BIST Piyasa Beklentisi

17.06.2015

Dün piyasalarda kur cephesinde piyasalara destek olabilecek hareketler görülmezken dün başlayan ve bugün karar açıklanacak olan Fed toplantısına ilişkin fiyatlamaların açılışla birlikte ağırlık kazandığını izledik. BIST-100 endeksi dün %1,56 değer kazanarak günü 80.183 seviyesinde tamamladı. Yükselişin tüm hisselere yayıldığı günde bankacılık endeksi %1,61, sanayi endeksi ise %1,21 değer kazandı.

Sabah saatleri itibariyle kurlar tarafında önemli bir değişim yok. Dolar/TL kuru dün kapanıştaki seviyelerine yakın 2,7360'larda seyrediyor. Dolar Endeksi (DXY) ise dün kapanış seviyesine göre %0,2 aşağı yönlü bir değişim söz konusu. Euro/Dolar paritesinde de dün teknik dinamiklerin etkisiyle 1,13'ün üzerine çıksa da, 1,1250-1,1260 seviyelerinde denge arayışı içerisinde.

Bugün gündemde Fed toplantısı var. Saat 12:00'da açıklanacak Euro Bölgesi Mayıs ayı enflasyon verisinin ise parite üzerinde sınırlı bir oynaklığa neden olabileceğini düşünüyoruz. Fed'in faizleri bu ay da artırması beklenmiyor. Bu nedenle piyasalar ağırlıklı olarak Yellen'in basın toplantısında verebileceği mesajlar üzerinden fiyatlama yapacaktır. Analistler ve ekonomistler; istihdamdaki istikrarlı yükseliş ve ücret artışlarındaki ivmelenme sinyalleri gelmiş olsa da henüz ABD ekonomisine ilişkin kırılganlıklara ilişkin endişelerin mevcut olduğuna işaret etmekteler. Bu nedenle Yellen'dan "güvercin" bir tonlama gelme ihtimali daha öne çıkmakla beraber, Yellen'in yeniden "faiz artırımının bu yıl içinde geleceği" ifadesini tekrarlaması bir miktar "şahin" algıya da yol açabilir.

Dün veri gündeminde öğleden önce Almanya enflasyonu ve Zew Ekonomik Güven Endeksi takip edildi. Almanya'da yıllık enflasyon beklentilere paralel olarak %,7 seviyesinde açıklanırken, Zew ekonomik güven endeksi 31.5 ile beklentilerin altında geldi ve parite tarafında kısa süreli bir baskı oluşturdu. Öğleden sonra ise ABD konut başlangıç ve inşaat başlangıçları verilerini takip ettik. Konut başlangıçları beklentilerin altında 1.036 bin adet olarak açıklanırken, inşaat izinleri tarafında beklentilerin üzerinde 1.275 Bin adet olarak açıklanan bir veri gördük. Fed açısından karışık sinyaller veren bu veri sonrası Dolar tarafında önemli bir hareket olduğu görülmedi.

Fed öncesinde bir diğer önemli gündem konusu ise Yunanistan'a ilişkin endişeler olarak karşımıza çıkıyor. Yunanistan Başbakanı Tsipras'ın dün IMF ve kreditörleri hedef alan sert açıklamaları sonrası Yunanistan'a ilişkin endişelerin yeniden ön plana çıktığını görmekteyiz. Bu nedenle Perşembe günkü Eurogroup toplantısı öncesinde Yunanistan tarfında oluşabilecek yeni endişeler Euro/Dolar paritesinin baskı altında kalmasına neden olabilir.

Asya tarafında Çin ve Japonya borsaları satıcılı seyrederken, diğer borsalarda sert alımlar görülüyor. ABD vadelileri ise yataya yakın hafif alıcılı seyrediyor. Dün hafif yukarıda kapanan Avrupa borsalarının ise bugün güne yükselişle başlaması bekleniyor.

Teknik açıdan güne yatay başlamasını beklediğimiz endekste 79.800-80.300 bandını açılışta destek direnç seviyeleri olarak takip edeceğiz. Geçtiğimiz 2 işlem gününde yaşanan sert düşüş ve yükseliş sonrasında yön konusunda belirleyici olacak bu bant aralığının kırıldığı yönde hareketler hızlanabilir.

Bugün Açıklanacak Veriler
10.00 AB ECB Para Politikası Dışı toplantısı.
11.30 İngiltere BoE Toplantı Tutanakları
11.30 İngiltere İşsizlik Oranı Nis. (Bekl: %5,5)
11.30 İngiltere Ort. Kzn. (Prim Dahil) Nis. (B: %2,1)
12.00 AB TÜFE-Yıllık May. (Bekl: %0,3)
12.00 AB Çekirdek TÜFE-Yıllık May. (Bekl: %0,9)
21.00 ABD Fed Faiz Kararı (Bekl: %0,25)
21.00 ABD Fed/Yellen basın toplantısı.

Yukarı