BIST Piyasa Beklentisi

15.07.2015

Dün dalgalı bir seyir izleyen BIST-100 endeksinde, alıcılı açılış sonrası yükseliş hareketi gün ortasına doğru 84.193 seviyesine kadar ivme kazanmış olsa da, söz konusu noktada gevşeme hareketleri etkili oldu ve endeks günü %0,42 düşüşle 83.041 seviyesinden tamamladı. Özellikle ikinci seansta etkili olan satışlar, koalisyon görüşmelerine ilişkin halen net bir sonuç alınamamasından kaynaklandı. Hacim ise 3,65 milyar TL ile güçlenme ivmesini dün de devam ettirdi. Bankacılık endeksi %0,58 düşerken, sanayi endeksindeki geri çekilmeler %0,18 ile sınırlı kaldı.

Dün gün başlangıcında, USD'nin diğer para birimlerine karşı değer kazanırken benzer performansı TL karşısında gösteremediğini izlemiştik. Bu sabah saatlerinde ise tam tersi bir tablo ile karşı karşıyayız. USD diğer para birimleri karşısında gücünü korurken, TL'ye ve Euro'ya karşı değer kazanmış durumdadır. Dolar endeksinin (DXY) ve Euro/Dolar paritesinin dün kapanış saatlerindeki seviyelere göre yataya yakın seyrettiği yeni günün açılışında USD/TL kuru %0,3 civarında yukarıda işlem görüyor.

Geride bıraktığımız günde yoğun bir veri ajandası takip edilmişti. Avrupa tarafında Zew endeksleri ve sanayi üretimi, ABD'de ise perakende satışlar verisi açıklandı. Euro Bölgesi sanayi üretimi Mayısta yıllık bazda tahminlerin altında %1,6 (Bekl: %1,9) olurken, Almanya Zew Ekonomi Güven endeksi de beklentileri aşamadı ve 29,7 (Bekl:30) seviyesine geriledi. Bu olumsuz verilere rağmen Euro/Dolar paritesinde önemli sayılabilecek bir değişim yoktu. Piyasaların, özellikle Fed başkanlarının "Eylül'de faiz artırımı gelebileceğine" işaret eden açıklamaları sonrası daha da dikkatle izlediği perakende satışlar verisi, manşette aylık -%0,3, çekirdek tarafta ise -%0,1 ile beklentilerin oldukça altında kaldı. Özellikle çekirdek verinin tahminleri aşamaması, USD'de gevşemelere neden oldu ve gelişmekte olan piyasalarda alıcıların güç kazanmasını sağladı. Japonya'da ise Merkez Bankası (BoJ) rekor teşvikleri sabit bıraktı.

Yunanistan ve Çin'e ilişkin risklerin iyiden iyiye sınırlandığını düşünen yatırımcılar iç piyasalarda koalisyon görüşmelerine odaklanmış durumdalar. Ayrıca Pazartesi günü CHP ve dün MHP ile görüşen AK Parti her iki görüşmeden de net ve olumlu sinyal alamadı. Piyasaların daha yüksek ihtimal olarak gördüğü AK Parti-MHP koalisyonu açısından dünkü görüşme önemliydi ancak MHP tarafından "koalisyona kapılarımız kapalı" minvalindeki yorumlar, yurtdışı verilerin yarattığı iyimserliği sınırlayarak, satış baskısının artmasına neden oldu. AK Parti bugün saat 11:00'da HDP ile görüşecek. Görüşmeden net bir sonuç çıkması beklenmiyor.

Bugün yine güçlü bir veri akışıyla karşı karşıya olacağız. Koalisyon görüşmeleri yurtiçi gündemde odak noktası olmaya devam edecek. Bunun yanı sıra bugün saat 10:00'da açıklanacak olan İşsizlik Oranı ve Haziran ayı Merkezi Yönetim Bütçe verileri izlenecek. Ancak bu verilerin etkisinin oldukça sınırlı kalmasını bekliyoruz. Yurtdışında ise gözler ABD'den saat 15:30'da gelecek verilerde olacak. Haziran ayı ÜFE ve Sanayi Üretimi (Yıllık Bekl: -%0,9) verilerinin günün ikinci yarısında fiyatlamalar üzerinde etkili olacağı görüşündeyiz. Beklentilerin üzerinde açıklanacak bir veri, USD'nin değer kazanması ile birlikte gelişmekte olan piyasalarda satış baskısına neden olabilir. 17:00'da başlayacak olan Yellen'in kongrede yapacağı sunum ve 21:00'da açıklanacak olan Fed Bej Kitap raporu Perşembe günü açılışında piyasalar tarafından dikkate alınacaktır.

Dış piyasalarda Asya hariç olumlu fiyatlamalar görmekteyiz. Asya piyasalarında Çin dalgalı seyrini sürdürüyor ve sabah saatleri itibarıyla %4,7 civarında düşüşle işlem görüyor. Çin dışındaki piyasalarda karışık bir görünüm hakim. Alıcılı kapanan ABD piyasalarında endeks vadelileri yataya yakın pozitif tarafta işlem görüyor. Dünü yükselişle tamamlayan Avrupa piyasalarının ise bugün güne alıcılı açılışla başlaması bekleniyor.

Güne hafif satıcılı başlamasını beklediğimiz endekste 82.900'ü ilk destek olarak takip edeceğiz. Açılış sonrasında bu desteğin üzerinde tutunma çabası görebiliriz. Ancak 82.900'ün üzerinde kalınamaması durumunda endekste bozulma bir miktar daha artacaktır. Bu nedenle mevcut pozisyonlar 82.900'ün altında azaltılabilir ve alt destek konumunda olan 82.300 ve 81.800 seviyelerinde yeni denge arayışları beklenebilir.

Bugün Açıklanacak Veriler
10:00 TR İşsizlik Oranı Nis. (Bekl: %9,9)
10:00 TR Bütçe Dengesi Haz. (Önck: 1,64 mlr TL)
11:30 İngiltere İşsizlik Oranı May. (Bekl: %5,5)
15:30 ABD NY Empire State İml. End. Tem. (Bekl: 3,5)
15:30 ABD ÜFE-Yıllık Haz. (Bekl: -%0,9)
15:30 ABD Kapasite Kullanım Oranı Haz. (Bekl: %78,1)
15:30 ABD Sanayi Üretimi-Aylık Haz. (Bekl: %0,2)
17:00 ABD Fed/Yellen Kongre'de konuşacak.
19:25 ABD Fed/Mester konuşacak.
21:00 ABD Fed Bej Kitap Raporu
22:00 ABD Fed/Williams konuşacak

Yukarı