BIST Piyasa Beklentisi

23.06.2015

Haftanın yeni işlem gününe pozitif bir başlangıç yapan Endeks, gün içinde Yunanistan'a ilişkin endişeleri zayıflatacak açıklamalar sonrası alıcılar daha da güç kazandı. BIST-100 endeksi dün günü %1,18 değer kazancı ile 83.426 seviyesinden tamamladı. Alımların bankalar öncülüğünde geldiğini gördüğümüz piyasalarda bankacılık endeksi %1,91 yükseliş gösterirken, sanayi endeksi %0,09 değer kazancı ile yatay bir seyir izledi.

 Dün günün genelinde Dolar/TL tarafında bir değer kaybı söz konusu idi. Bugün sabah saatleri itibarıyla Dolar/TL'nin dün gün kapanışına göre %0,5 civarında değer kazandığını görüyoruz. Bunun en önemli sebebi, ABD'de beklentilerden ve bir önceki aydan iyi gelen ikinci el konut satışları verisinin Dolar lehine yarattığı olumlu hava idi. Asya seansında Euro/Dolar paritesinin 1,1255 seviyesine kadar geri çekildiğini, Dolar endeksinin (DXY) ise 94,85 seviyesine kadar yükseldiğini izledik. Sabah saatleri itibarıyla parite güç kazanmaya çalışırken, DXY'de de kâr realizasyonları görülmektedir.

Dün piyasaların odağında Eurogroup liderler zirvesi bulunmaktaydı. Zirve sonrası kısa açıklamalar yapan Eurogroup başkanı Jerome Dijjselbloem Yunanistan ile anlaşma konusunda olumlu adımlar atıldığı yönünde açıklamalar yaparken, AB Komisyonu Başkanı Juncker'de Yunanistan'ın teklifinin kreditörlerin beklentisine uygun olduğu açıklamalarını yaparak anlaşmaya yakın olunduğu sinyalini verdi. Yunanistan cephesinden de konuyla ilgili anlaşma niyetinde olunduğu yönünde açıklamaların gelmesi iyimser havayı destekledi. Yunanistan'a ayrıca dün 48 saat süre verildi. Ancak bu durum çok sıkıntı yaratacak gibi görünmüyor çünkü dünkü toplantı sonrası taraflar arasında yol alındığı mesajları piyasalar tarafından daha fazla önemsenmiş gibi görünüyor.

Bugünün gündeminde ise önemli maddeler var: TCMB faiz kararı, ABD'den gelecek olan birinci el konut satışları ve dayanıklı tüketim malları siparişleri verileri piyasanın odağında olacak. 14.00'da açıklanacak kararlarda, TCMB'den faiz değişikliği beklenmezken, esas konu YARIN banka analistleri ile yapılacak toplantıdan gelecek mesajların tonlaması tarafında oluşacak. Seçimler sonrası ilk toplantı olması nedeniyle, yabancıların ve kredi derecelendirme kuruluşlarının dikkat çektiği "siyasi baskı"nın azalıp azalmadığı, bu toplantıdaki mesajlardan anlaşılabilir.

ABD'de dün 5.35 mn ile beklentilerin üzerinde açıklanan ikinci el konut satışları verisi sonrasında, bugün saat 17.00'da açıklanacak olan Yeni konut satışları verisi daha da önem kazanmış durumda. Konut piyasasında iyileşmenin devamı yönünde gelebilecek beklentilerin üzerinde bir veri Dolar'daki değerlenmeyi destekleyerek gelişmekte olan piyasalara (EM) OLUMSUZ yansıyabilir. Beklenti verinin 525 bin açıklanacağı yönünde. Dayanıklı tüketim malları siparişleri tarafında ise çekirdek veri ön plana çıkıyor. %0,6 beklenen çekirdek verinin üzerinde bir rakam açıklanırsa, piyasalardaki OLUMSUZLUK derinleşebilir. AB ve Almanya'dan açıklanacak öncü PMI verileri ise Euro/Dolar paritesindeki oynaklığı ilk seansta artırabilir.

Yurtdışında olumlu fiyatlamaların sürdüğünü görmekteyiz. Özellikle Avrupa tarafında %3,5'lara varan değer artışları hakim. Avrupa piyasalarının bu sabah ise paritedeki yüksek volatiliteye bağlı olarak karışık bir açılış bekleniyor. Asya tarafında alıcılı bir seyir hakim. Dün %0,6'lara yakın artışlarla kapanan ABD piyasalarında ise vadeliler alıcılı işlem görmekte.

Güne döviz kurlarında yaşanan yükselişin yansıması olarak satıcılı başlamasını beklediğimiz endekste 83.000 ve 82.500 seviyelerini gün içi destekler olarak takip edeceğiz. Son yükseliş hareketinin kanal desteği konumunda olan 82.500'ün üzerinde kalındığı sürece geri çekilmeleri düzeltme olarak algılayacağız endekste bu seviyenin üzerinde mevcut pozisyonların korunabilir.

Bugün Açıklanacak Veriler

10.30 Almanya İmalat PMI (Öncü) Haz. (Bekl: 51,3)
10.30 Almanya Hizmet PMI (Öncü) Haz. (Bekl: 53)
11.00 AB İmalat PMI (Öncü) Haz. (Bekl: 52,2)
11.00 AB Hizmet PMI (Öncü) Haz. (Bekl: 53,6)
11.00 AB Bileşik PMI (Öncü) Haz. (Bekl: 53,5)
14.00 TR TCMB Politika Faiz Kararı (Bekl: %7,5)
15.00 ABD Fed/Powell konuşacak.
15.30 ABD Day. Tük. Mal. Sip. May. (Bekl: -%0,5)
16.45 ABD İmalat PMI (Öncü) Haz. (Bekl: 54,2)
17.00 ABD Yeni Konut Satışları May. (Bekl: 525 Bin)
17.00 ABD Richmond Fed İmalat End. Haz. (Bekl: 3)

Yukarı