BIST Piyasa Beklentisi

11.09.2015

Dün sert satıcılı açılması beklenen BIST-100 endeksinde, baskı öngörüldüğü kadar sert olmadı ancak açılış sonrası satışların sertleştiğini gördük. Gün içinde, yurtiçinden gelen olumlu verilere rağmen satış baskısının güç kaybetmediği endekste, seans sonuna doğru ise bir toparlanma görüldü ve endeks günü %0.22'lik değer kaybı ile 71.846 seviyesinden tamamladı. Böylece endeks 74.000 zirvesini gördüğü 3 Eylül'den bu yana %3'e yakın değer kaybetmiş oldu. Satışlar ise bankalar tarafında ağırlık kazandı. Bankacılık endeksi %0.9, sanayi endeksi ise %0.2 değer kaybetti. İşlem hacmi ise sınırlı da olsa artış göstererek son 10 günlük 2.4 milyar TL ortalamasının üzerinde 2.6 milyar TL'ye ulaştı.
Dün özellikle Brezilya'nın kredi notunun düşürülmesi, gelişmekte olan piyasalar açısından önemli bir risk unsuru olarak algılandı. 5 yıllık CDS'lerin 10 baz puan birden artışla 292 seviyesine yükselmesi dün satış baskısında etkili olan unsurdu. Kur cephesi ise sabah saatlerinde lehimize işliyor. Kolombiya Pesosu hariç diğer tüm gelişmekte olan ülke para birimlerinde dün akşam saatlerinden bu yana görülen toparlanma, TL'ye de pozitif yansımış durumda. Özellikle Euro/Dolar paritesinin 1.1290'larda işlem görmesi ve Dolar/TL'nin 3.03'ün altına sarkmış olması, sabah alıcılı açılış sonrası pozitif bir seyir izleyebileceğimize işaret etmekte.
Güne alıcılı başlamasını beklediğimiz endeksin saatlik grafiklerinde göstergelerin güç kazanması tepki hareketinin etkisini koruyabileceğini gösteriyor. Gün içi işlemlerde 72.500 seviyesini ilk direnç olarak takip edeceğiz. Bu seviyenin aşılması halinde gün içi pozisyonlar arttırılabilir. Yükseliş hareketinin devamı halinde ise 72.900 ve 73.300 seviyeleri üst dirençler olarak takip edilebilir. 71.500 seviyesi ise ilk destek konumunda olacaktır. Endekste bu desteğinin gün içinde kırılması durumunda ise gün içi pozisyonlar kapatılmalı.
Dün yurtiçi veriler olumlu tarafta olmasına rağmen, küresel riskler temelinde fiyatlamalar nedeniyle endekste beklenen hareket görülmedi. Temmuz ayında cari işlemler açığı beklentilerin altında $3.2 milyar olarak açıklanırken, ekonomi 2. çeyrekte, yıllık bazda tahminleri aşarak %3.8 büyüdü. İngiltere Merkez Bankası para politikasında herhangi bir değişikliğe gitmezken, küresel piyasalardaki Çin temelli sarsılmanın, faiz artışı zamanlamasını olumsuz etkilemediği ifade edildi. ABD tarafında ise işsizlik maaşı başvuruları, 275 bin'e gerilese de beklentilere paralel açıklandı. Bir önceki veride ise sadece 1.000 kişi aşağı revize söz konusu. Toptan stoklar tarafında %0.3'lük artış beklentisinin aksine görülen %0.1'lik daralma, üretimin Temmuz ayında bir miktar zayıfladığını ve satışların stoklardan yapıldığı sinyalini verdi.
Bugün ise yurtiçinde herhangi bir veri akışı yok. İç güvenlik riskine ilişkin gelişmeler yakından izlenecek. Saat 15:30'dan sonra ABD'den gelecek veriler ise gün sonuna doğru volatiliteyi bir miktar artırabilir. Saat 15:30'daki Ağustos ayı ÜFE verileri ve 17:00'daki Michigan tüketici güven endeksinin ilk tahmini yakından izlenecek. Özellikle ÜFE'nin beklentilerin altında kalması, enflasyonist beklentiler üzerinde endişe yaratabileceğinden pozitif algılanabilir.
Uluslararası piyasalar tarafında dün ve bugün sabah itibarıyla dolardaki değer kaybının olumlu yansımalarını görmekteyiz. Asya borsalarında toparlanmalar görülüyor. Sert alışlarla güne başlayan ABD borsalarında ivme kaybı olsa da değer artışıyla kapandı. ABD endeks vadelileri sabah saatleri itibarıyla petroldeki toparlanma seyrinin devamıyla birlikte hafif yükseliş göstermekte. Dün günü satıcılı tamamlayan Avrupa piyasalarının ise açılışta pariteden ve küresel iyimserlikten destek bularak pozitif açılması bekleniyor.

Bugün Açıklanacak Veriler
13:30 Rusya Faiz Kararı (Bekl: %11.0)
15:30 ABD ÜFE-Aylık Ağu. (Bekl: -%0.1)
15:30 ABD ÜFE-Yıllık Ağu. (Bekl: -%0.9)
15:30 ABD Çekirdek ÜFE-Yıllık Ağu. (Bekl: %0.7)
17:00 ABD Michigan Tük. Güv.End.(İlk Tah.) Eyl. (B: 91.2)
21:00 ABD Aylık Bütçe Beyanı Ağu. (Bekl: -84.1 mlr TL)

Yukarı