BIST Piyasa Beklentisi

12.08.2015

Davutoğlu-Kılıçdaroğlu zirvesinden koalisyon umutlarını canlı tutan mesajların çıkması ile beraber yukarı yönlü boşluklu açılış yapan BIST-100 endeksi, Yunanistan'ın kreditörlerle anlaşması haberinden destek bulan Euro/Dolar paritesinin katkısıyla %2,87 gibi önemli bir değer kazancı ile 79.720 seviyesinden günü tamamladı. Yükselişin hacimlerle desteklendiği piyasada günlük hacim 3.24 milyar TL ile son 12 işlem gününün en yüksek seviyesine ulaştı.

Dün bir ara 2,76'ya kadar gevşeyen Dolar/TL kuru, piyasaların kapanmasının ardından iç güvenlik riskini artıracak açıklamalar ile beraber güçlenerek yeniden 2,78'in üzerinde işlem görüyor. Dolar endeksi (DXY)'nin hafif gevşeyerek 97 seviyesine yakın seyrettiği ve EURUSD'nin güç kazandığı günde, TL'deki bu negatif ayrışmanın, açılışta satış baskısına neden olmasını bekliyoruz. Bunun yanı sıra Çin'den gelen ikinci devalüasyon haberiyle beraber Asya paralarının tamamı Dolar karşısında güç kaybediyor. Devalüasyon sonrası küresel büyüme endişelerinin artması ve dış piyasalarda görülen satış baskısı, fiyatlamalar açısından bir diğer aşağı yönlü risk unsuru olarak karşımıza çıkıyor.

Çin, para birimi Yuan'ı ikinci kez devalüe etti. %1,6'lık devalüasyonun ardından iki gün içinde referans kur %3,48 düşmüş oldu. Çin Merkez Bankası ekonomik göstergelerin iyiye gittiğini ve bu durumun istikrarlı yuana destek sağladığını ifade etti. Çin'deki devalüasyon, bu ülkeye yoğun ihracat yapan Almanya gibi ülke piyasalarında hisse bazlı negatif hareketlere neden olabilir. Yurtiçinde de benzer şekilde Çin'e ihracat yapan hisselerde sert geri çekilmeler görebiliriz.

Dün takip ettiğimiz en önemli veri cari işlemler dengesi idi. Haziran ayında cari işlemler dengesi -3,36 milyar dolar ile beklentileri hafif aştı. Böylece yıllıklandırılmış cari açık 44.7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Cari işlemlerde görülen iyileşme seyrinin devamı ve beklentiler dahilinde sayılabilecek veri, piyasalarda iyimserliğin sürmesine sınırlı da olsa katkıda bulundu. Ancak akşam saatlerinde TSK'dan Şırnak'ta operasyon yapıldığı açıklaması ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın demeçlerinden alınan operasyonların süreceği sinyali; içerideki risk primini bir miktar artırmış görünüyor. CHP MYK'nın Kılıçdaroğlu'na 4 yıllı koalisyon için yetki vermesi haberi ise, koalisyona ilişkin umutları canlı tutan bir unsur olarak diğer tarafta yer alıyor. Bu bağlamda daha da dikkatle takip edilecek olan Davutoğlu-Kılıçdaroğlu görüşmesinin 3. ayağı yarın saat 14:00'da gerçekleşecek.

ABD'den gelen veriler karışık sinyaller verdi. Toptan stoklardaki %0,9 ile tahminlerin üzerindeki artış ve tarım dışı verimlilikte 2. Çeyrek öncü verilere göre beklenen toparlanmanın gerçekleşmemesi piyasalar açısından OLUMLU sinyaller olarak algılanabilir. Bugün veri takviminde fiyatlamaları önemli derecede etkileyecek nitelikte bir madde bulunmuyor. Saat 21:00'da açıklanacak olan ABD aylık bütçe beyanı verisinden ise 103 milyar dolar civarında bir açık bekleniyor. Piyasaların bugün ağırlıklı olarak yarın yapılacak koalisyon görüşmelerine ilişkin mesajları ve iç güvenliğe ilişkin "olay" risklerini fiyatlayacağını düşünüyoruz.

Yurtdışı piyasalar, Çin'deki ikinci devalüasyon haberleri ile sarsılmış durumda. Asya tarafında Dolar'ın para birimleri karşısındaki değer kazanımıyla birlikte sert düşüşler görünüyor. ABD piyasalarının %1-1,2 civarında sert geri çekilmelerle kapanmasının ardından ABD vadeli sözleşmeler %0,8 civarında düşüşle işlem görüyor. Satıcılı kapanan Avrupa piyasalarının açılışında, Euro'daki güçlenmeye rağmen satış baskısının sürmesi bekleniyor.

Bugüne kur kaynaklı yükselişin yarattığı baskı ile satıcılı başlamasını beklediğimiz endekste 79.250'yi gün içi işlemlerde ilk destek seviyesi olarak takip edeceğiz. Açılış sonrasında bu seviyelerden satışların karşılandığını görebiliriz. Ancak beklentimizin aksine bahsettiğimiz desteğin kırılması halinde gevşeme eğilimi artabileceğinden mevcut pozisyonlarda sat-al denenebilir.

Bugün Açıklanacak Veriler
09:45 Fransa Cari İşl. Dng. Haz. (Bekl: 1 mlr €)
11:00 İtalya Dış Ticaret Dng. Haz. (Bekl: 3,98 mlr €)
11:30 İngiltere İşsizlik Oranı Haz. (Bekl: %5,6)
11:30 İngiltere Ort. Kznç. (Prim Dahil) Haz. (Bekl: %2,8)
12:00 Euro Bölgesi Sanayi Üretimi-Yıllık Haz. (Bekl: %1,5)
15:30 ABD Fed/Dudley konuşacak
17:00 ABD JOLTS İş İmkanları Haz. (Bekl: 5,3 mn)
21:00 ABD Aylık Bütçe Beyanı Tem. (Bekl: -132 mlr $)
Türkiye PGSUS finansalları açıklanacak.

Yukarı