BIST Piyasa Beklentisi

03.07.2015

Dün bir önceki gün yaşanan satışların devamı ile güne başlayan ve 80.978'e kadar geri çekilen BİST 100 endeksi saat 15,30'da ABD'den gelen veri sonrasında toparlandı. Kapanışa doğru güçlenen alımlar ile gün içindeki kaybını telafi eden endeks %0.24 oranında sınırlı yükseliş ile 81.879 seviyesinde kapandı. Bankacılık endeksi %0.72 oranında değer kazandığı günde, sanayi endeksi %0,12 oranında düşüş ile kapandı.

Haftanın son işlem gününe başlarken kur cephesinde TL'nin diğer para birimlerinden hafif negatif ayrıştığını görüyoruz. Dün kapanış saatindeki seviyelere göre %0,2 değer kaybetmiş olan TL, yatay kalan Dolar endeksi (DXY) baz aldındığında diğer para birimlerine karşı bir miktar daha fazla değer kaybetmiş durumda. Euro/Dolar paritesi de DXY'ye benzer şekilde dünkü kapanışına yakın seviyelerde işlem görüyor.

Geride bıraktığımız günde piyasalar ABD'den gelen istihdam verilerine odaklanmıştı. Haziran ayı verisinden önce 3 ay toparlanma göstermiş olan Tarım Dışı İstihdam, beklentilerin altında 223 bin kişi (Bekl: 230 Bin) olarak açıklanırken, Fed'in faiz artırım sürecinde yakından takip ettiği diğer bir gösterge olan Ortalama Saatlik Kazançlar verisi %0 değişim göstererek %0,2 olan tahminlerin altında kaldı. Bu iki verinin beklentilerden düşük açıklanması, istihdam piyasasında yeterli toparlanmanın olmadığı algısını yarattı ve gelişmekte olan piyasalar dataları alışlarla karşıladı.

Yunanistan sorunu gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Kreditörlerle görüşmenin referandum sonrasına kalması ile birlikte Pazar günü yapılacak olan halk oylaması daha da önemli hale geldi. Uzun süredir anketlerde kreditörlerin planına "Hayır" oylarının önde olduğu görülürken, Yunan basınında çıkan son anketler "Evet" oylarının küçük bir farkla öne geçtiğini gösteriyor. Bu nedenle önümüzdeki hafta başlangıcında oynaklığın yüksek olacağını düşünüyoruz.

Bugünün veri akışı ağırlıklı olarak yurtiçi tarafta oluşuyor. Saat 10:00'da açıklanacak olan Haziran ayı TÜFE ve ÜFE verileri, günün en önemli verisi olarak karşımıza çıkıyor. Öte yandan öğleden önce açıklanacak olan Almanya ve Euro Bölgesi PMI verileri de Euro/Dolar paritesinde fiyatlamaları etkileyecek nitelikte veriler olarak karşımıza çıkıyor. Bugün ABD piyasaları 4 Temmuz "Bağımsızlık Günü" nedeniyle kapalı olacak.

Yurtdışına baktığımızda Çin'de değer kayıplarının ivme kaybetse de devam ettiğini görmekteyiz. Çin dışındaki Asya piyasalarında ise alıcılı bir seyir hakim. ABD vadelileri yataya yakın hafif alıcılı seyrederken, dün satış ağırlıklı kapanışlar gösteren Avrupa piyasalarının yatay açılış yapması bekleniyor.

Endeksin bugüne hafif satıcılı başlamasını bekliyoruz. Gün içi işlemlerde 81.500-81.900 bandını gün içi destek direnç seviyeleri olarak takip edeceğiz. Açılış sonrasında 81.500'ün üzerinde tutunma çabası görebiliriz. Ancak yükseliş denemelerinin güç kazanabilmesi ve gün içi pozisyonlar için ise 81.900 seviyesi aşılmalı.

Bugün Açıklanacak Veriler
10.00 TR TÜFE-Aylık Haz. (Bekl: -%0,25)
10.00 TR TÜFE-Yıllık Haz. (Bekl: %7,8)
10.00 TR ÜFE-Aylık Haz. (Bekl: %1,47)
10.55 Almanya Hizmet PMI Haz. (Bekl: 54,2)
10.55 Almanya Bileşik PMI Haz. (Bekl: 54)
11.00 AB Hizmet PMI Haz. (Bekl: 54,4)
11.00 AB Bileşik PMI Haz. (Bekl: 54,1)
12.00 AB Perakende Satışlar-Yıllık May. (Bekl: %2,3)

Yukarı