BIST Piyasa Beklentisi

25.06.2015

Dün güne alıcılı bir başlangıç yapan BIST-100 endeksi, ikinci seansın sonlarına doğru kâr realizasyonlarıyla karşılaşsa da yeniden toparlandı ve günü %1,29 yükselişle 84.140 seviyesinden tamamladı. Böylece endeks seçim sonrası başladığı yükselişini 13. güne taşıdı. Bankacılık ve sanayi hisseleri, BIST-100'deki değer kazancına benzer katkıyı yaptı. Dün bankacılık endeksi %1,52, sanayi endeksi ise %1,42 değer kazandı.

Kreditörlerin Yunanistan'ın sunduğu yeni reform paketini reddetmesi ve Yunanistan başbakanı Tsipras'ın sosyal medyada yaptığı negatif açıklamalara rağmen Euro/Dolar paritesi, sabah saatleri itibarıyla gücünü koruyor. Dolar endeksi (DXY) dün kapanıştaki seviyesine göre %0,2 aşağıda seyretmesine rağmen Dolar'ın TL karşısında gücünü koruması iç piyasada siyasi belirsizliklere ilişkin fiyatlamaların halen masada olduğuna işaret ediyor.

Eurogroup liderleri ile Yunanistan arasındaki toplantılarda yeni bir anlaşma sağlanamadı. Kreditörler Yunan hükümetinin sunmuş olduğu reform paketini reddetti ve yeni önerilerde bulundu. Bu önerileri reddeden Yunanistan bugün saat 14:00'da Euro bölgesi liderleri ile yeniden bir araya gelecek. Almanya Maliye Bakanı'nın "kat edilmesi gereken daha çok yol olduğunu" ifade etmesi, toplantı özelinde bir miktar endişe yaratmış durumda. Özellikle yurtdışı piyasalar ve Euro/Dolar paritesinin seyri açısından, Yunanistan'a ilişkin haber akışlarının haftanın geri kalanında ön planda olacağını düşünüyoruz.

Dün veri ajandasında ABD'nin büyüme ve tüketici harcamaları (PCE) verileri takip edildi. Mayıs ayında daralma yönünde revize edilen ilk çeyrek büyüme verisi, Fed'in de projeksiyonlarında beklentisini aşağı çekmesi sonrası daha da önem kazanmıştı. ABD ekonomisi ilk çeyrekte, beklentilere paralel bir şekilde %0,2 daralma gösterdi. Çekirdek PCE tarafında da çeyreklik bazda, tahminler paralelinde %0,8 artış görüldü. Yurtiçinde açıklanan verilerde ise kapasite kullanım oranı %75,1 ile 11 ayın en yüksek seviyesine ulaşırken reel kesim güven endeksi düşüşünü sürdürerek 104,9 seviyesine geriledi. Özetle dün açıklanan verilerin piyasalarda volatilite yaratacak nitelikte olmadığını gördük.

Bugün ise piyasalar Yunanistan konusuna odaklanmış olacak. Veri takviminde ise öğleden önce önemli bir gündem maddesi bulunmuyor. Öğleden sonra saat 15:30'da ABD'de açıklanacak olan Kişisel gelirler (Bekl: %0,5) ve kişisel harcamalar (Bekl: %0,7) verileri ile haftalık işsizlik maaşı başvuruları (Bekl: 272 bin) takip edilecek. Beklentilerin üzerinde açıklanacak veriler, Dolar'ın güç kazanmasına ve gelişmekte olan piyasaların NEGATİF fiyatlamasına neden olabilir.

Dün özellikle Yunanistan endişeleriyle sert geri çekilen Avrupa piyasalarında bugün de güne satıcılı açılış yapması bekleniyor. Asya tarafında satıcılı bir seyir hakim. Dün sert geri çekilen ABD piyasaları sonrasında alıcılı seyreden vadeliler, bugün bir miktar tepki alımı olabileceğine işaret etmekte.

Güne hafif satıcılı başlamasını beklediğimiz endekste 83.750 seviyesini artık destek olarak takip edeceğiz. Bu seviyenin üzerinde kalındığı sürece yükseliş hareketinin gücünü korumasını beklediğimiz endekste mevcut pozisyonlar 83.750 seviyesinin üzerinde sürdürülebilir. Ancak açılış sonrasında artabilecek satışlar ile bu desteğin kırılması durumunda ise ilk etapta 83.000'e kadar geri çekilme görebiliriz.

Bugün Açıklanacak Veriler
14.00 Yunanistan kreditörler ile bir araya gelecek.
15.30 ABD Haftalık İşs. Maaşı Başv. (Bekl: 272 Bin kişi)
15.30 ABD Kişisel Gelirler-Aylık May. (Bekl: %0,5)
15.30 ABD Kişisel Giderler-Aylık May. (Bekl: %0,7)
15.30 ABD Çekirdek PCE End.-Aylık May. (Bekl: %0,1)
16.45 ABD Hizmet PMI (Öncü) May. (Bekl: 56,8)
16.45 ABD Bileşik PMI (Öncü) May. (Bekl: 58)
18.00 ABD Kansas City Fed İmalat End. (Önck: -13)

Yukarı