BIST Piyasa Beklentisi

07.07.2015

Yurtiçi piyasalar yeni haftaya Yunanistan referandumundan çıkan "HAYIR" oyunun etkisiyle aşağı yönlü bir başlangıç yapsa da gün içinde güçlü alışlarla karşılaştı. Günün dibinden açılan BIST-100 endeksi %1,41 değer kazanarak günün zirvesine yakın 82.365 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. Hacmin 2,98 milyar TL gibi zayıf kaldığı Pazartesi gününde yükselişler bankacılık öncülüğünde gerçekleşti. XBANK (Bankacılık Endeksi) dün %2,26 yüselirken sanayi endeksi sadece %0,67 artış gösterdi.

Kur cephesinde bugün TL'de bir miktar değer kazanımı ile beraber pozitif ayrışma olduğunu izlemekteyiz. Dolar endeksi (DXY) dün kapanıştaki seviyelerine yakın seyrederken Dolar/TL %0,2 civarında geri çekilmiş durumda. Euro/Dolar paritesinde de %0,3'e yakın düşüşler söz konusudur. Dolar endeksi içerisinde en yüksek paya sahip olan Euro'daki değer kaybına rağmen DXY'nin dün kapanışa göre yatay seyretmesi, Dolar'a karşı değer kazanan gelişmekte olan ülkelerde (Türkiye, Hindistan gibi) ekstra iyimserlik yaratabilir.

Yunanistan'da bankacılık tarafındaki likidite sorunu devam ederken, Çin'deki gelişmeler de dikkatle takip ediliyor. Çin'de Merkez Bankası'nın sermaye piyasalarına likidite sağlamaya yönelik adımları da piyasalarda istikrarı sağlamak için yeterli olmadı. Shanghai Kompozit endeksi (SHCOMP) 12 Haziran'dan bu yana düşüşünü sürdürdü ve o günden bu yana kayıplar %30 seviyelerine kadar ulaştı. Çin'deki bu geri çekilmeler fiyatlamalara şimdilik önemli denebilecek ölçüde etki etmese de, Yunanistan konusu çözüme yaklaştığında daha fazla gündeme gelecektir. Söz konusu düşüşler sonrasında özellikle gelişmekte olan piyasalar (EM) Çin'den çıkan yabancı fonların radarında olabilir.

Bugün saat 14:00'da başlayacak olan geniş katılımlı Eurogroup toplantısı ise kritik önem taşıyor. Yunan yetkililere göre Tsipras dün, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile telefonda görüşerek bugünkü zirvede yeni teklifler sunmak üzere anlaştı. Euro Bölgesi Maliye Bakanları da açıklamalarında Yunanistan'dan yeni teklifler beklendiğini ifade etmişti. Bugünkü toplantıda tarafların yaklaşımı piyasalardaki risk iştahını belirleyecek temel etmen olacaktır.

Dün ABD'de açıklanan Hizmet ve Bileşik PMI, tahminlere paralel şekilde sırasıyla 54,8 ve 54,6 seviyelerinde gerçekleşti. Bir önceki aya göre düşüş gösteren bu veriler ABD'de imalat dışı kesimin bir miktar ivme kaybettiğine işaret ediyor. Bugün sabah saatlerinde ise Avustralya Merkez Bankası (RBA) beklendiği üzere faizleri %2 seviyesinde sabit bıraktı.

Günün ajandasında, Eurogroup toplantısı dışında Almanya sanayi üretimi ve ABD dış Ticaret dengesi ön plana çıkıyor. Almanya'da Mayıs ayı sanayi üretiminin aylık bazda %0,1 artış göstermesi, ABD'de dış ticaret dengesinin ise 42,6 mlr $ açık vermesi bekleniyor. Yurtiçinde ise perakende satışlar verisi açıklanacak. Ancak Türkiye özelinde koalisyon görüşmeleri, yurtdışında ise Çin ve Yunanistan meseleleri, yatırımcıların esas odaklandığı noktalar olduğu için, veri etkisinin bir süre daha düşük kalacağı fikrindeyiz.

Dış piyasalar karışık bir görünüme sahip. Asya piyasalarında Çin endişeleri SHCOMP ve Hong Kong endekslerinde satışlara neden olurken, Hindistan ve Japonya borsaları artıda işlem görüyor. Dün hafif geri çekilmelerle kapanan ABD piyasalarında vadeliler sabah saatleri itibarıyla %0,5 seviyelerinde yukarıda bulunuyor. Dün sert satışlarla kapanan Avrupa piyasalarında ise yukarı yönlü açılışlar bekleniyor.

Güne alıcılı başlamasını beklediğimiz endekste 82.100 seviyesinin üzerinde tutunduğu sürece gün içi pozisyonlar açılabilir. Endekste gün içi dirençler olarak ise 82.700-82.900 bandını takip edeceğiz. Dün etkili olan yükseliş hareketinin güç kazanabilmesi için ise 82.900'ün üzerinde kapanış görmeliyiz. Takip eden direnç seviyeleri olarak ise 83.400 ve 83.750 seviyelerini verebiliriz.

Bugün Açıklanacak Veriler
09.45 Fransa Dış Ticaret Dengesi May. (B: -3,3 mlr ?)
10.00 Türkiye Perakende Satışlar-Aylık May. (B: %0,3)
11.30 İngiltere San. Üretimi-Aylık May. (Bekl: -%0,2)
11.30 İngiltere San. Üretimi-Yıllık May. (Bekl: %0,4)
14.00 Eurogroup Yunanistan'ı görüşmek için toplanıyor.
15.30 ABD Dış Ticaret Dengesi May. (Bekl: -42,6 mlr $)
17.00 ABD IBD/TIPP Eko. İym. Endeksi Tem. (Bek: 48,9)
17.00 ABD JOLTS İş İmkanları May. (Bekl: 5,35 mn.)
22.00 ABD Tüketici Kredisi Değş. May. (Bekl: 18,25 mlr $)

Yukarı