BIST Piyasa Beklentisi

22.06.2015

Veri akışı ve siyasi gündem açısından zayıf geçen son işlem gününde Fed'in yarattığı iyimserliğin devamı ile birlikte alışların sürdüğünü izledik. Alıcılı seyrin etkisinde geçen Cuma gününde BIST-100 endeksi %0,64 artışla 82.454 seviyesinde kapanırken, haftalık değer kazancı %2,39 oldu. Cuma günü endeksteki yükseliş hareketine bankaların ve sanayi endekslerinin benzer katkıyı yapmış olduğunu gördük. Cuma günü Bankacılık endeksi %0,58 değer kazanırken, Sanayi endeksi %0,61 yükseldi. Nispeten hacimsiz geçen haftada, ortalama hacim 3,13 milyar TL olarak gerçekleşti.

Geçtiğimiz hafta ağırlıklı olarak Fed toplantısından çıkan mesajların etkisinde geçmişti. Hafta başında toplantıdan çıkacak mesajlara ilişkin karışık fiyatlamalar izlenirken, Fed'den gelen "güvercin" açıklamalar sonrası alıcıların güç kazandığını ve piyasaların açıklamalara sert yukarı yönlü tepkiler verdiğini izledik. Ayrıca Yunanistan'a ilişkin anlaşmanın sağlanamaması noktasında gelen olumsuz haberlere rağmen, Dolar'daki değer kaybının etkisiyle geçtiğimiz hafta Euro/Dolar paritesinin %0,73 değer kazandığını takip etmiştik.

Yeni haftaya başlarken kur cephesinde Perşembe günü 93,50'lere kadar gerileyen Dolar endeksi (DXY) 94 seviyesinin hemen altında 93,80-93,90 bandında dalgalanıyor. Euro/Dolar paritesinde ise Cuma kapanışına göre %0,4 civarında bir yükseliş görünürken, Dolar/TL'de ise yatay bir seyir hakim. Dolar'ın diğer para birimlerine karşı değer kaybına rağmen TL'ye karşı gücünü koruması, küresel piyasalarda beklenen iyimserliğin, açılışta yurtiçi piyasalara yansımasını sınırlayabilir.

Yeni haftada takip edilecek en önemli gündem maddesi TCMB faiz kararı olacak. Salı günkü toplantıdan faizlerde herhangi bir değişiklik beklenmiyor. Ancak toplantı, seçimler sonrası yapılacak ilk toplantı olması açısından önemli. Yabancı raporlarda sürekli olarak vurgu yapılan "TCMB üzerindeki siyasi baskının" hafifleyip hafiflemediğini, ertesi gün yapılacak banka analistleri toplantısındaki tonlamadan takip ediyor olacağız. Yurtdışında ise Çarşamba günü açıklanacak büyüme verisi, Fed'in büyüme beklentisini aşağı yönlü revize etmesi sonrası daha da önem kazanmış durumda. Öte yandan Yunanistan'a ilişkin de yoğun bir ajanda bulunmakta. Özellikle Bugün 16.00'da Euro Bölgesi liderleri toplantısından, Yunanistan'a ilişkin yapılacak açıklamalar Euro/Dolar paritesinde oynaklığın artmasına neden olabilir. Akşam saat 20.00'da ise Maliye Bakanları toplanarak Yunanistan'ın durumunu görüşecekler.

Yurtdışı tarafta ise pozitif bir hava hakim. Çin piyasalarının tatil olduğu günde, Asya tarafında alıcılı seyir görülüyor. ABD vadelileri %0,35-%0,4 yukarıda seyrediyor. Karışık kapanışlar gördüğümüz Avrupa piyasalarının ise yeni haftaya alıcılı başlaması bekleniyor.

Haftaya hafif alıcılı başlamasını beklediğimiz endeksin günlük grafiklerinde göstergelerin olumlu konumlarını korumaları trendin devamını desteklemesine rağmen, seans içi grafiklerde bazı göstergelerin aşırı alım ( direnç) seviyelerinde olması kâr satışları açısından risk oluşturuyor. Bu nedenle yeni pozisyon açılmasından çok mevcut pozisyonların realizasyonu şeklinde hareket edilmesinin doğru strateji olacağını düşünüyoruz. Endeksin açılış sonrasında 82.200 seviyesinin üzerinde tutunması halinde pozisyonlar korunabilir ve gün içi dirençler olarak takip ettiğimiz 82.900 ve 83.400 seviyeleri hedef alınabilir.

Bugün Açıklanacak Veriler
10.00 TR Tüketici Güven End. Haz. (Önck: 64,3)
15.30 ABD Chicago Fed Ulusal Akt. End. May. (B:-0,14)
17.00 AB Tüketici Güveni (Öncü) Haz. (Bekl: -5,55)
17.00 ABD 2. El Konut Satışları May. (bekl: 5,25 mn)
AB Euro Bölgesi liderler toplantısı.

Yukarı