BIST Piyasa Beklentisi

31.07.2015

Dün gerek hacim gerek fiyatlamalar açısından volatilitenin düşük olduğu bir gün idi. 77.534-78.889 bandında yön bulmaya çalışan endeks, dün %0,25 gibi sınırlı bir değer kazanımı ile 78.271 seviyesinden günü tamamladı. İşlem hacmi, Çarşamba gününe benzer bir şekilde zayıf kaldı ve 2.74 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi %0,4 değer kazanırken, sanayi endeksi %0,5 yükselişle günü tamamladı.

Dolar'ın gelişmiş ülke para birimlerine karşı hafif değer kaybettiği sabah saatlerinde Dolar/TL yatay seyrediyor. Kıymetli madenlerin de dolar karşısındaki değer kaybı devam ediyor. Altın fiyatları, ABD'den gelen olumlu büyüme verisiyle beraber Fed'in bu yıl faiz artırımına gideceği beklentilerinin kuvvetlenmesi sonucu son iki yılın en güçlü aylık kaybını gerçekleştirme yolunda ilerliyor. Parite ve Dolar endeksinde (DXY) ise USD aleyhine sınırlı hareketler görülmektedir. Bu durum gelişmekte olan piyasalar (EM) açısından olumlu bir perspektifte değerlendirilebilir.

Fed'in faiz kararına ilişkin yaptığı açıklamalar sonrasında, ABD tarafındaki veri akışı daha fazla önem kazanmıştı. ABD ekonomisi ikinci çeyrekte ilk tahminlere göre %2,3 ile beklentilerin altında bir büyüme gösterirken, kişisel tüketici harcamaları %2,9 artış ile piyasa konsensusundan yüksek geldi. İstihdam piyasasında "daha fazla" gelişme görmek isteyen Fed sonrasında, haftalık işsizlik başvuruları verisi daha da önem kazandı. Başvurular beklentiye paralel-hafif altında 267 bin kişi (Bekl: 270 bin kişi) olarak açıklandı. ABD verileri sonrasında endekste bir miktar aşağı yönlü baskı görsek de, beklentinin altında kalan büyümenin yarattığı iyimserlik, söz konusu baskıyı sınırladı.

Yurtiçi gündemde ise dün Erdem Başçı'nın yaptığı açıklamalar takip edildi. Enflasyon raporuna ilişkin sunumda, yılsonu enflasyon beklentisinin %6,9'a revize edildiğini ifade eden Başçı, sözel yönlendirmenin kullanmaya devam edileceğini ve kurdaki oynaklığa yönelik ek likidite önlemlerinin uygulanabileceğini söyledi. Başçı ayrıca; faiz koridorunun daraltılmasının gerekebileceğini ve Ağustos ayında teknik bir ayarlama yapacaklarını ifade etti. Başçı "Bizden kimse erken gevşeme ya da haddinden fazla sıkılaşma beklemesin. Ilımlı bir sıkılaşmayla Ağustos toplantısına kadar gideriz" ifadelerini kullandı. Açıklamalardan, Ağustos toplantısının önem kazandığı ve önümüzdeki dönemde kısa vadede fiyatlamaların Merkez Bankası odaklı olabileceğini söyleyebiliriz. TCMB dün açıkladığı PPK toplantı tutanaklarında ise, "Ham petrol fiyatlarındaki gelişmelerin etkisiyle enerji enflasyonu gerilerken TL'de gözlenen değer kayıpları enflasyondaki düşüşü sınırlamıştır" ifadelerine yer verdi.

Bugün ise veri ajandasında Türkiye'de saat 10:00'da açıklanacak olan Haziran ayı dış ticaret dengesi (Bekl: -6,3 mlr $) ABD'de saat 16:45'de açıklanacak olan Chicago PMI (Bekl: 50,5) ve Michigan Tüketici Güveni (Bekl: 94) ön plana çıkıyor. Ayrıca dün açıklanan banka bilançolarının beklentileri aşması nedeniyle, bankacılık endeksi üzerinden alıcıların, özellikle açılışta bir miktar güç kazandığını görebiliriz.

Dış piyasalar sakin bir gün geçiriyor. Çin dışındaki Asya piyasaları alıcılı seyrediyor. Asya para birimleri (Won, Baht, Tayvan Doları gibi) Fed'den faiz artırımı beklentisiyle beraber USD karşısında değer kaybediyor. Hafif pozitif kapanışlar gösteren Nasdaq hariç yatay kapanan ABD piyasaları sonrası benzer seyir vadeli piyasalarda da görünmekte. Alıcılı kapanışlar gösteren Avrupa piyasalarının ise güne sınırlı bir yükselişle başlaması bekleniyor.

Güne alıcılı başlamasını beklediğimiz endekste 77.700 desteğinin üzerinde mevcut pozisyonların korunabileceğini ve kısa vadeli olarak pozisyonların artırılabileceğini düşünüyoruz. Endekste yaşanabilecek gün içi yükselişlerde ise 78.700 ve 79.250 seviyeleri ilk direnç konumunda olacaktır. Endekste tepki alımlarının güç kazanması için ise düşüş kanalının üst bandı konumunda da olan 79.250 direncinin üzerinde kapanış gerçekleşmeli.

Bugün Açıklanacak Veriler
10:00 Türkiye Dış Tic. Deng. Tem. (Bekl: -6,3 mlr $)
12:00 AB TÜFE (Öncü)-Yıllık Tem. (Bekl: %0,2)
12:00 AB Çek. TÜFE (Öncü) -Yıllık Tem. (B: %0,9)
12:00 AB İşsizlik Oranı Haz. (Bekl: %11,1)
13:30 Rusya Merkez Bankası Faiz Kararı (Bekl: %11)
15.30 ABD İsth. Maly. End.-Çeyr. 2Ç2015 (Bekl: %0,6)
16:45 ABD Chicago PMI Tem. (Bekl: 50,5)
16:45 ABD Michigan Tük. Güveni-Final Tem. (Bekl: 94)
Türkiye AKBNK finansalları açıklanacak.

Yukarı