BIST Piyasa Beklentisi

18.06.2015

Dün veri akışının zayıf olduğu bir günde piyasalar, tamamen Fed toplantısına odaklanmış durumdaydı. Gün boyunca Fed'e ilişkin "güvercin" beklentilerin satın alındığını izlediğimiz BIST-100 endeksi günü %0,66 artışla 80.713 seviyesinden tamamladı. Alımlar bankalar tarafında yoğunlaşırken, sanayi hisselerinde değer kazançları daha sınırlı oldu. Bankacılık endeksi dün %1,25 yükselirken sanayi endeksi yalnızca %0,37 artış gösterdi.

Dün piyasaların tüm odağı Fed tarafından gelen açıklamalarda idi. Yabancı raporlar ve fiyatlamalar, piyasanın Fed'den "negatif" bir tonlama gelmesini beklemediğine işaret etmişti. Başkan Janet Yellen'dan beklentilerin tersine açıklamalar gelmedi. Açıklamalarda enflasyona yönelik aşağı yönlü baskının hafiflediği, istihdam piyasasında toparlanma olsa da yeterli seviyede olmadığı, ilk çeyrekte hayal kırıklığı yaratan ekonomik performansının toparlanması gerektiği ve faiz artırımının kademeli olabileceği başlıkları öne çıktı. Yellen, faiz kararlarının toplantı bazında değerlendirilerek, faiz artışının gelecek verilere bağlı olacağı ifadelerini yineledi. Ayrıca, "erken faiz artışının toparlanmaya sekte vuracağı" ifadesi ile de faiz artırımı Eylül veya Aralık dönemine işaret etti. Faiz artırımı sürecinin zamanlamasına ilişkin olarak "ilk artışın zamanlamasının çok da abartılmaması gerektiğini" savunan Yellen, FOMC üyelerinin faiz artırımına bu yıl başlanması konusunda görüş bildirildiğini açıkladı.

Özetle konuşmasında daha çok verilere vurgu yapan Yellen'in ABD'de net bir toparlanma görmeden faiz artışına gitmek istemediği ancak bu yıl içinde faiz artırımına gidileceği mesajı çıkıyor. Bu noktada ABD verilerinin önümüzdeki dönemde piyasa fiyatlamaları üzerindeki etkisinin daha da artacağını düşünüyoruz.

Kur cephesinde açıklamlar sonrası Dolar tarafında sert değer kayıpları sonrası yeniden bir denge arayışı olduğunu görüyoruz. Dolar endeksi açıklamalarla beraber 95,17 seviyesinden 94,10'lara doğru sert bir geri çekilme yaptıktan sonra 94,10 seviyelerinde taban oluşturmaya çalışıyor. Öte yandan Euro/Dolar paritesinin ise açıklamalar ile beraber 1,13 seviyesinin üzerine attığını gözlemledik. Türkiye özelinde ise Dolar/TL'nin sert geri çekilmelerle 2,71 seviyelerine kadar gevşeyerek bu seviyelerde yeni bir denge arayışında olduğunu gözlemliyoruz. Özetle Kur cephesinde açıklamaları "güvercin" bulan yatırımcıların, özellikle gelişmekte olan piyasalarda (EM) alış tarafında olduğunu görebiliriz.

Günün ajandasında ise 15.30'da açıklanacak olan ABD TÜFE verisi piyasaların odağında olacak. Fed'in enflasyon vurgusunun ardından önemi iyiden iyiye artan veride beklenti yıllık enflasyonun %0 seviyesinde olacağı yönünde. Geçtiğimiz ay -%0,2 olan yıllık enflasyonun yeniden negatif (-) bölgede kalması, EM için POZİTİF fiyatlamalarla, iyimser havaya destek olabilir.

Yurtdışı piyasalarda ise sabah saatleri itibariyle negatif fiyatlamaların ağırlıklı olduğunu görüyoruz. Asya tarafında Hindistan dışındaki piyasalar satıcılı seyrediyor. Dün düşüşlerle kapanan Avrupa piyasalarının bugün satıcılı bir başlangıç yapması bekleniyor. Hafif alışlarla kapanan ABD piyasaları sonrası ABD vadelilerinde ise geri çekilmeler görünüyor.

Güne alıcılı başlamasını beklediğimiz endekste 81.100 seviyesinin ilk ara direnç olarak takip edeceğiz. Teknik göstergelerin pozitif seyri ve Dolar kurunda yaşanan gevşeme yükseliş hareketinin devamını destekliyor. Ancak kısa vadeli yeni pozisyonlar için 81.100 direncinin aşılması beklenmeli.

Bugün Açıklanacak Veriler
11.00 AB ECB Aylık Ekonomik Bülteni
11.30 İngiltere Perk. Satışlar-Aylık May. (B: %0,0)
11.30 İngiltere Per. Sat. (Yakıt Har.) May. (Bekl: %0,1)
15.30 ABD Haft. İşs. Maaşı Başv. (Bekl: 275 Bin)
15.30 ABD TÜFE-Aylık May. (Bekl: %0,5)
15.30 ABD TÜFE-Yıllık May. (Bekl: %0,0)
15.30 ABD Cari İşlemler Deng. 1Ç2015 (Bekl: -117 mlr $)
17.00 ABD Öncü Göstergeler Endeksi May. (Bekl: %0,4)
17.00 ABD Philadelphia Fed İml. End. Haz. (Bekl: 8)
Eurogroup toplantısı yapılacak.

Yukarı