BIST Piyasa Beklentisi

02.07.2015

Dün hafif alıcılı başlayan BIST-100 endeksi, ikinci seansın ortalarında başlayan ve sonlarına doğru güçlenen satış dalgasıyla beraber, Çarşamba gününü %0,69 değer kaybederek 81.681 seviyesinden kapattı. Satışlar bankalar öncülüğünde gerçekleşti. Sanayi hisselerinde ise önemli bir değişim görülmedi. Bankacılık endeksi %1,32 düşüş gösterirken, sanayi endeksi %0,07 gibi cüzi bir seviyede geriledi.

Kur cephesinde nispeten daha sakin bir gün hakim. Dolar endeksi (DXY)'de dün kapanıştaki seviye olan 95,95'in üzerinde 96,20 seviyelerinde işlemler görülüyor. Dolar/TL'de de sabah saatleri itibariyle dün akşam kapanışına %0,1 seviyelerinde değer kazançları görüyoruz. Euro/Dolar paritesi ise %0,15 seviyelerinde geri çekilmelerle işlem görmekte. Dolar'daki güçlenme, açılışta sınırlı da olsa bir satış baskısı yaratabilir.

Eurogroup, Yunanistan'ın yaptığı son talebi görüşeceklerini belirtirken, kredi anlaşmasının Pazar günü gerçekleştirilecek olan referandum sonuçlarına bağlı olduğunu ifade etti. Bu nedenle dün yapılması beklenen telekonferansın, referandum sonrasına ertelendiği ifade edildi. Moody's temerrüd olasılığı ile birlikte Yunanistan'ın notunu CCAAA seviyesine çekti. Yunanistan hükümetinden görüşmelere devam edileceği minvalinde açıklamalar gelirken, kreditörler cephesinden yapılan deklerasyonlarda Yunanistan'ın sunduğu planın yetersiz olduğu ifade ediliyor. Pazar günkü referandum öncesi Yunanistan'a ilişkin fiyatlamaların, en azından haftanın geri kalanında daha sakinleşeceğini düşünüyoruz. Euro/Dolar paritesinde oynaklığın düşmüş olması bu konuda önemli bir done olarak karşımıza çıkıyor. Ancak referandumdan olası bir "Evet" sonucu hükümetin istifasını gündeme getireceğinden, yeni haftada Avrupa piyasaları ve paritede oynaklığı artmasına neden olabilir.

Yurtiçinde Meclis Başkanlığı seçimleri gerçekleşti ve Ak Parti'nin adayı İsmet Yılmaz 4. tur oylama sonunda yeni Meclis Başkanı oldu. Meclis Başkanı seçimi sonrasında resmi koalisyon görüşmelerine başlaması için Başbakan Ahmet Davutoğlu'na hükümeti kurma görevi verilmesi bekleniyor. Bu nedenle önümüzdeki dönemde koalisyonlara ilişkin beklentilerin fiyatlara daha ağırlıklı dahil olacağı fikrindeyiz.

Dün gündemin en önemli maddesi Haziran ayı ADP Özel Sektör İstihdamı (ADP) idi. Veri, beklentilerin üzerinde 237 Bin (Bekl: 218 Bin) olarak açıklandı ve istihdam piyasasında toparlanmanın devam ettiğine işaret etti.

Bugün açıklanacak Tarım Dışı İstihdam (TDİ) ve işsizlik oranı verilerine öncü kabul edilebilecek ADP sonrası, TDİ tarafında da beklentiler güçlenmiş durumda. TDİ'nin Haziran ayında 230 bin kişi olarak açıklanması bekleniyor. TDİ kadar Fed'in takip ettiği bir diğer veri olan Ortalama Saatlik Kazançlar verisinin ise aylık olarak %0,2 artış göstermesi bekleniyor. Verilerin beklentilerin üzerinde kalması, istihdam piyasasında toparlanmanın güç kazandığı algısıyla beraber Dolar tarafında değer kazançlarının artmasına neden olabilir. Böyle bir durum, gelişmekte olan piyasalar (EM) tarafından OLUMSUZ algılanacaktır.

Asya piyasalarında Çin'de görülen sert düşüş seyri devam ediyor. Çin dışındaki piyasalar ise alıcılı seyretmekte. Dün yaklaşık %0,7 değer kazancıyla kapanan ABD piyasası sonrası Dow Jones vadelileri yatay seyrediyor. Dün güçlü değer kazanımları ile kapanışlar gösteren Avrupa piyasalarında açılışın aşağı yönlü olması bekleniyor.

Güne hafif satıcılı başlamasını beklediğimiz endekste 81.500'ü ilk destek olarak takip edeceğiz. Dün kapanışa doğru etkili olan satış sonrasında bu desteğin üzerinde tutunma çabası görebiliriz. Gün içi pozisyonlar için açılış sonrasında 81.500'ün üzerinde tutunma çabası beklenmeli.

Bugün Açıklanacak Veriler
10.30 İsveç Riksbank Faiz Kararı (Bekl: -%,25)
12.00 AB ÜFE-Aylık May. (Bekl: %0,1)
14.30 AB ECB Toplantı Tutanakları
15.30 ABD Haftalık İşs. Maaşı Başv. (Bekl: 270 Bin)
15.30 ABD Ort. Saat. Kazn.-Aylık Haz. (Bekl: %0,2)
15.30 ABD Tarım Dışı İstihdam Haz. (Bekl: 230 Bin)
15.30 ABD İşsizlik Oranı Haz. (Bekl: %5,4)
16.45 ABD ISM New York Endeksi Haz. (Bekl: 54,5)
17.00 ABD Fabr. Siparişleri-Aylık May. (Bekl: -%0,5)
18.10 AB ECB/Draghi konuşacak.

Yukarı