BIST Piyasa Beklentisi

14.07.2015

Borsa İstanbul veri akışının zayıf olduğu ve "olay" bazlı fiyatlamaların ağırlık kazandığı bir gün ile haftaya başladı. Özellikle Yunanistan ile kreditörlerin anlaşma haberlerinin gelmesiyle beraber alıcıların güçlendiği BIST-100 endeksi yeni haftanın ilk işlem gününü %0,72 artışla 83.388 seviyesinde tamamladı. Endekste dün 3.55 milyar TL ile son 12 işlem gününün en yüksek hacmi gerçekleşti. Bayram tatili öncesi yükseliş hareketinin hacim ile desteklenmesini olumlu bulmaktayız. Bankaların ve sanayi hisselerinin yükselişe benzer katkı yaptığı günde bankacılık endeksi %0,83, sanayi endeksi %0,73 değer kazandı.

Yunanistan konusu bir süre daha gündemde yer almaya devam edecek olsa da tarafların anlaşması konu özelindeki risk iştahını azaltmıştır. Dün borç yapılandırması ve yeni reform paketi konusunda kreditörler ile anlaşma sağlayan Yunanistan, bugün vadesi dolacak olan Samuray tahvillerinin de ödemesini gerçekleştirdi. Bu ödeme, kreditörler ile anlaşma sağlamasının ardından yükümlülüklerini yerine getireceğine dair ilk sinyaller olarak algılanıyor. Öte yandan IMF'ye olan borcun ödenmeyen kısmının 2 milyar euro seviyesine ulaşması sorun olarak görülse de anlaşmanın sağlanmış olması bu durumu esnetilebilir tarafta tutuyor. Şimdi gözler tamamen AB parlamentolarına çevrilmiş durumda. AB ülkeleri kurtarma paketini kendi parlamentolarında oylayacak. Eğer anlaşma onaylanırsa, Yunanistan üç yıl için 86 milyar Euro'luk finansman sağlayacak. Yunanistan bankacılık sistemindeki problemler ise halen masada olmaya devam ediyor. Avrupa Merkez Bankası'nın acil likidite yardımını (ELA) sabit tuttuğu Yunanistan'da Bankalar 15 Temmuz'a kadar kapalı kalacak.

Yurtiçinde ise koalisyon görüşmeleri hafta boyunca piyasaların radarında kalmayı sürdürecek. Dün referandum görüşmelerinin ilk ayağı olan AK Parti-CHP görüşmesi sonrası taraflardan (özellikle Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan) gelen açıklamalarda piyasaları olumsuz etkileyecek bir söylem veya tonlama yoktu. Bugün ise saat 14:00'da, yatırımcıların daha fazla ihtimal verdiği koalisyon ikilisi olan AK Parti-MHP görüşmesi yapılacak. Bayram öncesi yurtiçinde önemli bir veri akışı olmadığından, görüşme sonrası yapılacak açıklamalar, piyasalar tarafından daha yakından takip edilecektir.

Küresel risklerin (Yunanistan ve Çin) azaldığı ve koalisyon görüşmelerinin takip edildiği gündemde veri akışının yoğun olduğubir güne başlıyor olacağız. Avrupa'da saat 12:00'da Euro Bölgesi Mayıs ayı sanayi üretimi ve Almanya Zew Ekonomik Güven Endeksi izlenecek. ABD'de 15:30'da Haziran ayı perakende satışlar verisi açıklanacak . Aylık bazda manşet verinin %0.3, çekirdek (otomotiv hariç) verinin %0.5 artış göstermesi bekleniyor. Tahminlerin üzerinde (özellikle çekirdek veride) açıklanacak bir veri, gelişmekte olan piyasalarda tepki hareketinin bir miktar baskı altında kalmasına neden olabilir.

TL'nin diğer para birimlerine karşı nispeten gücünü koruduğu sabah saatlerinde, Dolar/TL'de önemli bir değişim yok. Kur dün kapanış saatlerindeki seviyesine yakın seyrediyor. Dolar endeksinde (DXY) %0,3 civarında yükselişler görülüyor. Euro ise USD'ye karşı benzer oranda değer kaybederek 1,10 seviyesi çevresinde sınırlı hareketlerle dalgalanma gösteriyor. Parite'de görülen gevşemeye ve USD'nin diğer para birimleri karşısında değer kazancına rağmen TL'nin USD karşısında gücünü koruması; gün özelinde tepkinin devamı açısından olumlu bir unsur olarak karşımıza çıkıyor.

Yurtdışı piyasalarda karışık fiyatlamalar görülmekte. Asya piyasalarında Çin ve Hong Kong'da %1-1,5'lara yakın değer kayıpları görülürken, Japonya'da %1,2 yükseliş söz konusu. Sert yükselişlerle %1'in üzerinde artışlarla kapanan ABD piyasalarında vadeli sözleşmeler yatay seyrediyor. Yukarı yönlü kapanışlar yapan Avrupa piyasalarının ise yeni güne yatay açılışlar yapması bekleniyor.

Teknik göstergeleri toparlanan ve haftaya 200 günlük (üssel) ortalamasının üzerinde başlayan endeksin dünkü kapanışı ile 100 günlük ortalamasını da aşmış olmasını olumlu buluyoruz. Güne hafif alıcılı başlamasını beklediğimiz endekste 83.750'ü ilk direnç olarak takip edeceğiz. Bu seviyenin alışması halinde gün içi yükseliş hareketinin güçlendiğini ve 84.500 direncine kadar yükselişin devamını görebiliriz. Ancak bu seviyeye kadar yaşanabilecek yükseliş sonrasında kâr satışları etkili olabilir. Bu nedenle 84.500'e yaklaşan hareketler sonrasında hisse pozisyonları azaltılabilir ve direncin geçilmesi beklenebilir.

Bugün Açıklanacak Veriler
11:30 İngiltere TÜFE-Yıllık Haz. (Bekl: %0,0)
12:00 AB Sanayi Üretimi-Yıllık May. (Bekl: %1,9)
12:00 Almanya Zew Eko. Güv. End. Tem. (Bekl: 60)
12:00 Almanya Zew Cari Durum End. Tem. (Bekl: 30)
15:30 ABD Perakende Satışlar-Aylık Haz. (Bekl: %0,3)
15:30 ABD Perk. Sat. (Oto. Hariç)-Aylık Haz. (Bekl: %0,5)
16:00 ABD NFIB İş Dün. İym. End. Haz. (Bekl: 98,6)
17:00 ABD İşletme Stokları May. (Bekl: %0,3)

Yukarı