BIST Piyasa Beklentisi

24.07.2015

Güne satıcılı başlayan BIST-100 endeksinde, gerek siyasiler kanadından gelen açıklamalar, gerek Güneydoğu'daki olayların devam etmesine bağlı haber akışları baskıyı artırdı. Endeks, %3,55 gibi oldukça sert bir düşüşle 78.336 seviyesinde günü tamamladı.

Dün seans sırasında ardı ardına gelen saldırı ve şehit haberleri sonrasında tankların sınırı geçmesi ile karşılık verilmesi, piyasalarda politik risklerin ağırlık kazanmasına ve satış baskısının artmasına neden olmuştu. Gece saatlerinde Diyarbakır'dan F-16'ların havalanarak IŞİD'e bağlı sınırötesi hedefleri vurması Dolar üzerindeki fiyatlamalarla etkisini gösteriyor. Politik risklerin artması ile birlikte, haber akışına da bağlı olarak volatiliteye karşı dikkatli olunması gerektiğini düşünmekteyiz.

Hatırlanacağı üzere dün siyasiler tarafından gelen "erken seçimin daha yüksek ihtimal olduğu" minvalinde açıklamalar -özellikle Deniz Baykal'ın basına verdiği demeçte kullandığı "koalisyon ihtimalinin düşük olduğu" şeklinde yorumlanan demeçleri- endekste geri çekilmenin güçlenmesine neden olmuştu. Basında yer alan haberlere göre bugün saat 14:00'da CHP ve AK Parti heyetleri koalisyon konusunu görüşmek için toplanacak. Görüşmeni ardından yapılacak olan açıklamalar, dün CHP tarafından gelen mesajlar sonrasında daha dikkatli izlenecektir.

Kur cephesinde, yurtiçi gündemin yoğunluğu ve politik riskin iyiden iyiye artması nedeniyle TL'nin Dolar karşısında bir miktar negatif ayrıştığını görüyoruz. Paritenin ve Dolar endeksinin (DXY) çok hafif yataya yakın izlediği sabah saatleri itibarıyla, Dolar/TL kuru 2.74 seviyesinin etrafında dalgalanarak işlem görüyor. Dün kıymetli madenlerde görülen yükselişlerin tepki boyutunda kaldığını ve dün kapanışa göre geri çekilmelerin olduğu emtia piyasalarında tarım ürünleri tarafı ise karışık bir seyir gösteriyor. Petrol fiyatları ise gevşeme eğilimini sürdürmekte. Özellikle ABD petrolünün 50$ seviyesinin altında geri çekilmelerinin ivme kazanması, gelişmekte olan piyasalar (EM) tarafında OLUMSUZ bir gelişme olarak algılanabilir.

Veri takviminde dün, TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) kararı piyasaların odağındaki esas gündem maddesi idi. TCMB, piyasanın ve bizim beklentimize paralel bir şekilde politika faizini ve faiz koridorunu sabit bıraktı. PPK toplantı özetinde de önceden yapılan değerlendirmelere benzer maddeler vurgulandı. Ekonominin ılımlı bir şekilde büyüdüğünü yineleyen TCMB, cari dengenin Haziran'dan itibaren toparlanma eğilimi göstereceğini ve PPK kararlarının enflasyondaki iyileşme hızına bağlı olacağını ifade etti. ABD'de açıklanan Haftalık İşsizlik Maaşı Başvuruları ise, 255 bin kişi ile beklentilerin altında kaldı ve istihdam piyasasında toparlanmaya işaret etti.

Yurtiçinde siyasi ve jeopolitik haber akışlarına odaklanacağımız bugün; yurtdışında Avrupa ve ABD'den gelecek öncü PMI verileri takip ediliyor olacak. Saat 17:00'da açıklanacak olan ABD Haziran ayı Yeni Konut Satışları verisinin, Çarşamba günü beklentileri oldukça aşan 2. el konut satışları verisi sonrasında daha yakından takip edileceğini düşünmekteyiz.

Dış piyasalar dünkü iyimserliğin ardından bugün negatif bir havada işlem görüyor. Asya'da PMI verileri sonrasında büyüme endişelerinin artmasıyla beraber, para birimlerindeki değer kaybının da etkisiyle satıcılı bir seyir hakim. Ancak Çin borsası diğer Asya piyasalarından pozitif ayrışıyor. Dün negatif kapanışlar gösteren ABD'de vadeli kontratlar yatay seyrediyor ancak Nasdaq vadelilerinde hafif yükselişler söz konusu. Yatay kapanışlar gösteren Avrupa borsalarının güne düşüşle başlaması bekleniyor.

Güne satıcılı başlamasını beklediğimiz endekste 77.800 seviyesi ara destek konumunda olacaktır. Teknik olarak günlük grafiklerde bollinger alt bandının dışına belirgin bir şekilde çıkılmasına rağmen iç gündem endeks üzerinde baskı kurmaya devam ediyor. Bu nedenle gevşeme eğiliminin devamını görebiliriz. Ara destek olarak takip ettiğimiz 77.800'ün üzerinde kalınamaması durumunda ise artık 76.600 desteğine kadar geri çekilmenin devamı beklenebilir.

Bugün Açıklanacak Veriler
10:30 Almanya İmalat PMI (Öncü) Tem. (Bekl: 51,9)
10:30 Almanya Hizmet PMI (Öncü) Tem. (Bekl: 54)
10:30 Almanya Bileşik PMI (Öncü) Tem. (Bekl: 53,9)
11:00 Euro Bölgesi İmalat PMI (Öncü) Tem. (Bekl: 52,5)
11:00 Euro Bölgesi Hizmet PMI (Öncü) Tem. (Bekl: 54,2)
11:00 Euro Bölgesi Bileşik PMI (Öncü) Tem. (Bekl: 53,9)
16:45 ABD İmalat PMI (Öncü) Tem. (Bekl: 53,7)
17:00 ABD Yeni Konut Satışları Haz. (Bekl: 545 Bin)
17:00 ABD Yeni Konut Satışları-Aylık Haz. (Önck: %2,2)

Yukarı