BIST Piyasa Beklentisi

20.08.2015

Dün piyasalarda volatilitenin oldukça yüksek olduğu bir gün idi. Tepki alımları ile başladığımız yeni günde, iç siyasi gündeme ilişkin endişeler, TCMB'nin yaptığı açıklamalar, ABD'den gelen veriler ve şehit haberleri ile beraber hızlı bir geri çekilme gösterdi. Bankacılık endeksinin %0,27, sanayi endeksinin %0,83 geri çekildiği günde BIST-100 endeksi %0,87 düşüşle 75.299 seviyesinde tamamladı.

Sabah saatleri itibariyle özellikle 5 yıllık CDS'lerin yükselişi ve TL'nin değer kaybı, açılış üzerinde önemli ölçüde risk yaratmakta. Dolar endeksi (DXY) tarafında USD aleyhine hareketler ve Euro/Dolar paritesinin yeniden 1,11 seviyesinin üzerinde hareket etmesine rağmen, USDTRY oldukça negatif ayrışıyor. Ayrıca Dolar/TL kurunun Asya kotasyonlarında 3,00 seviyesini denemiş olması dolar tarafında bir miktar endişe yaratıyor. Diğer gelişmekte olan ülke paralarının USD karşısında yataya yakın seyri de göz önünde bulundurulduğunda bugün özelinde negatif ayrışma olasılığımızı yüksek görüyoruz. Öte yandan Türkiye'nin 5 yıllık CDS'i 270 baz puan ile Ocak 2014'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Dolar'daki ve CDS tarafındaki artış ile beraber USD bazında endeksin de 2,57 cent ile 2009 yılındaki seviyelerine çekildiğini gördük.

Yurtiçinde oldukça yoğun bir gündemin söz konusu olduğu bir günü geride bıraktık. TCMB başkanı Erdem Başçı'nın banka analistleri ile yaptığı toplantıda, faiz koridorunun daraltılacağına ilişkin yaptığı açıklamalar ve sıkılaştırma yanlısı söylemleri piyasaların moralini bozarken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "erken seçim" sinyali veren ve seçim hükümeti kurulmasına yönelik açıklamaları satışları bir miktar daha derinleştirdi. Akabinde Silvan-Pervari karayolunda 8 şehit verildiği haberi ve Dolmabahçe'de Başbakanlık ofisine yapılan silahlı saldırı ile beraber iç güvenlik risk priminin artması gevşeme eğilimini iyiden iyiye hızlandırdı.

Yurtdışında ise ABD kaynaklı veri akışını takip ettik. ABD'de yıllık enflasyon %0,2 ile beklentilere paralel açıklanırken, yıllık çekirdek TÜFE'de öngörüler dahilinde %1,8 oldu. Ancak haftalık reel kazançlar tarafında %0,4 ile hızlı bir yükseliş olması, USD temelli negatif fiyatlamaları tetikledi. Ancak akşam saatlerinde Fed FOMC toplantı tutanaklarında Aralık ayı ihtimalini güçlendiren açıklamaların gelmesi, gelişmekte olan para birimleri tarafında olumlu fiyatlamalara neden oldu. Fed, bir sonraki toplantısını 16-17 Eylül tarihlerinde gerçekleştirecek.

Bugün gündemde iç güvenlik ve siyasi gelişmelerin yanı sıra, ABD'den gelecek olan Haftalık İşsizlik Maaşı Başvuruları ve Temmuz ayı 2. el konut satışları verilerini takip ediyor olacağız. Haftalık işsizlik maaşı başvurularının 270 bin kişi olarak açıklanması beklenirken, 2. El konut satışlarının 5.43 milyon seviyesine ulaşarak aylık bazda %0,7 daralma göstermesi bekleniyor. Özellikle işsizlik maaşı başvuruları tarafında beklentilerin üzerinde bir veri açıklanması halinde, dünkü Fed tutanaklarının dolar üzerinde yarattığı zayıflama etkisi güçlenebilir. Bu durum gelişmekte olan ülke piyasaları açısından pozitif algılanacaktır.

Dış piyasalar sabah saatleri itibarıyla negatif bir resim ortaya koyuyor. Asya piyasalarının tamamında satıcılı bir seyir söz konusu. Hafif alışlarla kapatan ABD piyasalarında vadeli kontratlar yataya yakın seyrediyor. Düşüşlerle kapanan Avrupa piyasalarının karışık açılış göstermesi bekleniyor.

Teknik açıdan, önemli bir destek olan 75.250'nin hemen üzerinde duruyoruz. Satıcılı başlamasını beklediğimiz endekste, açılış sonrasında 75.250'nin hangi bölgesinde ağırlıklı olarak yer alacağımızı takip ediyo olacağız. 75.250'nin altında hareketlerde 73.800'ün altında bir miktar pozisyon azaltılarak, yeni kısa vadeli pozisyonlar için 72.750 alt desteğinde denge arayışları beklenmeli. Yukarı yönlü hareketlerde ise 77.300-77.700 bandı geçerliliğini ve önemini koruyor. Yeni pozisyonlar için 77.300-77.700 bandı izlenmeli. 77.700 seviyesi üzerinde pozisyonlar artırılabilir.

Bugün Açıklanacak Veriler
09:45 ABD Fed/Williams konuşacak.
11:30 İngiltere Perk.Sat.- Aylık Tem. (Bekl: %0,4)
11:30 İngiltere Perk.Sat.- Yıllık Tem. (Bekl: %4,4)
11:30 İngiltere Perk.Sat.(Yak. Har.)-Yıllık Tem. (B: %0,4)
15:30 ABD Haftalık İşs.Maaşı Başv. (Bekl: 270 bin)
17:00 ABD Öncü Göst. End.-Aylık Tem. (Bekl: %0,2)
17:00 ABD 2. El Konut Satışları Tem.
17:00 ABD Philly Fed İml. End. Ağu. (Bekl: 6.8)

Yukarı