BIST Piyasa Beklentisi

02.09.2015

Dün seans öncesinde Koza-İpek grubuna ilişkin operasyon haberleri ile beraber sert aşağı yönlü açılış yapan endekste, gün içinde baskı güçlendi. Endeks, günü %2,18 düşüşle 73.569 seviyesinde kapandı. Salı günü, son 10 günün en düşük hacmini gerçekleştiren endekste dün 2,85 milyar TL'lik işlem gerçekleşti ve hacim bazında bir miktar toparlanma görüldü. Bankacılık endeksinin %2,73 değer kaybederken, sanayi endeksinde düşüş %2,20 oldu.

Sabah saatleri itibarıyla USDTRY'deki yükseliş eğiliminin sürdüğünü ve negatif ayrışmanın devamını görüyoruz. Bu durum endekste satıcılı bir başlangıca işaret etmektedir. Öte yandan petrol tarafında Pazartesi gece görülen güçlenme sonrası bir miktar geri çekilme gözlemlemekteyiz. Ayrıca bir süredir korele hareket ettiğimiz Brezilya ve Rusya para birimleri de emtia fiyatlarındaki gerileme ile beraber Dolar karşısında değer kaybediyor. Yabancı bir aracı kuruluşun not indirimi, bankalar tarafında hedef fiyatları aşağı çekmesi ve yıl sonu Dolar/TL tahminini yukarı revize etmesine ilişkin yayınladığı raporlar da, TL'deki bu değer kaybında bir miktar etkili olmuştur.

Açıklanan verilerin piyasa etkisinin sınırlı olduğu bir gün sonrasında. Avrupa, Almanya ve ABD Markit İmalat PMI verileri sürpriz yapmadı. ISM İmalat PMI verisi beklentinin altında kalsa da piyasalara beklenen iyimserliği sağlayamadı. Bugün ise siyasi gündemde oluşabilecek yeni haber akışları dışında saat 15:15'te bu haftanın önemli verilerinden olan ABD Ağustos ayı ADP Özel Sektör İstihdamı (Beklenti: 202 Bin) açıklanacak. Ayrıca istihdam piyasasındaki gelişimin bir diğer önemli göstergesi olan 2. çeyrek birim istihdam maliyetleri saat 15:30'da açıklanıyor olacak. Saat 17:00'da ise ABD Fabrika Siparişleri verisi izlenecek. Akşam saat 21:00'da açıklanacak olan Fed Bej Kitap raporundan çıkabilecek mesajlar da yarın gün başlangıcında fiyatlama etkisi yaratabilir.

Yurtdışı piyasalarda ise Çin ve Fed'e ilişkin endişeler fiyatlanmaya devam ediyor. Özellikle ABD tarafında tansiyonun henüz dinmiş olmadığını görüyoruz. Japonya ve Hindistan dışındaki piyasaların satıcılı seyrettiği Asya piyasalarında Çin etkisinin halen devam ettiğini görmekteyiz. ABD'de özellikle S&P500 endeksi ve vadelilerinin hareketi dikkat çekici. Endeks dün günlük %3 değer kaybederken, dün bir ara 1.900 seviyesinin bile altına gelen future kontratlar an itibarıyla yeniden 1.935 direncine doğru hareket etmiş durumdadır. Dün sert geri çekilmelerle kapanan Avrupa borsalarında ise tepki alışlarının açılışta etkili olması bekleniyor.

Endekste dün yaşanan satış sonrasında kısa vadeli göstergelerin tekrar güç kaybettiğini görüyoruz. Güne satıcılı başlamasını beklediğimiz endekste 73.300-73.200 bandını gün içi işlemlerde ara destekler olarak takip edeceğiz. Açılış sonrasında bu bandın üzerinde kalınamaması durumunda endekste gevşeme eğilimin tekrar hızlandığını görebiliriz.

Bugün Açıklanacak Veriler
12:00 Euro Bölgesi ÜFE - Aylık Tem. (Bekl: -%0,1)
12:00 Euro Bölgesi ÜFE - Yıllık Tem. (Bekl: -%2,1)
15:15 ABD ADP Özel Sektör İstihdamı Ağu. (Bekl: 202 Bin)
15:30 ABD Birim İst. Malyt.-Çeyr. 2Ç2015 (Bekl: -%0,2)
16:45 ABD ISM New York Endeksi Ağu. (Önc: 68,8)
17:00 ABD Fabrika Sip. - Aylık Tem. (Bekl: %1,0)
21:00 Fed Bej Kitap Raporu

Yukarı