BIST Piyasa Beklentisi

15.06.2015

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününe satıcılı bir açılışla başlayan sözleşme bir ara tepki alımlarıyla beraber 81.170 seviyesine kadar yükselse de bu seviyeden yeniden satışlarla karşılaştı ve Cuma gününü %0,39, haftayı ise %1,72 geri çekilmeyle 80.532 seviyesinden tamamladı. Cuma günü bankalardaki %0,42 seviyesindeki düşüş etkili olurken, kamu bankaları tarafındaki satışların etkili olduğunu gördük. Sanayi tarafında ise geri çekilme %0,24 oldu.

Geride bıraktığımız haftada kurlar tarafında dalgalı bir seyir izledik. Seçimlere ilişkin fiyatlamaların da etkisiyle özellikle Pazartesi günü yüksek volatiliteye maruz kalan Dolar/TL kuru bir ara gün içinde 2,81 seviyelerine kadar yükselmişti. Devam eden süreçte ise gerek veri akışı, gerek iç siyasi gündem tarafında tansiyonu düşürücü açıklamalar ile birlikte görülen gevşemelerle kurun haftanın son işlem gününde 2,70'lere kadar geri çekildiğini izledik. Bugün sabah saatleri itibarıyla 2,7210'larda işlem gören Dolar/TL'de, Çarşamba gününe kadar iç siyasi gündem odaklı bir seyir takip edeceğimizi, Çarşamba ve Perşembe günü açılışta ise Fed'den gelecek mesajlara yönelik fiyatlamalar göreceğimizi düşünüyoruz.

Geride bıraktığımız haftada daha çok yurtiçi odaklı bir gündem yer alıyordu. Siyasilerin açıklamaları dışında beklentileri aşarak 1. çeyrekte %2,3 büyüme gösteren Türkiye ekonomisi yukarı yönlü fiyatlamalara neden olurken, cari açığın -3 mlr $ olan beklentilerin üzerinde -3,4 mlr $ olarak açıklanması bir miktar satış baskısı yarattı. ABD tarafında ise yakından takip edilen veri, Mayıs ayı perakende satışlar verisi oldu. Perakende satışlarda manşet veri beklentiye paralel %1,2 olarak açıklanırken, çekirdek veri beklentilerin üzerinde açıklandı. Bu durum Dolar tarafında bir miktar güçlenmeye yol açtı ancak etki sınırlı kaldı.

Gündemde Çarşamba gününe kadar önemli bir veri akışı yok. Bugün yurtiçinde saat 10:00'da açıklanacak olan İşsizlik Oranı ve saat 11:00 sularında açıklanacak olan Bütçe Dengesi verileri yer alıyor. Bu verilerin piyasa etkisinin sınırlı kalacağını düşünüyoruz. Haftanın en önemli gündem maddesi ise Çarşamba günü açıklanacak olan Fed faiz kararı ve 21:30'da Yellen'in basın toplantısı olacak. Faizler tarafında herhangi bir değişim beklenmezken, Yellen'dan gelecek açıklamalar piyasanın odağında olacak. Ayrıca Perşembe günü açıklanacak olan ABD Mayıs ayı TÜFE verileri de yakından takip edilecek. Özetle hafta içinde Çarşamba ve Perşembe günü fiyatlamalarda volatilite görülebilir.

Yurtdışı piyasalarda satış ağırlıklı fiyatlamalar olduğunu takip ediyoruz. Asya piyasaları Hindistan hariç satıcılı bir seyir izliyor. ABD vadelileri ise %0,4 aşağıda işlem görmekte. Cuma gününü Yunanistan'a ilişkin endişelerin ışığında sert satışlarla kapatan Avrupa piyasalarının ise bu haftanın ilk işlem gününe satıcılı bir açılış yapması bekleniyor.

Haftaya hafif satıcılı başlamasını beklediğimiz endekste ilk destek seviyesi olarak 80.300'ü takip etmeye devam edeceğiz. Cuma günün yaşanan satışlarda üzerinde tutunduğumuz bu desteğin altında gevşeme eğilimi hız kazanabileceğinden mevcut pozisyonlar bu desteğin altında azaltılabilir. Olası geri çekilmelerde ise alt destek konumunda olan 79.500-79.300 bandında yeni taban arayışı beklenebilir.

Bugün Açıklanacak Veriler
10.00 TR İşsizlik Oranı Mar. (Önck: %11,2)
11.00 TR Bütçe Dengesi May. (Önck: 1.375 mn $)
12.00 AB Dış Ticaret Deng. Nis. (Önck: 23.4 mlr €)
13.30 Rusya Merkez Bankası Faiz Kar. (Bekl: %11,5)
15.30 ABD NY Empire State İm.End. Haz. (Bekl: 5,2)
16.15 ABD Kapasite Kullanım Oranı May. (Bekl: %78,2)
16.15 ABD Sanayi Üretimi-Yıllık May. (Bekl: %0,2)
17.00 ABD NAHB Konut Piy. End. Haz. (Bekl: 56)

Yukarı