BIST Piyasa Beklentisi

18.09.2015

Dün Fed öncesi piyasalarda yüksek volatilite vardı. Gerek kur, gerekse endekste ciddi dalgalanmalar gördük. Gün içinde bir ara 3.03'lere kadar yükselen Dolar/TL kuruna rağmen tepki hareketleri ikinci seansta hız kazandı ve BIST-100 günü %1.12 değer kazanarak 74.980 seviyesinden günü tamamladı. Böylece BIST-100'ün son 3 günde değer kazancı %5.1'e ulaştı.

Tüm piyasaların uzun bir süredir merakla beklediği Fed FOMC toplantısının sonuçları dün açıklandı. Fed %0-0.25 olan faiz bandında bir değişikliğe gitmedi. Yayınlanan projeksiyonlardaki değişimlere bakıldığında ise Fed'in 2015 sonu ekonomik görünümüne dair umutlu olduğunu görmekteyiz. Büyüme beklentilerini yukarı (%1.8-2.0 aralığından %2.0-2.3 aralığına), işsizlik beklentilerini aşağı yönlü (%5.2-5.3 aralığından %5.0-5.1 aralığında) revize eden Fed, Çekirdek enflasyon beklentisini %1.3-1.4 aralığında devam ettirdi. Manşet enflasyon beklentisini ise %0.3-0.5 aralığına aşağı yönlü revize etmiş durumda. Uzun vadeli enflasyon hedefi ise %2'de kalmaya devam ediyor.

Toplantı tutanaklarından yansıyan bir diğer nokta ise Fed'in 2015 yılında faiz artırımı olacağına neredeyse kesin gözüyle bakması. 13 adet Fed başkanı ilk artırımın 2015 yılı içerisinde olacağını öngörmekte. Ancak bu noktada Yellen'in yaptığı açıklamalar önem taşıyor. Fed Başkanı, düzenlediği basın toplantısıda faiz artırımının zamanlamasından çok hızının önem taşıdığına ve artışın kademeli olacağına dikkat çekti. Ekim ayında faiz artışı ihtimaline değinen Yellen, ekonomik koşulların kademeli faiz artışına uygun şekilde hareket etmesini beklediklerini ifade etti. Ayrıca makro görünüm tarafında da ılımlı büyüme ve düşük enflasyona da vurgu yaptı. Bu noktada ekonomik görünüme ilişkin bakışın iyileşmesi bir miktar negativite yaratabilir.

Öte yandan piyasalarda bugün Fitch'in kredi notu gözden geçirmesi odaklı fiyatlamalar da görüleceğini düşünmekteyiz. Seans sonunda açıklanacak olan rapora ilişkin olarak analistler kredi notunda ve görünümünde herhangi bir değişikliğe gidilmeyeceği kanısındalar. Genel görüş, Fitch'in seçimler öncesi piyasalarda çalkantı yaratacak bir aksiyon almayacağı yönünde. Fitch en son Türkiye'nin "BBB-" ile "yatırım yapılabilir" seviyede bulunan kredi notunu ve "durağan" not görünümünü 20 Mart'ta teyid etmişti.
Dün karar ve açıklamalar sonrası 2.9750'ye kadar çekilen Dolar/TL kuru, basın toplantısı sonrası 3.0180'lere kadar yükselişin ardından yeniden dün kapanışımızdaki seviyelere yakın 3.00-3.01 aralığında hareket ediyor. Real dışında tüm para birimlerinin USD karşısında güçlenmesi, Euro/Dolar'ın 1.14 üzerine atması ve Dolar endeksinin 95'in altına gerilemesi, yeni günün başlangıcına OLUMLU bakmamıza neden olmaktadır. Ayrıca sabah Asya piyasalarında görülen pozitif fiyatalamalar ve ABD 10 yıllıklarının %2,18'lere kadar gerilemesi, küresel iyimserliğin bize de yansıyabileceğine işaret ediyor. Emtialar tarafında da Altın(Ons)'da görülen güçlenme gelişmekte olan piyasalar açısından pozitif bir diğer dona olarak karşımıza çıkıyor.

Dış piyasalarda Asya tarafındaki iyimserlik, gelişmekte olan piyasalar açısından pozitif bir görünüm yaratıyor. ABD piyasaları hafif satıcılı kapanışlar sonrası vadeli kontratlarda da satışlarla karşılaşmış durumda. Bu durum, pozitif görünümü baskı altına alabilecek bir risk unsuru olarak göz önünde bulundurulmalı. Avrupa piyasalarında ise beklenti ABD'deki satışlara da bağlı olarak hafif negatif açılış olacağı yönünde.

Tüm bu temel dinamikler ışığında, teknik olarak da hafif alıcılı başlamasını bekliyoruz. orta vadeli düşüş trend direncinin üzerinde kapanan endekste, kısa ve orta vadeli göstergelerin de pozitif konumda olmaları yükseliş hareketinin devamı beklentisini desteklemektedir. Seviyeler açısından bakıldığında 75.300 seviyesini ilk direnç olarak takip edeceğiz. Endekste yükseliş hareketinin devamı açısından geçtiğimiz günlerde kâr satışlarının etkili olduğu bu direnç aşılmalı. 75.800 ve 77.200 seviyeleri ise üst direnç olarak izlenecek. 75.300'den gelebilecek kâr satışlarına dikkat edilmeli. Olası realizasyonlarda 74.400 ve 73.800 seviyeleri ilk destekler olarak takip edilebilir.
Raporunu yayınlayacak.

Bugün Açıklanacak Veriler
11:00 Euro Bölgesi Cari İşl. Deng. Tem. (Bekl: €28.9 mlr)
14:30 Türkiye TCMB Beklenti Anketi Eyl.
15:30 Kanada TÜFE-Yıllık Ağu. (Bekl: %1.3)
17:00 ABD Öncü Göstergeler Endeksi Eyl. (Bekl: %0.2)
Türkiye Fitch Kredi Gözden Geçirme

Yukarı