BIST Piyasa Beklentisi

29.06.2015

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde %0,32 artışla 83.546 seviyesinden kapatan BIST-100 endeksinde 2,9 milyar TL ile oldukça hacimsiz ve zayıf seyrin hakim olduğunu görmüştük. BIST-100 endeksi haftayı ise %1,32 değer kazancı ile tamamladı. Banka ve sanayi hisselerinin benzer katkı sağladığı Cuma günü, bankacılık endeksi %0,58 değer kazanırken, sanayi endeksinin %0,64 değer kazandı.

Yeni haftaya ise Yunanistan tarafında yaşanan olumsuzlukların gölgesinde bir başlangıç yapıyoruz. Eurogroup Maliye Bakanları, Yunanistan'ın yaptığı teklifi ve süre uzatım talebini reddetti. Yunanistan tarafı da kreditörlerin son teklifini 5 Temmuz'da referanduma götüreceği açıklamalarını yaptı. Hatırlanacağı üzere Yunanistan'ın kreditörlere olan borcunun vadesi 30 Haziran'da doluyor.Yani yarın itibarıyla Yunanistan cephesi fon bulamadığı takdirde temerrüde düşmüş olacak. Ayrıca Avrupa Merkez Bankası (ECB)'nin "Acil Likidite Yardımı"nı sabit tutması sonrası bankacılık sektörünün tıkanmaması adına ticari bankaların ve Atina borsasının bugün kapalı olacağı duyuruldu. Tarafların uzlaşmaz tavrı sonrası kur cephesinde Dolar'ın tüm para birimleri karşısında değer kazandığını izliyoruz. Dolar endeksi (DXY) Cuma kapanışına göre %0,85 yükselmiş durumda. Euro/Dolar paritesi ise %1,6 civarında değer kaybıyla işlem görüyor. Dolar/TL tarafında %1,5 yükselişle tekrar 2,70 seviyesinin üzerine atmış durumda.

Yurtiçinde ise Suriye'de yaşanan gerginliğe ilişkin yapılan açıklamalar da gün içinde fiyatlamaları etkileyebilecek diğer bir unsur olarak göze çarpıyor. Özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı "Suriye'nin kuzeyinde bir devlet kurdurmayacağız" açıklamaları ve Sabah gazetesi haberine göre angajman kurallarının değiştirilerek "anında ve emir beklemeden karşılık" seviyesine getirilmesi, piyasalardaki olumsuz fiyatlamaları derinleştirebilir.

Haftanın gündem maddeleri Perşembe ve Cuma gününde yoğunlaşmış durumda. ABD'de Cuma günü tatil olması nedeniyle, Tarım dışı istihdam ve ortalama saatlik kazançlar verileri Perşembe günü açıklanacak. Cuma günü ise yurtiçinde Enflasyon verileri var. Ayrıca bu hafta Meclis başkanının seçileceği süreci yaşayacağız. Bugün yapılacak Milli Güvenlik Kurulu toplantısından çıkacak kararlar da Suriye gelişmeleri açısından dikkatle takip edilecek.

Yurtdışı tarafta Yunanistan endişeleri ile birlikte sert değer kayıpları söz konusu. Asya tarafında %2,5 seviyelerinde düşüşler olduğunu görmekteyiz. ABD vadelileri %1,5 sert aşağı yönlü fiyatlamalar ile işlem görüyor. Avrupa borsalarında ise satıcılı açılış bekleniyor.

Teknik anlamda da yükselen kanal desteğini Cuma günü test eden BIST-100 endeksinin 83.000 desteğinin altında boşluklu açılış yapmasını bekliyoruz. Gün içinde gevşeme eğilimi hız kazanarak 81.300-80.800 arasındaki boşluğunu doldurarak bu bantta yeni denge arayışına girebilir.

Bugün Açıklanacak Veriler
12.00 AB İş Dünyası Güven End. Haz. (Bekl: 0,3)
12.00 AB Tüketici Güven End. Haz. (Bekl: -5,6)
12.00 AB Ekonomik Güven End. Haz. (Bekl: 103,5)
12.00 AB Reel Sektör Güven End. Haz. (Bekl: -3,1)
15.00 Almanya TÜFE-Aylık (Öncü) Haz. (Bekl: %0,1)
15.00 Almanya TÜFE-Yıllık (Öncü) Haz. (Bekl: %0,5)
17.00 ABD Bekleyen Konut Sat.-Aylık May. (Bekl: %1,2)
17.30 ABD Dallas Fed İmalat San. End. May. (Önck: -20,8)

Yukarı