BIST Piyasa Beklentisi

06.08.2015

Dün 77.714-78.562 gibi dar bir bantta dalgalanan BIST-100 endeksi, günü %0,13 oranında sınırlı bir değer kaybı ile 78.134 seviyesinden tamamladı. Bankacılık endeksinin %0,38 geri çekildiği günde sanayi endeksindeki düşüşler %0,14 ile sınırlı kaldı. İşlemler tarafında zayıflamanın devam ettiği piyasalar dün 2,62 milyar TL ile son 5 işlem gününün en düşük hacmine ulaştı.

Kur ve emtia cephesinde USD'nin küresel bazdaki değer kaybına rağmen, TL karşısında gücünü, diğer gelişmekte olan ülke paralarına nispeten koruduğunu görmekteyiz. Dolar endeksinin (DXY) yeniden 98'in altına gevşediği, Euro/Dolar paritesinin 1,09'un üzerinde işlem gördüğü günde Rand, Zloty, Forint, Koruna gibi paralardaki değer kazancına karşın, USDTRY kuru yatay seyrediyor. Bu açıdan bakıldığında, gelişmekte olan piyasalar (EM) tarafındaki olası iyimserliğin, Türkiye özelinde daha sınırlı kalmasını bekliyoruz. Öte yandan petrol fiyatlarının yeniden $50 seviyesinin altına gerilemesi ve doğalgaz vadelilerinde %2,5'lara varan düşüşler Ruble'nin %0,8 civarında değer kaybına neden olmuş durumda.

Piyasalar açısından yoğun bir gündemin olduğu günü geride bıraktık. YAŞ toplantısından piyasalar üzerinde risk yaratacak bir sonuç çıkmamıştı. Sabah saatlerinde açıklanan Avrupa ülkelerinin Hizmet PMI verileri, beklentilere hemen hemen paralel açıklandı. Esas odak noktasındaki ADP Özel Sektör İstihdamı (ADP) verisi ise 215 bin kişi olan piyasa konsensusunun oldukça altında 185 bin kişi seviyesinde gerçekleşti. Hacmin zayıf olduğu günde verinin piyasalara olan OLUMLU katkısı sınırlıydı. ABD'de beklentileri aşan Hizmet PMI verileri, ADP'nin yarattığı sınırlı iyimserliği ortadan kaldırdı.

Bugün için takip edilecek en önemli veri, 15:30'da ABD'de açıklanacak olan Haftalık İşsizlik Maaşı Başvuruları olacak. Beklenti, 273 bin kişi artış olacağı yönünde. Tahminlerin üzerinde bir veri, kapanışa doğru endeksi bir miktar satış baskısı altında tutabilir. Ayrıca saat 14:00'da açıklanacak olan İngiltere Merkez Bankası faiz kararı ve toplantı tutanaklarından çıkacak mesajlar GBPUSD ve Euro/Dolar pariteleri üzerinde oynaklığın artmasına neden olabilir. Analist ve ekonomistler İngiltere'den para politikasında bir değişiklik beklemeseler de, faiz artışının süresine ilişkin mesajların takip edilmesini, Euro'nun seyri açısından önemli olduğunu vurguluyorlar. Veri akışının zayıf olduğu günde piyasaların ağırlıklı olarak yarınki Moody's kararına ilişkin beklentilerini, olası "olay" riskleri ile ABD tarım dışı istihdam (TDİ) verisine ilişkin tahminleri fiyatlayacağı görüşündeyiz. Özellikle Moody's açısından, bugün ve yarın özelinde herhangi bir siyasi veya jeopolitik gelişmenin fiyatlama etkilerine karşı dikkatli olunmalı.

Dış piyasaların seyrine baktığımızda karışık fiyatlamalar görmekteyiz. Asya tarafında tansiyon bir nebze düşmüş durumda. Japonya ve Hindistan borsalarının artıda olduğu sabah saatleri itibarıyla Çin yatay seyrediyor. Dow Jones'un yatay hafif eksiye yakın kapadığı ABD piyasalarında S&P500 ve Nasdaq iyi gelen bilançoların etkisiyle günü alıcılı tamamladı. ABD vadelileri, dün kapanıştaki seviyelere göre hafif aşağıda işlem görüyor. Yükselişlerle kapanan Avrupa piyasalarının güne düşüşle başlaması bekleniyor.

Güne yatay başlamasını beklediğimiz endekste 77.700 desteğini yakında takip etmeye devam edeceğiz. Gün içi işlemlerde bu desteğin üzerinde Al-Sat amaçlı pozisyon açılabilir. Endekste yaşanabilecek yükseliş denemelerinin güç kazanması için ise ilk etapta 78.700 direnci aşılmalı.

Bugün Açıklanacak Veriler
11:30 İngiltere Sanayi Üretimi-Yıllık Haz. (Bekl: %2,2)
11:30 İngiltere İml. San. Ürt.-Yıllık Haz. (Bekl: %0,4)
11:30 İngiltere BoE Enflasyon Raporu
14:00 İngiltere BoE Faiz Kararı (Bekl: %0,50)
14:00 İngiltere BoE Parasal Gen. (Bekl: 375 mlr £)
14:00 İngiltere BoE PPK Toplantı Tutanakları
15:30 ABD Haft. İşs. Maaşı Başv. (Bekl: 273 bin)
Türkiye BIZIM finansallarını açıklayacak

Yukarı