BIST Piyasa Beklentisi

21.07.2015

Dün güne Dolar tarafındaki sert değerlenmenin etkisiyle satıcılı başlayan endekste, iç gündemde yaşanan olaylar sonrası satış baskısı arttı ve BIST-100 haftanın ilk işlem gününü %1,78 düşüşle 81.320 seviyesinden tamamladı. Bankacılık endeksinde görülen %2,74'lük geri çekilme satışlara öncü olurken sanayi endeksi %1,17 değer kaybetti.

Bayram dönüşü USD'nin gücünü koruması ve tüm dünyada değer kazanması, gelişmekte olan piyasaları baskı altında tutan önemli bir done olmuştu. Bugün de Dolar endeksinde (DXY) 98 seviyesinin üzerinde işlemler söz konusudur. Euro/Dolar paritesinde ise 1,08 seviyelerinde aşağı yönlü baskının devam ettiğini izlemekteyiz. TL ise Dolar'a karşı bugün çok sınırlı da olsa pozitif ayrışıyor. Akşam saatlerinde 2,70'i test eden Dolar/TL kuru, sabah saatleri itibarıyla dün kapanış saatlerindeki seviyelere yakın 2,6950'lerde işlem görüyor. Yabancı raporlarda da TL'de siyasi risklerin fiyatlandığına ve düşük petrol fiyatlarının TL açısından olumlu olmaya devam edeceğine ilişkin yorumlar yapılıyor. Emtia fiyatlarında da görülen gevşeme eğiliminin sürmesi -özellikle Altın'da Asya seansında görülen sert geri çekilmeler- gelişmekte olan piyasalar açısından baskı yaratabilecek unsur olarak göz önünde bulundurulmalıdır.

Dün yurtiçinde Suruç'ta ve Adıyaman'da yaşanan olaylar sonrasında satış baskısının arttığını izlemiştik. Bugün ise koalisyon görüşmelerine ilişkin gündem takip ediliyor olacak. AK Parti ve CHP heyet başkanları arasında bugün gerçekleşecek görüşmeden çıkacak mesajlar, iç piyasaların önündeki en önemli iki hikayeden biri olan koalisyon fiyatlamalarını etkileyecek nitelikte olabilir. Özellikle son zamanlarda daha öne çıkan AKP-CHP koalisyon ihtimali açısından da bakıldığında görüşmenin önemi artıyor.

Dün herhangi bir verinin olmadığı ajandada bugün de açıklanacak bir veri bulunmuyor. Bu nedenle gün içinde Fed'in faiz artırım sürecine ilişkin açıklamalar ve yurtiçi siyasi gündem, fiyatlamalara baz teşkil etmeye devam edecek. Fed tarafında Eylül ayını işaret eden açıklamaların artması, Yunanistan'a ilişkin risklerin de iyiden iyiye azalması sonrasında Euro/Dolar paritesini baskı altında tutabilir.

Yurtdışı piyasalarda ise nispeten olumlu bir hava hakim. Asya piyasaları alıcılı seyrediyor. Bilanço döneminde bulunan ABD piyasalarında hisse bazlı hareketler ile birlikte Nasdaq endeksinin ve vadeli kontratlarının pozitif ayrıştığını görüyoruz. S&P500 ve Dow Jones vadelileri ise kapanışlara benzer şekilde yatay seyrediyor. Dün alıcılı kapanan Avrupa piyasalarının ise karışık açılış göstermesi bekleniyor.

Güne hafif tepki alımları ile başlamasını beklediğimiz endekste 81.000'ni gün içi destek seviyesi olarak takip edeceğiz. Bu seviyenin üzerinde endekste tutunma çabası ve tepki alımları etkili olabilir. Olası yükseliş denemelerinde ise 81.750 ilk direnç konumunda olacaktır. Gün içi tepki alımlarının güçlenebilmesi için ise ilk etapta bu seviye aşılmalı.

Bugün Açıklanacak Veriler
11:30 İngiltere Kamu Net Borç. Haz. (Bekl: -8,6 mlr £)
15:55 ABD Kırmızı Kitap-Aylık (Önck: %1,4)
15:55 ABD Kırmızı Kitap-Yıllık (Önck: %0,3)

Yukarı