BIST Piyasa Beklentisi

26.08.2015

"Kara Pazartesi" olarak adlandırılan sert düşüşlerin ardından, dün güne güçlü yukarı yönlü açılış yaparak başlayan endeks, boşluğun dolduğu 75.000 seviyesini geçemedi ve günü %3.04 yükselişle 73.509 seviyesinde tamamladı. Bu yükselişe bankacılık hisseleri öncü oldu. Bankacılık endeksi dün %4,1 yükseliş gösterdi. Ayrıca tarihinde 3. kez 9 gün üstüste düşen dolar bazındaki endeks, 10. günü değer kazancı ile kapatmış oldu.

Asya seansında 2,95'e kadar yükselişin ardından yeniden 2,93 seviyelerine kadar gerilese de, bu durumu USD'nin değer kaybıyla beraber değerlendirdiğimizde, açılışta hafif satıcılı bir başlangıca işaret ediyor olduğunu söyleyebiliriz. Ancak yurtdışı piyasalarda görülen toparlanma seyri satış baskısını bir miktar kısıtlayacaktır. Bu nedenle bugün görülebilecek volatilitelerde, gün içi destek-dirençlerin takip edilerek pozisyonların bu seviyeler gözetilerek alınmasını uygun buluyoruz.

Dün veri akışının oldukça yoğun olduğu bir gün idi. Almanya'da IFO endekslerinin beklentilerin üzerinde kalması sonrası ABD'de açıklanan Hizmet PMI öncü verisi 55.2 ile beklentilere paralel açıklandı. Saat 17:00'daki verilerden konut satışlarıt arafında beklentilerin altında gelen verilerin yaratabileceği olumlu havayı sınırlayan nokta, Tüketici güveninin 101.5 ile beklentileri aşması oldu. Ayrıca Çin Merkez Bankası'nın dün politika faizi ve zorunlu karşılık oranında yaptığı indirimle beraber, küresel bazda bir iyimserlik dalgasının yaşandığını gördük.

Bugünün gündeminde izlenecek veri saat 15:30'da ABD'de açıklanacak olan dayanıklı tüketim malları siparişleri verisi olacak. Özellikle tüketici talebi tarafında enflasyonist beklentileri şekillendirme açısından önemli olan verinin, manşet tarafta aylık %0,4 daralma göstermesi (Önck: %3,4) çekirdek tarafta ise %0,4 artış göstermesi bekleniyor. Fed'in temel talebi görmek açısından daha yakından takip ettiği çekirdek verinin beklentilerden yüksek açıklanması, piyasaların moralini bir miktar bozabilir. Bu nedenle verinin dikkatle takip edilerek, mevcut pozisyonlar açısından volatiliteye dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Yurtdışı piyasalar, Çin'deki toparlanma ile birlikte pozitif tarafta yer alsa da ABD vadelilerindeki sert düşüş seyrinin devamı dikkat çekicidir. Çin'de ve Japonya'da %2,5-3 civarındaki değer kazanımları iyimser bir hava yaratıyor. Avrupa borsaları %5'e yakın yükselişler gösterdiler. Avrupa piyasalarında hafif düşüşle açılışlar bekleniyor.

Teknik olarak dar bir destek-direnç bandı ilk etapta karşımıza çıkmakta. Açılış sonrası 73.100 desteğinin altındaki hareketlerde 72.600'e kadar pozisyonlar azaltılabilir ve yeni pozisyonlar için söz konusu alt destekte taban oluşumu beklenebilir. Olası tepki hareketlerinde ise 75.000 seviyesi aşıldığı takdirde pozisyonlar artırılabilir.

Bugün Açıklanacak Veriler
15:30 ABD Day. Tük. Mal. Sip. - Aylık Tem. (Bekl: -%0,4)
15:30 ABD Day.Tük.Mal.Sip. (Ulş.Hariç)-Aylık Tem. (B: %0,4)
17:00 ABD Fed/Dudley konuşacak.

Yukarı