BIST Piyasa Beklentisi

11.08.2015

Dün iç güvenlik riskinin artması nedeniyle sert aşağı yönlü fiyatlamaların hakim olduğu bir gündü. Bankacılık ve Sanayi endeksinin %1,5'e yakın değer kaybettiği günde BIST-100 endeksi %1,19 düşüşle 77.495 seviyesinde tamamladı. İşlem hacmi dün de 2,49 milyar TL ile zayıf seyrini sürdürdü.

Kur cephesinde iç piyasaların lehine bir tablo söz konusu. Dolar endeksi (DXY) ve Euro/Dolar paritesinin dün kapanış seviyelerinde işlem görmesine ve diğer para birimlerine karşı USD'nin gücünü korumasına rağmen, TL'de değer kazançları söz konusu. Kapanışta 2,7860 seviyesinde yer alan USDTRY, Asya seansında 2,7650'ye kadar geri çekilmişti. Şu anda da 2,78'in hemen altında bir seyir söz konusu. Diğer ülke paralarının genel olarak yatay seyrettiği günde Güney Afrika Randı, Hint Rupisi ve Tayland Bahtı negatif ayrışırken, Brent petrolün yeniden $50 seviyesine gelmesiyle Ruble'de sert değer kazanımları dikkat çekiyor. Çin ise Yuan'da rekor bir devalüasyon gerçekleştirdi ve referans kuru %1,9 devalüe etti. Ayrıca dün kapanışta $1.100 seviyesinin üzerine çıkan Ons Altın'ın yeniden söz konusu sevyiesinin altına gelmesi, gelişmekte olan piyasalar (EM) açısından NEGATİF bir unsur olarak karşımıza çıkıyor.

Dün önemli bir veri akışının olmadığı günde iç dinamikler ve siyasi risk primi bazlı fiyatlamalar ile karşı karşıya kaldık. İç güvenlik riskini artıracak nitelikteki haber akışı ile beraber satıcıların güçlendiği endekste benzer seyir gün sonuna kadar sürdü. Bugün sabah saatlerini ilgilendiren Davutoğlu-Kılıçdaroğlu zirvesi sonrası yapılan açıklamalar, istikşafi görüşmelerde yol alındığın ve nihai kararın Perşembe veya Cuma günü yapılacak yeni bir toplantı sonrasında alınabileceği yönünde idi. Bu görüşme sonrası koalisyon ihtimalini güçlendirebilecek olan mesajların olumlu algısı, gece ve sabah saatlerinde USDTRY fiyatlamalarında kendini gösteriyor. Anlaşma ile beraber piyasa etkisi zayıflayan Yunanistan konusunda ise 20 Ağustos'a kadar bir anlaşma yapılabileceği görüşü dile getirilmeye başlandı. Bu konuda yapılacak açıklamalar, parite tarafındaki dalgalanmalar açısından yeniden piyasaların radarına girebilir.

Bugün iç siyasi güvenlik riski açısından takip edilecek olası haber akışlarının yanı sıra, yurtiçinde Haziran ayı Cari İşlemler Dengesi verisini takip ediyor olacağız. Veride piyasa konsensusu 3,2 mlr $ açık oluşacağı yönünde. Beklentilerin altında bir cari açık verisi piyasalarda açılışta beklenen hafif olumlu havayı iyiden iyiye güçlendirebilir. Öte yandan 15:30'da ABD'de 2. çeyrek birim işgücü maliyetleri ve 17:00'da toptan stoklar verisi izlenecek. 12:00'da ise Euro Bölgesi ve Almanya'da Zew ekonomik güven endeksleri, paritenin seyri açısından belirleyici olabilir.

Bugüne hafif tepki alımları ile başlamasını beklediğimiz endekste gün içi tepki alımlarının güç kazanabilmesi için ilk etapta 77.700 seviyesi aşılmalı. Geçtiğimiz hafta destek konumunda olan ancak artık ilk direnç olarak takip edeceğimiz bu seviyenin aşılamaması halinde zayıf seyrin devamını görebiliriz. Bu nedenle gün içi pozisyonlar için 77.700'ün aşılması beklenmeli. Üst dirençler olarak ise 78.300 ve 79.250 seviyelerini verebiliriz. Endekste 77.200 seviyesi ise destek konumunda. Bu desteğin kırılması halinde ise gevşeme eğilimi tekrar ivme kazanacaktır.

Yurtdışında alıcılı bir günü geride bıraktıktan sonra, Asya tarafında sabah saatleri itibarıyla geri çekilmeler olduğunu görüyoruz. ABD tarafında alıcılı kapanışlar sonrası, vadeli işlemler yatay seyrediyor. Dün günü değer kazanımları ile kapatan Avrupa borsalarının ise bugün güne kâr realizasyonları ile başlaması bekleniyor.

Bugün Açıklanacak Veriler
10:00 Türkiye Cari İşl. Den. Haz. (Bekl: -3,2 mlr $)
12:00 AB Zew Eko. Güv. End. Ağu. (Bekl: 43,9)
12:00 Almanya Zew Cari Durum End. Ağu.(Bekl: 63,9)
12:00 Almanya Zew Eko. Güv. End. Ağu. (Bekl: 32)
13:00 ABD NFIB İş Dün. İym. End. Tem. (Bekl: 95,4)
15:30 ABD Brm İşg. Mlyt.-Çeyr. (Öncü) 2Ç15 (Bekl: %0,5)
16:00 Rusya GSYH Yıllık 2Ç2015 (Bekl: -%4,5)
17:00 ABD Toptan Stoklar-Aylık Haz. (Bekl: %0,4)

Yukarı