BIST Piyasa Beklentisi

06.10.2015

Piyasalar yeni haftaya, Cuma günü gelen Tarım Dışı İstihdam verisinin küresel bazda yarattığı iyimserliğin etkisiyle %1.5 civarında alışlarla boşluklu açılış yaptı. Gün boyu alımların güçlendiğini gördüğümüz endeks, ABD'den Hizmet PMI verilerinin beklentilerin altında kalması sonrasında piyasalarda coşku iyiden iyiye arttı ve BIST-100 günü %3.37 değer kazanarak 76.903 seviyesinden günü tamamladı. Böylece BIST-100 26 işlem günü sonrası ilk kez %3'ün üzerinde değer kazancıyla kapanış gerçekleştirdi. Alışların oldukça hacimli olduğu günde, 4.19 milyar TL'lik işlem gerçekleşirken, söz konusu hacim son 82 işlem gününün en yüksek seviyesi oldu.

Dün seans sonrası düşüşe geçen Euro/Dolar paritesi 1.12'nin de altına sarkmış durumdadır. Dolar endeksi (DXY) ise 96'nın üzerinde tutunmaya çalışıyor. USD'de özellikle gelişmiş ülke para birimlerine karşı bu değer kazanma eğilimine ve gelişmekte olan ülke paralarına karşı değerini koruma çabasına rağmen, TL'nin bir miktar pozitif ayrışması, yeni günün açılışına olumlu bakmamıza neden olmaktadır. Ayrıca daha önce küresel bazda önemli baskı yaratan Glencore'un değer kaybını telafi etmeye başlaması, (Londra borsasında %20'lere Hong Kong'da %75'lere varan değer kazancı) küresel bazda dün başlayan iyimserliği destekleyebilir. Bu iyimserliği sınırlayabilecek temel dinamik ise dün alışların aracı kurumların geneline yayılmaması olabilir. Dün yüksek hacim gerçekleştiren kurumların, bugün hacim tarafında zayıf kalması durumunda realizasyonlar görebiliriz.

Haftanın ilk işlem günü bizi yoğun bir veri takvimi ile karşıladı. Yurtiçinde haftanın en önemli verisi olan enflasyon yıllık bazda %7.7'lik beklentiyi aşarak %7.95 olarak açıklanırken, aylık enflasyon %0.89 ile hızlanma gösterdi ancak veriler piyasalardaki iyimserliğin önüne geçemedi. Öte yandan Avrupa'da Hizmet PMI verileri beklentilerin altında açıklanırken, Sentix yatırımcı güveni 11.7 ile beklentilerin hafif altında gerçekleşmişti. Euro Bölgesi perakende satışları ise aylık bazda değişim göstermezken yıllık %2.3 ile beklentilerden zayıf arttı. Avrupa tarafındaki zayıf veriler ECB'nin parasal genişleme süresi konusundaki endişeleri hafifleterek piyasalardaki alımlara bir miktar destek oldu. Günün bir diğer önemli verisi olan ISM İmalat PMI, beklentilerin altında 56.9 açıklandı ve küresel bazdaki iyimser havayı destekledi. Söz konusu verilerden sonra yabancı bir aracı kuruluş, Fed'in faiz artırımının 2016'ya sarkabileceği yönünde bir rapor yayınladı.

Yeni günde önemli bir gündem maddesi yer almıyor. Saat 15:30'da ABD Dış Ticaret dengesi verileri ve 17:00'da ABD IBD/TIPP iyimserlik endeksi izleniyor olacak. Gece yarısı yapılan Avustralya Merkez Bankası toplantısından ise %2.00 seviyesindeki faizlere ilişkin herhangi bir değişiklik çıkmadı.

Küresel piyasalarda dün oldukça pozitif bir hava izledik. ABD ve Avrupa piyasalarında yukarı yönlü kapanışlar bir hayli güçlü idi. ABD borsaları %1.8'lere yakın değer kazanırken, Avrupa piyasaları %2.5-3 civarı yükselişlerle günü tamamladı. Bununla birlikte sabah saatleri itibarıyla Asya piyasalarının tamamı artıda. Avrupa borsalarının açılışında, iyimser havanın devamı beklenirken, ABD vadelilerindeki hafif geri çekilme, söz konusu iyimserliği bir miktar sınırlayabilir.

Teknik anlamda ise dün gerek Golden-Cross oluşumunun iyiden iyiye belirginleşmesi, gerek kapanışta Bollinger bandının içine geri gelinmesi, gün içi olumlu beklentiyi güçlendiriyor. Ancak seans içi grafiklerde göstergelerin aşırı alım seviyelerinde olması, gün içinde kâr realizasyonlarına dikkat edilmesi gerektiğine işaret etmektedir. Seviyeler anlamında 77.200 direncinin, yükseliş hareketlerinde gücünü koruyabilmesi için aşılması gerekmektedir. Bu seviye üzerindeki hareketlerde pozisyonlar korunarak 77.800-78.200 bandı hedeflenebilir. Kâr reazliasyonlarında ise 76.200 desteğine kadar korunabilecek olan pozisyonların, söz konusu destek altında azaltılması gerektiği fikrindeyiz.

Bugün Açıklanacak Veriler
15:30 ABD Dış Ticaret Dengesi Ağu. (Bekl: -$47.1 mlr)
16:15 ABD Fed/George konuşacak.
17:00 ABD IBD/TIPP Eko. İym. Endeksi Eki. (Bekl: 44.5)
20:00 Euro Bölgesi ECB/Draghi basın toplantısı düzenleyecek.

Yukarı