BIST Piyasa Beklentisi

19.08.2015

Güne satıcılı bir başlangıç yapan BIST-100 endeksinde seans sonuna doğru, dolardaki güçlü yükselişe ek olarak iç güvenlik riskinin de artmasıyla beraber satışların hız kazandığını izledik. Günü %1,25 düşüşle 75.960 seviyesinden tamamlayan BIST-100 endeksinde zayıf hacmin devam ettiğini gördük. Günlük işlem hacmi 2.79 milyar TL ile düşüşünü 3. güne taşıdı. İlk seansta endeksin tutunmasını sağlayan sanayi endeksi yatay kalırken, bankacılık endeksinin kaybı %0,82 seviyesinde oldu.

Dün TCMB faizlerde ve faiz koridorunda değişime gitmezken, enflasyon raporunda ifade etmiş olduğu sadeleştirme politikasına ilişkin ana başlıkları toplantı özetinde kamuoyuna açıkladı. TL tarafında piyasa yapıcı bankalara tanınacak borçlanma imkanı faiz oranının kaldırılarak, repo ihalesi üzerinden limit hesaplara eklenmesi aksiyonu alınarak TL likiditesinde bir miktar sıkılaştırmaya giden TCMB esas hamleyi döviz tarafında yaptı. Döviz satım ihalelerinde esnekliğe gidecek olan TCMB, TL zorunlu karşılıklara ödenen kısmi faizin yükseltilmesi ve ROK düzenlemeleri ile döviz miktarının sunulması konusunda atılacak adımlarla kurdaki tansiyonu düşürmeyi planlıyor. Ayrıca faiz koridorunun simetrik ahle getirilerek daraltılacağına da özette yer verildi. Piyasa fiyatlamalarına baktığımızda, TL likiditesinin sıkılaştırılması ve koridora ilişkin atılacak adım bir miktar moral bozmuş görünüyor. Bugün yapılacak banka analistleri toplantısında soru-cevap kısmından alınacak mesajlar ve sunumdan çıkması beklenen yeni yol haritasına ilişkin detaylar iç gündemde piyasaların odağında olacak.

Dün ABD'den açıklanan veriler nispeten olumlu tarafta yer alıyordu. Konut başlangıçları 1.206 bin adet ile beklentileri bir miktar aşarken, İnşaat İzinleri 1.119 kişi ile beklentilerin altında kaldı. Ayrıca inşaat izinleri aylık bazda %16,3 azalarak, %8,2 yükseliş beklentisinin oldukça altında kaldı. Bir önceki aya ilişkin verilerin yukarı yönlü revizyonu da piyasalar açısından olumlu algılandı ancak, yurtiçi dinamikler, ABD verilerinin piyasa etkisini oldukça sınırladı.

Bugün ABD'de saat 15:30'da en önemli gündem maddesi olan enflasyon verisi açıklanacak. TÜFE'nin aylık ve yıllık bazda %0,2 yükselmesi beklenirken, çekirdek enflasyonun yıllık olarak %1,8 olması bekleniyor. Fed'in faiz artırım sürecine temel aldığı TÜFE verisinin beklentilerin üzerinde açıklanması, faiz artırım sürecinde Eylül ayı ihtimalini güçlendireceğinden gelişmekte olan piyasalardaki tepki hareketlerine destek olacabilir. Ayrıca bugün saat 21:00'da açıklanacak Fed FOMC tutanaklarından çıkacak mesajlar yarın ki fiyatlamalar açısından ön plana çıkmaktadır.

Dolar tarafında sabah saatlerinde görülen yatay seyir, an itibarıyla TL tarafında olumlu ayrışmaya bırakmış durumda. Dolar endeksi ve paritedeki ayrışmaya nazaran daha güçlü tepki veren USDTRY, 2,8900 seviyesinin hemen üzerinde işlem görüyor. Diğer gelişmekte olan para birimlerinin hemen hemen yatay kalması, bugün Türkiye borsasına para girişinin bir miktar güçlenebileceğine işaret etmektedir.

Teknik olarak hafif alıcılı açılış yapmasını beklediğimiz BIST-100'de tepki hareketlerinin güç kazanması için 77.300 seviyesinin üzerinde kalınmalı. Yeni pozisyonlar için ise 77.700 önemli direnci mutlaka aşılmalı. Gün içi tepki baz alınarak açılacak pozisyonlar için 75.800 desteği önemli bir seviyedir. Bu seviyenin altında gün içi pozisyonların stop-loss yapılmasını uygun bulmaktayız.

Dış piyasalarda satıcılı seyrin hakim olduğunu görüyoruz. Hindistan'da tepki alımları sürerken diğer Asya borsaları düşüşünü sürdürüyor. Dün satıcılı kapanan ABD piyasalarında vadeli kontratlar %0,5 civarında aşağıda seyrediyor. Düşüşle kapanan Avrupa borsalarının yeni güne gevşeme eğilimini sürdürerek başlaması bekleniyor.

Bugün Açıklanacak Veriler
11:00 AB Cari İşlemler Deng. Haz. (Önck: 3.4 mlr €)
15:30 ABD TÜFE - Aylık Tem. (Bekl: %0,2)
15:30 ABD TÜFE - Yıllık Tem. (Bekl: %0,2)
15:30 ABD Çekirdek TÜFE - Yıllık Tem. (Bekl: %1,8)
21:00 ABD Fed FOMC Toplantı Tutanakları

Yukarı