BIST Piyasa Beklentisi

16.09.2015

Dün güne pozitif bir açılış yapan BIST-100'de alımların gitgide güçlendiğini izledik. Özellikle bankacılık tarafında görülen sert tepkinin, endekste ikinci seans sonuna doğru kazanımlarını %2.5'lara kadar çıkarmasına neden oldu. BIST-100 günü %2.63 ile 73.173 seviyesinden tamamlarken, XBANK'ta değer artışı %4.16 seviyesinde gerçekleşti. Ayrıca hacim, risk iştahıyla beraber 13 işlem günü sonunda ilk defa 3 milyar TL seviyesinin üzerine çıktı. Dün 3.75 mlr TL büyüklüğünde işlem gerçekleşen BIST-100 endeksinde son 32 işlem gününün en yüksek hacmi de görülmüş oldu.

Fed öncesi para piyasaları sakin bir seyir izliyor. Dolar endeksi, parite ve USDTRY'de dün kapanıştaki seviyelere yakın, yatay bir seyir görülüyor. Dün güne 3.06'dan başlayan Dolar/TL kurunun 3.03'ün altına gevşemiş olması piyasalarda olumlu bir hava yaratarak alıcıların güçlenmesine neden olmuştu. Ancak bugün kur cephesinde benzer bir eğilim görmemekteyiz. Altın tarafında ise 1.105'lere kadar gerileme olmasına rağmen gelişmekte olan para birimlerinde (EM) sert değer kayıpları görülmemesi, olumlu bir diğer done olarak karşımıza çıkıyor. Ancak ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin %2,27'ye yükselmiş olması, pozitif tabloyu bir miktar bozuyor. Özetle, küresel para piyasaları Fed öncesi ilk sinyallerde temkinli görünüyor.

Sabah saatleri itibarıyla kur cephesi temelinde yatay açılış beklentimiz bulunsa da, dün kapanışa doğru vadeli işlemler tarafında görülen sert alışlar, yeni günde hafif alıcılı bir açılış ihtimalini de canlı tutuyor. Bu beklentiler dahilinde teknik olarak, Endeksin uzun zamandır olumsuz konumda olan teknik göstergelerinin tekrar AL sinyali ürettiğini görüyoruz. Ayrıca seans içi grafiklerde düşüş kanal direncinin de aşılması teknik açıdan diğer olumlu unsur olarak karşımıza çıkıyor. Seviye olarak 72.900'ü ilk destek olarak takip edeceğiz. Bu seviyenin üzerinde kalındığı sürece mevcut kısa vadeli pozisyonlar ve gün içi açılmış yeni pozisyonlar korunabilir. Ancak desteğin altında gevşeme eğilimi tekrar artabileceğinden pozisyonlarda ısrarcı olunmamalı. Endekste yükseliş hareketinin tepki boyutundan çıkabilmesi için orta vadeli düşüş trendinin üst bandı konumunda olan 74.000'in üzerinde kapanış gerçekleşmeli.

Dün oldukça yoğun bir veri akışı söz konusu idi. ABD ‘de açıklanan Ağustos ayı verilerinden perakende satışlar aylık bazda %0.2 ile beklentilerin çok hafif altında kalırken, sanayi üretimi %0.4 ile beklentilerden bir miktar daha fazla daraldı. Söz konusu verilerin piyasa etkisinin olumlu olması beklenirken, zaten yeterince iştahlı bir yükseliş gösteren piyasaları etkilemedi. Yurtiçinde gelen veriler ise piyasa etkisi zaten yeterince düşük olması beklenen gündem maddeleri idi. İşsizlik oranı %9.6'ya yükselirken, bütçe ise Ağustos ayında 5.2 milyar TL fazla verdi.

Bugün, uzun bir süredir piyasaların dikkatle izlediği Eylül ayı Fed FOMC toplantısı başlayacak. Yarın ise toplantıdan çıkacak faiz kararı açıklanacak. Beklentilerin karışık olduğu Fed tarafında faiz artırımının gelmemesi durumunda, yarın 21:30'da Yellen'den gelecek açıklamalar zamanlama ve yol haritası açısından dikkatle izlenmeli. Euro Bölgesi ve ABD'den gelecek Ağustos ayı TÜFE rakamları da, piyasalarda risk iştahını artırabilecek gündem maddeleri olarak takip edilecektir. Euro Bölgesi enflasyonunun yıllık bazda %0.2 olması beklenirken, ABD tarafında manşet enflasyonun yıllık %0.2, çekirdek enflasyonun ise yıllık %1.9 olarak açıklanması bekleniyor. Özellikle ABD tarafında enflasyon artışı piyasalar açısından olumsuz algılanabilir. Euro bölgesi enflasyonunun beklentileri aşması ise, ECB'den teşvik beklentilerini bir miktar zedeleyeceğinden paritedeki düşüş temelinde EM'lerde görünümü bir miktar bozabilir.

Küresel piyasalarda görülen pozitif havanın bugün de devamını görmekteyiz. Asya tarafında Endonezya ve Çin'deki sınırlı geri çekilmeler dışında olumlu bir seyir hakim. ABD piyasalarındaki güçlü alışlar sonrası endeks vadelileri dün bizim kapanışımızdaki seviyelere göre %0.5-0.6 civarı yükselişle işlem görüyor. Değer artışlarıyla kapanan Avrupa piyasalarının ise ılımlı ve temkinli artışlarla başlaması bekleniyor.

Bugün Açıklanacak Veriler
11:30 İngiltere Haft. Kazn. (Prim Hariç) Tem. (Bekl: %2.9)
11:30 İngiltere İşsizlik Oranı Tem. (Bekl: %5.6)
12:00 Euro Bölgesi TÜFE-Aylık Ağu. (Bekl: %0)
12:00 Euro Bölgesi TÜFE-Yıllık Ağu. (Bekl: %0.2)
12:00 Euro Bölgesi Çekirdek TÜFE-Yıllık Ağu. (Bekl: %1.0)
15:30 ABD TÜFE-Aylık Ağu. (Bekl: %0)
15:30 ABD TÜFE-Yıllık Ağu. (Bekl: %0.2)
15:30 ABD Çekirdek TÜFE-Aylık Ağu. (Bekl: %0.1)
15:30 ABD Çekirdek TÜFE-Yıllık Ağu. (Bekl: %1.9)
17:00 ABD NAHB Konut Fiyat Endeksi Eyl. (Bekl: 61)

Yukarı