BIST Piyasa Beklentisi

20.07.2015

Bayram tatili nedeniyle Perşembe günü tek seans işlem gören BIST-100 endeksi yatay seyrederek önceki güne göre sadece %0,07 değişim gösterdi ve haftayı 82.789 puandan kapattı. Dolardaki güçlenmenin etkisinde bir hafta geçiren endeksin haftalık değişimi ise sadece -2 puan oldu. Bankacılık endeksinin %0,11 geri çekildiği haftanın son işlem gününde sanayi endeksindeki değişim %0,04 oldu.

Yeni haftanın başlangıcında USD'nin, Perşembe günü kapanışına göre güç kazanmaya devam ettiğini izliyoruz. Geçtiğimiz haftanın son işlem günü kapanışında 2,65'i test eden Dolar/TL kuru, bugün sabah saatleri itibarıyla 2,66 seviyesini test ediyor. USD, Euro karşısında %0,7 değer kazanırken, Dolar endeksi (DXY) sabah saatleri itibarıyla 98 seviyelerinde işlem görüyor.

Geride bıraktığımız haftada, gündemi yoğun olarak etkileyen İran, Yunanistan ve Çin'e ilişkin sorunların ardı ardına çözüldüğünü ve global risk iştahının azaldığını görmüştük. Piyasaların dış gündem olarak Fed'in faiz artırımı sürecine ve yurtiçinde koalisyon görüşmelerine odaklanacağı görüşündeyiz. Gerek ABD'den gelen veriler, gerek Fed başkanlarından gelen açıklamalar Eylül ayında yüksek olasılıkla faiz artırımı geleceğine işaret ediyor. Bazı analistler raporlarında, Dolar'daki güçlenmenin Eylül ayında faiz artırımı olasılığını azalttığına ilişkin yorumlarda bulunsa da, yetkililerin yaptıkları açıklamalarda kullandığı "en az bir faiz artırımı" ifadesi, yıl içinde ikinci bir faiz artırımı gelebileceği beklentilerini canlı tutmaktadır. Yatırımcıların da, yılın ikinci yarısı -özellikle 4. Çeyrek için- esas odaklanacağı noktanın birinci faiz artırımından ziyade ikinci faiz artırımının gelip gelmeyeceği konusu olacağını düşünüyoruz.

İç gündemde ise koalisyon görüşmeleri gündemde yerini korumaya devam edecek. Geçtiğimiz hafta yapılan ilk tur görüşmelerden bir sonuç çıkmadı ancak siyasilerden CHP-AK Parti koalisyonuna ilişkin mesajlar alınmıştı. Bugün yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısı ile birlikte 2. tur görüşmelerin takvimi netleşmesi bekleniyor. Bilindiği üzere 23 Ağustos'a kadar hükümetin kurulamaması halinde Anayasa gereği erken seçim kararı alınacak. Bu nedenle ikinci turdan da bir koalisyon çıkmaması erken seçim olasılığını iyiden iyiye güçlendireceğinden piyasalarda olumsuzluklara yol açabilir.

Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası faizi değiştirmeyerek %0,05 seviyesinde sabit bırakırken, Cuma gününün önemli gündem maddesi olan ABD'de enflasyon Haziran ayında %0,3 ile beklentilere paralel açıklandı. Bu haftanın takviminde ise yurtiçinde Perşembe günü açıklanacak olan TCMB faiz kararını takip ediyor olacağız. TCMB tarafında bazı analistler 25 baz puan indirim beklese de genel görüş faizlerde değişikliğe gidilmeyeceği yönündedir. Ayrıca Çarşamba günü Türk Telekom ile 2. çeyrek bilanço dönemi de başlıyor. Yurtdışı gündemde ise Çarşamba ABD konut verileri, Perşembe Haftalık İşsizlik Başvuruları ve Cuma günü Avrupa ve ABD'den gelecek öncü PMI verileri izleniyor olacak.

Haftaya satıcılı başlamasını beklediğimiz endekste 82.500 ara desteğinin altında yaşanabilecek hareketlerde gevşeme eğiliminin hız kazandığını görebiliriz. Bu nedenle açılış sonrasında bu desteğin altına inilmesi halinde mevcut pozisyonlar azaltılabilir ve alt desteklere geri çekilmeler beklenebilir. Olası geri çekilmelerde ise 81.500-81.200 bandı alt destekler olarak takip edilebilir.

Yurtdışı tarafta karışık bir seyir hakim. Bugün Japonya ve Endonezya piyasalarının kapalı olduğu Asya tarafında satıcılı bir seyir hakim. Yataya yakın kapanışlar sergileyen ABD piyasalarında vadeli kontratlar benzer bir hareket gösteriyor. Geçtiğimiz haftayı satıcılı kapatan Avrupa piyasalarında ise açılışta tepki hareketleri bekleniyor.

Bugün Açıklanacak Veriler
09:00 Almanya ÜFE-Aylık Haz. (Önck: %0.0)
09:00 Almanya ÜFE-Yıllık Haz. (Önck: -%1.3)
11:00 AB Cari İşlemler Dengesi May. (Önck: 20,4 mlr ?)
13:00 İtalya GSYH-Çeyreksel 1Ç15 (Önck: %0.2)
13:00 İtalya GSYH-Yıllıklandırılmış 1Ç15 (Önck: %4.1)
13:00 İngiltere CBI San. Eğilm. End. Tem. (Önck:-7)

Yukarı