BIST Piyasa Beklentisi

04.08.2015

Yeni haftaya yatay bir açılış yapan endeks, sabah saatlerinde Dolar'daki güçlenmeye ek olarak, iç güvenlik ve koalisyona ilişkin risklerin artmasıyla birlikte sert satışlara maruz kaldı. BIST-100 endeksi dün günü %2,18'lik değer kaybı ile 78.164 seviyesinden tamamladı. Satışların bankalar tarafında daha fazla ağırlık kazandığını gördük. Bankacılık endeksi %2,67 değer kaybederken, sanayi endeksindeki düşüş %1,96 seviyesinde gerçekleşti. Ayrıca yabancı takas oranının 1 puan artışla %64,91'e yükselmesi de dikkat çeken bir diğer nokta olarak karşımıza çıkıyor.

Sabah saatleri itibarıyla yeniden 2,78'in altına gevşeyen USDTRY, Dolar'ın dün kapanışa göre hafif güç kazandığı günde yatay bir seyir izliyor. Seansın kapalı olduğu gece saatlerinde 2,78 direncini test eden ancak ufak kaçaklar dışında bu seviyenin üzerine çıkamayan USDTRY, iç piyasalarda bugün açılışta tepki alımlarının etkili olabileceğine işaret ediyor. 1,10 seviyesinin hemen altında işlem gören Euro/Dolar paritesi ve 97 seviyesinin hafif üzerinde seyreden Dolar endeksi (DXY) gelişmekte olan piyasalar (EM) tarafında baskının sınırlı olacağına işaret ediyor.

Brent petrol, İran ambargosu sonrası arz baskısının artacağı ve ABD'den Çin'e olan talebin yavaşladığı spekülasyonları ile birlikte Ocak ayı sonundan bu yana ilk kez 50$ seviyesinin altına geriledi. Bu durum özellikle Rusya'ya negatif yansıyor. Ruble, USD karşısında, dün kapanıştaki seviyelere göre %1,5-2 civarında değer kaybetmiş durumda. Petrol fiyatlarındaki geri çekilme, petrol ihraç eden ülke piyasalarında satış baskısı görülmesine neden olabilecekken, petrol ithal eden EM'ler de pozitif fiyatlamalar görülmesine neden olabilir. Ancak Brent'teki bu fiyatlama etkisinin güçlü olmasını beklemiyoruz.

Dün yurtiçi ajanda oldukça yoğundu. Temmuz ayı TÜFE verilerinin açıklandığı günde, YAŞ toplantısı ve AKP-CHP koalisyon görüşmelerinde heyetler arası son toplantı gerçekleştirildi. Temmuz ayında TÜFE, aylık bazda beklentiler dahilinde %0,09 olarak gerçekleşti. Böylece yıllık enflasyon %6,81 seviyesinde gerçekleşti. İç güvenlik riskinin piyasalarca oldukça dikkate alındığı bu dönemde YAŞ toplantısı sonrası gelecek açıklamalar önemli. Ayrıca bugün saat 15:00'da HDP ve CHP genel başkanları arasında gerçekleşecek görüşmeden çıkacak mesajlar, siyasi risk primi üzerinden fiyatlamaları etkileyebilir. Bu nedenle iç gündemde siyasi cepheden alınacak sinyallerin, piyasa etkilerine karşı dikkatli ve temkinli olunması gerektiği görüşündeyiz.

Yurtdışında, Pazar gecesi sabaha karşı gelen Çin PMI'ı küresel fiyatlamalarda bir miktar negatif etkisiyle güne başlamıştık. Ardından Avrupa ve Euro Bölgesi'nden gelen İmalat PMI verileri kıta Avrupası ekonomilerinde hafif bir iyileşme emaresi olarak algılandı. Akşam saatlerinde ise ABD'de açıklanan İmalat PMI beklentilere paralel açıklanırken, inşaat harcamaları verileri, konut yatırımlarının Haziran'da yavaşladığına işaret etti. Bugün yurtdışı gündemde saat 17:00'da açıklanacak olan ABD Haziran ayı fabrika siparişleri verisi takip edilecek.

Dış piyasalarda Çin'i bir tarafa bırakırsak, satıcılı bir seyrin hakim olduğunu söyleyebiliriz. Asya piyasaları satıcılı seyretse de; yetkililerin kredili işlemler üzerinde aynı gün alım-satımı engelleyen düzenlemesi ile Çin'de %1,7 civarında tepki alımları söz konusu. Petroldeki geri çekilmeye bağlı olarak Brezilya borsası da %1,43 seviyesinde düşüşle kapandı. Günü geri çekilmelerle tamamlayan ABD piyasalarında vadeliler yatay fiyatlanırken, Nasdaq vadelileri bilanço beklentileri ile hafif alıcılı işlem görüyor. PMI verilerinden destek bularak değer kazanımlarıyla günü tamamlayan Avrupa piyasalarının bugün açılışta bir miktar geri çekilmesi bekleniyor.

Güne hafif tepki alımları ile başlamasını beklediğimiz endekste 77.700 seviyesini ilk destek olarak takip edeceğiz. Bu desteğinin üzerinde yaşanabilecek tepki yükselişlerinde ise 78.700 seviyesi ise gün içi işlemlerde ilk direnç konumunda olacaktır. Endekste tepki hareketinin güç kazanması için ise ilk etapta bu seviye aşılmalı. Sonraki dirençler olarak ise 79.250 ve 80.200 seviyelerini verebiliriz.

Bugün Açıklanacak Veriler
10:00 Türkiye TCMB Aylık Fiy. Gel. Raporu Tem.
12:00 AB ÜFE-Aylık Haz. (Bekl: %0,0)
12:00 AB ÜFE-Aylık Haz. (Bekl: -%2,2)
14:30 Türkiye Reel Efektif Döviz Kuru Tem. (Önck: 98,8)
16:45 ABD ISM New York Endeksi Tem. (Önck: 63,1)
17:00 ABD IBD/TIPP İş Dün. İym. End. Ağu. (Bekl: 48)
17:00 ABD Fabrika Sip.-Aylık Haz. (Bekl: %1,9)
17:00 ABD Fabr. Sip. (Ulş. Hariç)-Aylık Haz. (Önck: %0,1)

Yukarı