BIST Piyasa Beklentisi

24.08.2015

Geride bıraktığımız haftanın son işlem gününde sert geri çekilen ve düşüşünü 5. işlem gününe taşıyan BIST-100 endeksi, %1.18 düşüşle 73.797 seviyesinden haftayı tamamladı. Böylece BIST-100'ün haftalık değişimi %4,5 olurken, ortalama işlem hacmi 2.88 milyar TL gibi zayıf bir seviyede gerçekleşti.

Yeni haftaya Çin'de hükümet müdahalelerinin yeterli desteği sağlamadığı endişeleri ile birlikte görülen sert düşüşlerin küresel bazda yarattığı endişelerle başlıyoruz. Dolar/TL'de Asya kotasyonları 2,95 seviyesinin üzerine çıkmış durumda. Dolar endeksi (DXY)'nin 95'in altına gerilemiş olduğu ve Euro/Dolar paritesinin 1,15'i test ettiği günde Lira'nın negatif ayrışması, küresel tabloyla bir arada değerlendirildiğinde, satıcılı açılış beklentisinin oldukça güçlü olduğunu görmekteyiz. Çin'de %8'lere varan kayıplar ve ABD vadelilerinde görülen %4.5-5 civarındaki değer kayıpları, Türkiye özelinde güçlü bir baskı ihtimalini net bir şekilde ortaya koymaktadır.

Cuma günü takip edilen en önemli veri öncü PMI verileri olmuştu. Özellikle Çin öncü PMI verisinin 47.1 ile son 6.5 yılın en düşük seviyesine gerilemiş olması, piyasaları etkileyen en önemli unsurlardan biri oldu. ABD PMI'larının 52.9 ile beklentilerin altında kalması da ABD piyasaları ve vadeli sözleşmelerde baskının güçlenmesine neden oldu.

Bugün piyasaların gündeminde önemli bir gündem maddesi yok. Erken seçimin neredeyse kesin olması algısı üzerinden siyasi gündem etkisinin git gide zayıfladığını düşündüğümüz yurt içi gündemde iç güvenlik riskine ilişkin gelişmelerin yanı sıra TCMB'nin atacağı adımlar yakından takip ediliyor olacak. Bu nedenle Çarşamba günü açıklanacak olan PPK toplantı tutanakları, TCMB'nin gelecekteki hamlelerine ışık tutabilir. Öte yandan yurtdışı gündemde ise Çarşamba günü açıklanacak olan ABD Dayanıklı Tüketim Malları siparişleri ve Perşembe günü açıklanacak olan ikinci çeyrek GSYH büyüme ve kişisel tüketici harcamaları verilerinin ikinci tahminleri yakından izlenecek.

Küresel piyasaların tamamının satış baskısı altında olduğu günde, ABD 10 yıllık tahvilde 2.00'ın altında kotasyon geçmiş durumda. ABD vadelilerinin sert satıcılı seyrettiği günde Avrupa piyasalarının da sert düşüşlerle açılması bekleniyor.

Teknik olarak, göstergelerin yönünü aşağı çevirdiği günde, beklentilere paralel olarak açılışın 72.750 desteğinin altında güne başlamasını bekliyoruz. Bu seviyenin altında 71.100 stop-loss olarak belirlenmeli ve bu seviyenin altında pozisyonlar kapatılarak 68.900 desteğinde yeni denge arayışları beklenmeli. 72.750'nin yeniden üzerine çıkılması halinde, gün içi tepki alımlarına oynanabileceğini düşünsek de, teknik göstergelerin risk alma noktasında temkinli olunması gereğine işaret ettiği görüşündeyiz.

Bugün Açıklanacak Veriler
15:30 ABD Chicago Fed Ulusal Akt. End. Tem. (Ö: 0,08)
16:00 İsrail Merkez Bankası Faiz Kararı (Bekl: %0,1)
22:55 ABD FED/Lockhart konuşacak

Yukarı