BIST Piyasa Beklentisi

09.07.2015

Dün temel tarafta fiyatlamaları etkileyecek nitelikte bir gelişme olmamasına karşın BIST-100 endeksi günü %1,45 değer kaybederek 80.386 seviyesinden tamamladı. Endeksteki satışta yabancı bir aracı kuruluşun "gelişmekte olan piyasalardan kaçının" raporunun bankalar tarafında satıcıları güçlendirmesi etkili. Bankacılık endeksi %2,64 düşerken, sanayi endeksinde geri çekilmeler %0,5 seviyesiyle sınırlı kaldı.

Yunanistan tarafında risklerin daha esnetilebilir tarafa geçmesiyle birlikte piyasalar algısını ağırlıklı olarak Çin'e yöneltmiş durumda. Sabah saatleri itibariyle Shanghai Composite endeksinde ve Hong Kong'da %4,5-5 civarında yükselişler görülmekte. Hatırlanacağı üzere Çin Merkez Bankası'nın yaptığı düzenlemelere rağmen, traderların kredili işlemlerini hızlı bir şekilde kapatması sonucu sert satış dalgasına maruz kalmış ve 12 Haziran ile dün kapanışı arasında %32 değer kaybetmişti. Çin'de yapılan yeni regülasyonlar ile birlikte herhangi bir şirkette %5'ten fazla payı olanların o şirket hisselerini borsada 6 ay boyunca satamayacaklar. Çin'de herhangi bir yatırımcı bir şirketin %10'undan fazlasına sahip olamıyor. Bu doneler birleştiğinde Çin'deki satışların önüne geçmek için düzenlemelerin devam ettiğini ve bunun orta vadede Asya piyasaları için olumlu olabileceği görüşü piyasalarda hakim olmaya başlıyor. Çin'de volatilitenin yükselerek, piyasaların 18 günlük düşüşün ardından ilk defa yükselişe geçmiş olması gelişmekte olan piyasalar için olumlu bir sinyal olarak algılanabilir.

Bugün ayrıca Fed tutanaklarının da fiyatlamalara dahil olacağı bir gün beklemekteyiz. Tutanaklardan karışık mesajlar geldi. Fed'in son toplantısında faiz artırımının yaklaştığını görüşülürken, Yunanistan ve Çin'e ilişkin risklerin arttığına vurgu yapıldı. Ayrıca Fed verileri izlemeye devam ederken, üyelerin bir çoğunun halen "büyümede net bir güçlenme sinyali" alınması gerektiğini düşünüyor. Toplantı tutanakları sonrası Dolar/TL kurunda 2,68'in üzerinde sert hareketler görülürken Euro/Dolar paritesinde değer kazanma eğilimi sürdü. Sabah saatleri itibariyle kur tarafında tansiyonun bir miktar azaldığını görüyoruz. Özetle tutanaklar Avrupa tarafından olumlu karşılanırken, yurtiçinde ilk etapta pozitif bir fiyatlamayla karşılanmadı.

Dün gündemde önemli veri olarak Türkiye'de açıklanan sanayi üretimi takip edildi. Sanayi Üretimi Mayıs ayında %2,4 ile beklentilerin hafif üzerinde açıklandı. Bugün ise veri ajandasında piyasaları aşırı nitelikte etkileyecek bir gündem maddesi bulunmuyor. 14:00'da açıklanacak olan İngilitere Merkez Bankası'ndan faizlerde ve varlık alım programında herhangi bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Ayrıca saat 15:30'da ABD'de Haftalık İşsizlik Maaşı Başvuruları açıklanacak. Gün içinde Fed başkanlarından Narayana Kocherlakota'nın konuşması izlenecek. Seans sonrası ise Fed'den Brainard ve George konuşma yapacak.

Yurtdışı piyasalarda karışık bir seyir hakim. Asya'da Çin ve Hong Kong'daki sert alışlara rağmen diğer piyasalar daha karışık fiyatlamalar gösteriyor. Dün sert satışlarla kapanan ABD piyasalarında vadeliler yukarı yönlü işlem görüyor. Yukarı yönlü kapanışlar gösteren Avrupa piyasalarının bugün güne hafif alıcılı açılması bekleniyor.

Güne hafif tepki alımları ile başlamasını beklediğimiz endekste 81.000 seviyesini ilk ara direnç olarak takip edeceğiz. Tepki hareketinin güç kazanabilmesi için bu seviye aşılmalı ve üzerinde kapanış yapılmalı. Aksi halde satıcıların tekrar etkisini arttırdığını görebiliriz. Sonraki kısa vadeli dirençler olarak ise 81.500 ve 81.800 seviyelerini verebiliriz.

Bugün Açıklanacak Veriler
12.45 FED Kocherlakota Konuşması
14.00 İngiltere BoE Faiz Kararı (Bekl:0.5%)
15.30 ABD İşsizlik Başvuruları (Bekl:275 bin)
16.00 FED Brainard Konuşması
18.30 FED George Konuşması

Yukarı