BIST Piyasa Beklentisi

04.09.2015

Dün dalgalanmanın yüksek olduğu bir gün izledik. Alıcılı açılan endekste, TÜFE verisi sonrası kazançlarının bir kısmı geri verildiğini gördük.İç güvenlik riskini artırıcı haber akışları ve Meclis'te görülen yemin anlaşmazlığı piyasaları negatif etkiledi. Öğleden sonra ECB başkanı Mario Draghi'nin genişleme yanlısı açıklamaları sonrası piyasalarda yeniden bir toparlanma görülse de, ABD'den gelen PMI verilerinin yarattığı olumsuz havayla beraber hafif bir geri çekilme eğilimiyle endeks günü %0,47 artışla 74.004 seviyesinde günü tamamladı. Hacmin 2,6 milyar TL ile bir önceki güne benzer bir seyir izlediği endekse sanayi endeksindeki %0,68 artış destek oldu.

Sabah saatlerinde TL, istihdam verisine ilişkin beklentiler ışığında diğer gelişmekte olan ülke (GOÜ) para birimlerinden negatif ayrışıyor. Daha önce Asya seansında 3,0031 ile rekor seviyeyi gören Dolar/TL, bugün de 2,98-2,99 bandında hareket ediyor. Hatırlanacağı üzere dün enflasyon verisinin beklentilerden daha yüksek açıklanması ile birlikte TL'de değer kayıpları başlamıştı. Dolar endeksinin ve Euro/Dolar paritesinin yatay seyrini ve diğer gelişmekte olan ülke paralarındaki zayıf hareketleri göz önünde bulundurduğumuzda, bugün güne satıcılı bir başlangıç yapma ihtimalimizin yüksek olduğunu düşünmekteyiz.

Teknik anlamda oldukça önemli bir destek olan 73.300 seviyesini takip edeceğiz. Son günlerde bu desteğin üzerinde tutunan endekste bu seviyenin kırılması durumunda gevşeme eğilimi hız kazanabilir. Bu nedenle 73.300'ün altındaki hareketlerde pozisyonlarda ısrarcı olunmaması gerektiğini düşünüyoruz. Alt destekler olarak daha önce de dikkat çektiğimiz 72.800 ve 71.900 seviyeleri takip edilebilir. 74.200-74.500 bandı ise direnç konumunu koruyor.
Dün yurtiçi ve yurtdışı gündemin oldukça yoğun olduğu bir gündü. Sabah saatlerinde Ağustos ayı aylık enflasyon verisi %0,4 ile piyasa beklentilerinin üzerinde geldi. ABD ve Avrupa tarafında Hizmet PMI verileri beklentileri hafif aştı. ECB faizleri sabit tutarken Draghi'nin yaptığı açıklamalar önemliydi. Draghi, varlık alım programının 2016 Eylül ayından sonra bir süre daha devam edebileceğini ifade ederken, enflasyon ve büyüme beklentilerini aşağı çektiklerini açıkladı. Ayrıca uzun vadeli %2 hedefinin de aşağı çekilebileceğini ancak bu durumun kredibilite sorgulanmasına yol açabileceğini sözlerine ekledi. Ayrıca öğleden sonraki verilerde, ABD dış ticaret tarafında iyileşme seyrinin sürdüğünü ve haftalık işsizlik maaşı başvurularında görülen artışla beraber istihdam tarafındaki olumsuz veri akışının sürdüğünü gördük.

Bugün piyasaların tüm odağı ABD'den gelecek olan istihdam verilerine çevrilmiş durumda. Tarım Dışı İstihdam (TDİ) verisinde beklenti 219 bin kişi olacağı yönünde. Markit'in Hizmet PMI raporunda veriye ilişkin yorumunda, TDİ verisinin 200 bin kişi üzerinde kalabileceğine işaret ediliyor. Ancak öncü göstergelere baktığımızda istihdam maliyetleri tarafında görülen düşüşler ve ADP raporunun 190 bin kişi ile tahminleri aşamaması, TDİ verisinin de beklentilerin hafif altında kalabileceği sinyalleri taşıyor. Böyle bir durumda TL'nin değer kazanmasına paralel olarak yurtiçi piyasalarda tepki hareketleri görebiliriz. TDİ verisinin yaratacağı olası iyimserliği bozabilecek unsur ise, ortalama saatlik kazançlar verisinin %0,2'nin üzerinde gelmesi olabilir.

Dış piyasalarda ise bizim kapanışımızdan sonra satış baskısının güçlü olduğunu görüyoruz. Asya tarafında açık en büyük piyasa olan Japonya borsası, Yen'deki değer kazançlarına rağmen %2'nin üzerinde değer kaybıyla günü tamamladı. Hafif alıcılı kapatan ABD borsalarında S&P vadelilerinin 1.935 seviyesinin altındaki hareketleri, bir miktar endişe yaratıyor. Avrupa piyaslarında güçlü alışlar görülse de, Akşam saatlerinde gelen satışlar dikkat çekici. Avrupa piyasalarının güne küresel piyasalardaki havayla paralel şekilde negatif başlaması bekleniyor.

Bugün Açıklanacak Veriler
09:00 Almanya Fabrika Sip. - Aylık Tem. (Bekl: -%0,6)
09:45 Fransa Tüketici Güven Endeksi Ağu. (Bekl: 94)
10:00 Türkiye TCMB "Aylık Fiyat Gelişmeleri" Raporu Ağu.
15:10 ABD Fed/Lacker konuşacak.
15:30 ABD Ort.Saatlik Kzn. - Aylık Ağu. (Bekl: %0,2)
15:30 ABD Tarım Dışı İstihdam Ağu. (Bekl: 219 bin)
15:30 ABD İşsizlik Oranı Ağu. (Bekl: %5,2)
G-20 ve MB Başkanları Toplantısı başlıyor.

Yukarı