BIST Piyasa Beklentisi

13.08.2015

Endeks dün sabah saatlerinde TL'deki negatif ayrışmanın etkisiyle aşağı yönlü boşluklu açılış yapmıştı. Gün içinde siyasi cepheden gelen haber akışı endekste satış baskısını artırdı. BIST-100 günü %1,94 düşüşle 78.174 seviyesinde tamamlarken Bankacılık endeksindeki değer kaybı %3'lere ulaştı. Çarşamba günü oluşan boşluk ise sert geri çekilmeye rağmen henüz kapanmadı. İşlem hacmi ise 2.46 milyar TL ile bir günlük aranın ardından tekrar zayıf seyrine geri döndü.

Çin'den gelen üst üste devalüasyonlar piyasaları -özellikle gelişmekte olan ülke borsaları ve para birimlerini- sarsmış olsa da, bugün yapılan %1,1'lik 3. devalüasyona rağmen kur cephesi daha sakin. USD tarafında hafif bir güç kazanımı söz konusu. USDTRY de sınırlı bir yükseliş ile 2,7760 seviyelerinde işlem görmekte. Asya paralarında ise genel olarak dolar karşısında toparlanma seyri hakim. Emtialarda ise Batı Teksas Petrolu (WTI) ve NYMEX'in $43'e kadar gevşemesi petrol fiyatlarındaki baskının, petrol ihracatçısı ülke paraları ve borsaları açısından halen risk unsuru olmaya devam edeceğine işaret ediyor. Real ve Ruble, bu gelişmeler ile birlikte dolar karşısında güç kaybetmeye devam etmekte. Ayrıca parite bazlı hareketler, Altın fiyatlarına da destek olmuş durumda. Teknik olarak $1.070 seviyelerinde taban oluşturarak tepki hareketine başlayan Altın'ın ons fiyatı $1.120 dolar seviyelerine kadar artmış durumda.

Bugün gündem ağırlıklı olarak siyasi cephede oluşuyor. Dün piyasaları etkileyecek nitelikte bir veri yoktu ancak AK Parti ve CHP'den gelen açıklamalar, koalisyon beklentilerini bir miktar azalttı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "Perşembe günü tarihi bir açıklama beklemeyin" demeci; bugün 14:00'da Ankara'da yapılacak zirveden "reform hükümeti" kurulması sonucunun çıkma ihtimalini zayıflatmış durumda.

Öte yandan ABD tarafında yoğun bir veri akışını izliyor olacağız. USD'nin günün ikinci yarısındaki seyri açısından 15:30 ve sonrası oldukça önemlidir. Saat 15:30'da açıklanacak olan perakende satışlar verisinin esas belirleyici olacağı görüşüdeyiz. Tüketici talebini ölçen veride aylık beklenti manşet tarafta %0,5, çekirdek (ulaştırma hariç) veride ise %0,4 artış olacağı yönündedir. Haftalık işsizlik maaşı başvurularının ise 270 bin olarak açıklanacağı tahmin ediliyor. Perakende satışlar tarafında beklentilerin üzerinde açıklanacak bir veri, büyüme beklentilerini güçlendireceğinden USD'de değer kazanımlarına, buna bağlı olarak gelişmekte olan piyasalarda (EM) OLUMSUZ fiyatlamalara yol açabilir. Ancak, perakende satışların yaratacağı olası negatifliği dağıtacak unsur Haftalık işsizlik maaşı başvurularının da tahminlerin altında kalması olabilir. Bu verilere ek olarak paritenin seyri açısından 14:30'da açıklanacak olan ECB Temmuz ayı toplantı tutanakları takip ediliyor olacak.

Dış piyasalarda kur temelli endişelerle beraber oluşan tansiyon bir miktar düşmüş durumda. Sabahki tabloda Asya piyasaları Çin hariç tepki alımları ile karşılaşmış durumda. Dünkü alıcılı kapanışların ardından ABD vadeli kontratları %1,8-2 civarında yükselişle işlem görüyor. Paritedeki güçlenmeye rağmen düşüşlerle kapanan Avrupa piyasalarının ise yeni güne tepki alımları ile başlaması bekleniyor.

Güne hafif satıcılı başlamasını beklediğimiz endekste 77.700'ü gün içi destek seviyesi olarak takip edeceğiz. Açılış sonrasında bu desteğin üzerinde tutunmasını beklediğimiz endekste yaşanabilecek gün içi tepki hareketlerinde ise 78.750 ilk ara direnç konumunda olacaktır. Olası tepki denemelerinin güç kazanması için ilk etapta 78.750 seviyesi aşılmalı. Bu seviyenin aşılması durumunda ise 79.250 seviyesi üst direnç olarak takip edilebilir.

Bugün Açıklanacak Veriler
09:45 Fransa TÜFE-Yıllık Tem. (Bekl: %0,3)
14:30 AB ECB Toplantı Tutanakları
15:30 ABD Haftalık İşsizlik Maaşı Başvuruları (Bekl: 270 Bin)
15:30 ABD İthalat Fiyatları - Aylık Tem. (Bekl: -%1,1)
15:30 ABD İhracat Fiyatları - Aylık Tem. (Bekl: -%0,3)
15:30 ABD Perakende Sat.-Aylık Tem. (Bekl: %0,5)
15:30 ABD Perakende Sat. (Ulş Har.)-Aylık Tem. (Bekl: %0,4)
17:00 ABD İşletme Stokları - Aylık Haz. (Bekl: %0,3)
TR TKFEN finansalları

Yukarı