BIST Piyasa Beklentisi

18.08.2015

Koalisyon görüşmelerine ilişkin fiyatlamaların ağırlık kazandığı endekste, seans sonlarına doğru siyasi cepheden gelen birbirinden ters yönde açıklamalar ile birlikte seans sonunda volatilitenin arttığını gördük. Bir ara 77.600'lere kadar çıkan endeks, Başbakan Davutoğlu'nun açıklamalarının ardından hızla geri çekilerek %0,50 değer kaybıyla 76.922 seviyesinden günü tamamladı.

14:00'da başlayan ve yaklaşık 2 buçuk saat süren Davutoğlu-Bahçeli zirvesinden koalisyona ilişkin olumlu bir sonuç çıkmadı. Siyasi cephelerden gelen açıklamalar, erken seçim ihtimalini güçlendirdi. Özellikle Bahçeli'nin halen şartlarda diretiyor olması ve geri adım atmaması görüşmeleri tıkadı. Ancak Bakan Faruk Çelik'in toplantı sonrası verdiği olumlu mesajların ardından, resmi açıklamaların negatif yönde olması, gerek kur gerekse endeks tarafında volatiliteyi artırdı.

İç güvenlik risk primindeki artış ve erken seçim ihtimalinin güçlenmesi sonucu TL'nin diğer gelişmekte olan para birimlerine göre oldukça negatif ayrıştığını görmekteyiz. Dolar endeksi (DXY) ve Euro/Dolar paritesinin sert değişim göstermediği günde, Sepet kur ve USDTRY'deki sert yukarı yönlü hareketler, açılışla beraber sert satış baskısının hakim olacağına işaret etmektedir.

Bugünün en önemli gündem maddesi, TCMB'nin yapacağı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında olacak. 14:00'da açıklanacak karara ilişkin olarak piyasa konsensusu faizlerde değişiklik olmasını beklemiyor. Ancak bazı analistler 25 ila 50 baz puan arasında artırım yapabileceği fikrine de sahip. Özellikle daha önceki sunum ve toplantılarda Ağustos sonrası açıklamalarına işaret edilmesi, bu toplantı sonrası açıklamalarda satır aralarının takip edilmesi gerektiğini göstermekte. Ayrıca yarın yapılacak olan banka analistleri toplantısının, özellikle soru-cevap bölümünden alınacak mesajlar, para politikasında gelecek döneme ilişkin seyir açısından takip edilecek. Ayrıca ABD'den saat 15:30'da açıklanacak olan "İnşaat İzinleri" ve "Konut Başlangıçları" verileri de piyasalarda etki yaratabilecek diğer önemli veri akışı olarak karşımıza çıkıyor.

Dış piyasalarda ise satıcılı bir seyir hakim. Asya tarafında Hindistan'da görülen tepki alımları hariç tüm borsalar ekside. Alıcılı kapanışlar sonrası, ABD vadelileri yukarı yönlü fiyatlanıyor. İki işlem günündeki geri çekilmenin ardından dün alıcılı kapanan Avrupa borsalarının yeni güne yükseliş hareketini devam ettirerek başlaması bekleniyor.

Teknik olarak satıcılı bir açılış beklediğimiz endeks dün 76.600 desteğinin hemen üzerinde kapanmıştı. Açılış sonrası bu seviyenin altında başlayacağını öngördüğümüz BIST-100 açısından 75.800-75.250 gün içi destek bandı olarak karşımıza çıkıyor.Özellikle 75.250'nin altında pozisyonlar azaltılmalı ve yeni pozisyonlar için 73.800 seviyesinde yeni denge oluşumu beklenmeli.Olası tepkilerde ise 77.300 ilk direnç seviyesi olarak takip edilebilir.

Bugün Açıklanacak Veriler
10:00 Türkiye İşsizlik Oranı May. (Önck: %9,6)
12:00 AB Dış Ticaret Dengesi Haz. (Önck: 18,8 mlr €)
15:30 ABD New York Empire State İml. End. Ağu. (B: 5)
17:00 ABD NAHB Konut Piyasası Endeksi Ağu. (Bekl: 61)
23:00 ABD Net UV Sermaye Akımları Haz. (Önck: 93 mlr $)

Yukarı