BIST Piyasa Beklentisi

10.08.2015

Geride bıraktığımız haftada, veri akışı ve gündemin oldukça yoğun idi. Yurtiçinde enflasyon, Moody's ve koalisyon görüşmelerinin; yurtdışında ise ABD istihdam verilerinin izlendiği haftayı BIST-100 endeksi haftalık bazda %1,86 değer kaybı ile 78.427 seviyesinden tamamladı. Cuma günü %0,48 düşen endeks, hacim açısından da zayıf bir hafta geçirdi. Cuma günü 2,4 milyar TL'lik işlemin gerçekleştiği BIST'de haftanın ortalaması olan 2,7 milyar TL'nin altında bir hacim oluştu.

Cuma'ya ilişkin iki önemli gündem maddesi ABD'de açıklanan Temmuz ayı İstihdam verileri ve Moody's'in Türkiye kredi notuna ilişkin beklentilerdi. ABD'de tarım dışı istihdam verisi 225 bin kişi artış tahmininin altında 213 bin kişi açıklandı. İşsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar verileri ise beklentilere paralel olarak sırasıyla %5,3 ve %0,2 seviyelerinde gerçekleşti. ABD istihdamı tarafında tahminlerin altında verilere rağmen, Haziran ayı Tarım Dışı İstihdam verisinin 8 bin kişi yukarı revizyonu sonrası EURUSD 1,0950'lerden 1,0860'lara kadar geri çekilirken, gelişmekte olan piyasalar satış baskısı altında kalmıştı.

Moody's'ten ise herhangi bir değişiklik beklenmemesine rağmen yabancı bir kurumun konu hakkında yaptığı açıklamalar bir miktar endişe yaratmıştı. Moody's Cuma seans sonrası herhangi bir açıklama yayınlamadı ve böylece Türkiye'nin "Baa3" olan yatırım yapılabilir seviyedeki kredi notunu üst üste 4. kez güncellemedi. Siyasi gündeme en hassas yaklaşımı gösteren derecelendirme kuruluşu olan Moody's'in, yurtiçinde hükümet kurma sürecindeki gelişmeler ile beraber ara bir karara gitme (güncelleme veya teyid) olasılığını da göz ardı etmiyoruz.

Bugün veri akışı oldukça sakin. Gün özelinde fiyatlamaların siyasi tarafta ağırlık kazanmasını bekliyoruz. Zira saat 11:00'da yapılacak olan Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası gelecek olası açıklamalar, saat 18:00'daki Davutoğlu-Kılıçdaroğlu zirvesine ışık tutabilir. Gündem bazlı siyasi risk primi temelindeki dalgalanmalara karşı temkinli olunması gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca bugün veri akışındaki zayıflığa bağlı olarak hacimsiz bir gün olacağı fikrindeyiz. Haftanın geri kalanında ise yurtiçinde yarın açıklanacak olan Haziran ayı Cari İşlemler Dengesi, yurtdışında ise ABD Perakende satışlar (Perşembe) ve Sanayi üretimi ile ÜFE verileri (Cuma) yakından takip edilecek.

Yeni haftanın başlangıcında TL'nin diğer gelişmekte olan para birimlerinden bir miktar negatif ayrıştığını görmekteyiz. Dolar endeksi (DXY)'nin 98'in altına sarktığı, Euro/Dolar paritesinin güçlenerek 1,0970 seviyelerinde işlem gördüğü sabah saatlerinde ABD 10 yıllık faizleri %2,17'ye kadar çekilmiş durumda. Bu durum Zloty, Forint, Koruna, Rupi gibi para birimlerine olumlu yansırken, Lira tarafında hareketler 2,78 seviyesinin üzerinde ivme kazanmış durumda. TL'nin bir miktar negatif ayrışmasının açılışta yaratabileceği satış baskısına karşı dikkatli olunması konusunda uyarıyoruz.

Dış piyasalar ise hafta başında karışık bir seyir gösteriyor. Asya tarafında Endonezya dışında alışlar hakim. Çin'de değer kazancı %4'lere ulaşmış durumdadır. Geride bıraktığımız haftayı hafif geri çekilerek kapatan ABD piyasalarında vadeli kontratlar %0,5'lere varan yükselişle işlem görüyor. Satıcılı kapanan Avrupa piyasalarının ise haftaya tepki alımlarıyla başlaması bekleniyor.

Güne hafif satıcılı başlamasını beklediğimiz endekste teknik olarak 77.700 seviyesini ilk destek olarak takip etmeye devam edeceğiz. Bu seviyenin üzerinde mevcut pozisyonların korunmasını ve kısa vadeli yeni pozisyonların açılmasını uygun buluyoruz. 79.250 ve 79.900 seviyeleri ise gün içinde yaşanabilecek yükselişlerde ilk dirençler olarak takip edilebilir. Ancak 77.700'ün altında gevşeme eğilimi hızlanabileceğinden pozisyonlar kapatılmalı ve olası geri çekilmelerde yeni denge arayışları beklenmeli. Olası geri çekilmelerde ise 76.600 ve 75.250 seviyeleri alt destek konumunda olacaktır.

Bugün Açıklanacak Veriler
11:30 AB Sentix Yatırımcı Güv. End. Ağu (B: 20,2)
17:00 ABD Fed İşgücü Piy. Dur. End. Tem. (Ö: 0,8)
19:25 ABD Fed/Lockhart konuşacak.

Yukarı