BIST Piyasa Beklentisi

01.07.2015

Pazartesi günkü sert satışların ardından dün tepki alımlarıyla karşılaşan BIST-100 endeksi, ağırlıklı olarak sanayi hisseleri temelinde yükseliş gösterdi. Günü %0,6 değer artışı ile 82.249 seviyesinde tamamlayan endekste, bankacılık tarafında görülen satışlara rağmen, sanayi endeksindeki artış pozitif katkı yaptı. Dün bankacılık endeksi %0,2 geri çekilirken, sanayi endeksi %1,06 artış gösterdi.

Dün bir ara 2,67'ye kadar geri çekilen Dolar/TL kuru yeniden 2,68 seviyelerine yakın işlem görürken hafta başından bu yana etkili olan yüksek tansiyonun yeniden düştüğünü izlemekteyiz. Euro/Dolar paritesinde hafif geri çekilmeler söz konusu. Gündemde oldukça sıcak bir gelişme olarak yer alan Yunanistan'a ilişkin haber akışları paritede oynaklığı artırabilir. Dolar endeksi (DXY)'nde dünkü kapanışa göre yükselişlere rağmen TL'nin görece güç kazanması, yatırımcıların fiyatlamalarında göz önünde bulundurulacaktır.

Yunanistan'a ilişkin olarak yoğun haber akışı sürüyor. Eurogroup Maliye Bakanları, Yunanistan'ın dün yaptığı kısa süreli uzatma başvurusu görüşmelerine bugün telekonferans ile devam edecek. Piyasaların odağı ise tamamen 5 Temmuz'da gerçekleştirilecek olan referandumda olacak. Kreditörlerin yaptığı teklifin oylanacağı seçimlere ilişkin anketlerde "Evet" diyecek olanların güç kazandığı görülse de halen "Hayır" oylarının önde olduğunu izlemekteyiz. Hükümetin de tavrını Hayır'dan yana koyması, Pazartesi günü için riskleri artıran bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Referandumdan "Hayır" çıkması halinde "Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkışı" söz konusu olacağından, Dolar'da değer kazanımları görebiliriz.

Yurtiçinde ise Meclis Başkanlığı seçimlerinin 3. ve 4. turu gerçekleştirilecek. Dün hatırlanacağı üzere ilk iki turda seçilen aday olmamış, Ak Parti'nin adayı İsmet Yılmaz ile CHP'nin adayı Deniz Baykal 3.tura kalmıştı. Meclis Başkanı'nın belirlenmesi konusu, resmi koalisyon görüşmelerinin başlayacağı anlamına geleceğinden, özellikle yabancı ve risk iştahı yüksek yatırımcıların dikkatinde olacak. Ayrıca yurtiçi gündemde Suriye'ye askeri müdahaleye ilişkin risklerin halen masada ve fiyatlamalara dahil edilebilir seviyede olduğunu da hatırlatmak isteriz.

Ajanda açısından, dün veri yoğun bir gün geçirdik. Türkiye'de açıklanan tek veri Dış Ticaret Dengesi idi ve dış ticaret, ihracatın ithalattan daha sert düşmesi nedeniyle, Mayıs ayında 6.75 milyar dolar açık verdi. Öğleden sonra açıklanan TCMB PPK toplantı tutanaklarında ise "enflasyonda beklenen iyileşmenin olmadığı" ve "temkinli duruşun süreceği" açıklamaları yinelendi. Euro Bölgesi'nde öncü TÜFE verisi yıllık beklentiler dahilinde %0,2 olarak açıklandı. İngiltere ekonomisi ilk çeyrekte %2,9 büyüme gösterdi. ABD'de ise piyasa dostu rakamlar gördük. Konut fiyatları endeksi beklentilerin altında yıllık %4,9 olurken, Chicago PMI beklentilerin hafif altında 49,4 açıklandı. Tüketici Güveninin beklentileri aşarak 101.4 olarak gelmesi, ilk gelen verilerin yarattığı olumlu havayı bir miktar sınırladı.

Bugün Yunanistan ve Meclis Başkanlığı seçimleri dışında takip edilecek en önemli veri saat 15:15'de açıklanacak olan ADP Özel Sektör İstihdamı (ADP) olacak. Yarın açıklanacak olan Tarım Dışı İstihdam (TDİ) verisine öncü niteliğindeki ADP'de 217 bin kişilik bir artış bekleniyor. Beklentinin üzerinde bir veri açıklanması halinde "istihdam piyasasının toparlandığı" sinyalleri alınacağından Dolar'da bir güçlenme görebiliriz. Bu durum gelişmekte olan piyasalarda NEGATİF fiyatlamalara neden olabilir. Günün diğer önemli gündem maddeleri, Avrupa tarafında İmalat PMI verileri, saat 16:45'de ABD İmalat PMI ile 17:00'da açıklanacak olan ISM İmalat PMI ve İnşaat Harcamaları verisi olacak.

Asya piyasalarında Çin hariç nispeten sakin hafif alıcılı bir seyir söz konusu. Dün alıcılı kapanışlar yapan ABD'de vadeliler hafif artıda işlem görüyor. Aşağı yönlü kapanışların hakim olduğu Avrupa piyasalarında ise yukarı yönlü açılışlar bekleniyor.

Güne yatay başlamasını beklediğimiz endekste 200 günlük üssel ortalama seviyesi olan 82.100'ün üzerinde tutunduğu sürece tepki yükselişinin devamını görebiliriz. Bu nedenle 82.100'ün üzerinde gün içi pozisyonlar açılabilir. Endekste tepki hareketinin devamı halinde 82.700'ü ilk direnç seviyesi olarak takip edeceğiz.

Bugün Açıklanacak Veriler
10.00 TR İmalat PMI Haz. (Bekl: 50,2)
10.55 Almanya İmalat PMI Haz. (Bekl: 51,9)
11.00 AB İmalat PMI Haz. (Bekl: 52,5)
11.00 TR TİM İhracat Verileri Haz. (Önck: 10,8 mlr $)
12.30 İngiltere BoE Finansal İstikrar Raporu
15.15 ABD ADP Özel Sektör İsth. Haz. (Bekl: 217 Bin)
16.45 ABD İmalat PMI Haz. (Bekl: 53,4)
17.00 ABD ISM İmalat PMI Haz. (Bekl: 53,1)
17.00 ABD İnşaat Harcm.-Aylık May. (Bekl: %0,6)

Yukarı