar görülse de, ABD vadelileri yatay seyrediyor. Avrupa'da yatay kapanışlar sonrası yeni haftanın başlangıcında karışık açılışlar beklenmektedir.

Teknik anlamda satıcılı açılış sonrası, 78.000 desteği önem kaznaıyor. Gün boyu bu desteğin hangi bölgesinde fiyatlanacağımızı takip ediyor olacağız. Desteğin üzerinde tutunması halinde endeks bir miktar güç kazanarak 78.700'e doğru hareketler görülebilir. Ancak 78.000'in kırılması durumunda 77.000-77.600 bandı destek olarak izlenecektir.

Bugün Açıklanacak Veriler
11:00 Euro Bölgesi AB Dışişleri Bakanları Toplantısı
15:00 Hindistan Sanayi Üretimi-Yıllık Ağu. (Bekl: %4.8)
15:00 Hindistan TÜFE-Yıllık Eyl. (Bekl: %4.4)
15:10 Fed/Lockhart konuşacak.
16:30 Rusya Dış Ticaret Dengesi (Bekl: $10.4 mlr)
17:30 ABD Fed/Evans konuşacak.
23:30 ABD Fed/Brainard konuşacak.

Yukarı